fb
Damespraatjes Damespraatjes

Spectaculair: Sandra ontdekt het Verhaal van Hoorn

Nederland kent een ongelofelijk rijke geschiedenis. Een geschiedenis vol hoogtepunten waar we als Nederland trots op mogen zijn, maar ook gitzwarte hoofdstukken waar we met het schaamrood op de kaken op terugkijken. Hoe je het ook wendt of keert: zowel de mooie als de minder mooie delen van de geschiedenis hebben ons gevormd tot het land en het volk dat we nu zijn. Het unieke karakter van Nederland is iets wat mij tijdens mijn vele fietstochten keer op keer weer opvalt. Er zijn veel dorpen en steden waar ik snel doorheen trap; terwijl ik stiekem best wat langer zou willen blijven. Eén van deze plekken is Hoorn. Dankzij een uitnodiging van het Westfries Museum kreeg ik eindelijk de kans om deze stad en zijn veelomvattende geschiedenis beter te leren kennen. We dompelden ons onder in het verhaal van Hoorn. En ik neem jullie weer gezellig mee!

Indrukwekkende multimediashow

Een weekend Hoorn. Dat is te leuk om alleen te doen! Mijn jongste dochter Sianne gaat daarom met mij mee. Het Westfries Museum is momenteel gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden. Gelukkig is er een alternatief programma dat zeker de moeite waard is. We starten de dag bij het Statenlogement aan de Nieuwstraat. Dit rijkversierde monument is de plek van waaruit we straks twee podwalks gaan maken: de stadsroute (60 minuten) en de havenroute (90 minuten). Over de podwalks later in dit artikel meer. De start bij het Statenlogement is namelijk niet alleen de beginlocatie. Je vindt er ook een indrukwekkende multimediashow, waarin je binnen een kwartier de hoogtepunten van Hoorn ontdekt. De door Gijs Scholten van Aschat ingesproken show vormt het spectaculaire startschot voor de uitgebreide kennismaking met de geschiedenis van Hoorn: de podwalks.

Podwalk

Het idee van podwalks vind ik al langer onwijs leuk. Mijn man en ik hebben in 2022 alle afleveringen van Het Verhaal van Nederland met Daan Schuurmans op NPO1 gekeken. Bij elke aflevering hoorde een podwalk: een audiotour die je tijdens een wandeling kunt beluisteren. Toevallig was daar ook één podwalk over Hoorn bij. Deze heb ik nog niet gelopen. Des te leuker om nu, met onze eigen smartphones, de twee podwalks van het Verhaal van Hoorn te lopen.

Stadsroute

Wij begonnen met de Stadsroute. Deze route duurt -afhankelijk van je wandeltempo- ongeveer 60 minuten. Dat lijkt lang, maar de tijd zit er zo op. Al luisterend loop je door de historische binnenstad en staat bij verschillende bijzondere plekken even stil. Zo kwamen we langs het tot de verbeelding sprekende Pesthuis (Veemarkt), de in mystiek gehulde Noorderkerk (Kleine Noord), de ‘eenzame’ Maria- of Kruittoren (Achter de Vest), een echt VOC Pakhuis (Onder de Boompjes) en nog veel meer plekken waar een uniek historisch verhaal achter schuilgaat. Wat een wandeling! Iets wat het voor ons nog leuker maakte, is dat de podwalks zijn ingesproken door Edson de Graça. Wat een heerlijke stem heeft hij toch; een feestje om naar te luisteren.

Lunch in de Hoofdtoren

Na het wandelen van de Stadsroute, was het tijd voor lunch en koffie. We streken neer in de Hoofdtoren. Deze toren is al vanaf het water te zien en werd in 1532 gebouwd als verdedigingstoren van de stad. Tegenwoordig kun je er fijn eten en genieten van goede koffie. Je hebt er een prachtig uitzicht over de haven en het water. De Hoofdtoren maakt ook deel uit van de Havenroute. Maar leuk om hier alvast even binnen geweest te zijn!

Havenroute

Na een uitgebreide lunch is het tijd voor de tweede podwalk: de Havenroute. Vanwege de strategische ligging van Hoorn aan de (toen) Zuiderzee, was het een belangrijke haven voor de Nederlandse handelsmaatschappijen. Mede door de overzeese missies en het hierdoor vergaarde rijkdom, wist Hoorn uit te groeien tot een welvarende Havenstad. Ons bewust van ook de pijnlijke elementen in het verleden, dompelen we ons onder in het verhaal van de functie als belangrijke havenstad. Tijdens de Havenroute loop je onder andere langs het Admiraliteitspoortje (Kerkplein), het Foreestenhuis (Grote Oost), het West-Indisch Huis (Binnenluiendijk), de Grote Kerk (Kerkplein), de gevelsteen van het Fluitschip (Oude Doelenkade en het Statencollege (Rode Steen). Over de Havenroute doe je zo’n 90 minuten. Heb je de tijd? Stop onderweg dan voor een hapje of een drankje. Veel van de historische gebouwen hebben een nieuwe functie gekregen. Enne, als die functie horeca is, dan moet je dat toch eigenlijk eens proberen 😉

Slapen en eten in de Grote Kerk

Na een spectaculaire multimediashow en twee waanzinnig leuke podwalks, gaan Sianne en ik richting de Grote Kerk. Deze kerk zat in de Havenroute en brandde in het verleden twee keer af. Inmiddels staat hier kerk nummer drie, welke fungeert als hotel en restaurant. En niet zomaar een hotel en restaurant: in het Heavens Hotel en The Saint Food & Wine bar is het goed toeven. Wij gingen voor een goddelijk menu en proostten op de fijne dag samen. Moe maar voldaan rolden we onze hotelkamer in. Een warm en inspirerend weekend. Wat een beleving!

Bij het schrijven van dit artikel ben ik enorm aan het nagenieten. Ik zou echt nog een keer terug willen om met mijn man het Verhaal van Hoorn verder te ontdekken.

Tickets en meer info

Tickets voor de show en podwalk of wandelgidsje kosten 7,50 (jeugd tot 16 jaar 2,50). Gratis entree voor Museumkaarthouders, VriendenLoterij VIP-kaarthouders en Vrienden van het Westfries Museum. Tickets en info: ontdekhetverhaalvanhoorn.nl.

Bekijk hier ook onze reel 🙂

 

Praat mee

Lijkt het jou ook zo geweldig om je onder te dompelen in het Verhaal van Hoorn? Wat lijkt jouw het hoogtepunt? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Wat een spektakel; je maakt wat mee!

Reageer ook