fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sinds ze zijn gaan samenwonen ergert Joke zich steeds vaker aan Kees

Wat doe je als eerste als je je ergert aan je partner? ‘Egoïst! Die denkt alleen maar aan zichzelf!’ We zijn geneigd om het gedrag van de ander snel te veroordelen. Want we hebben er last van. Toch is het aan te raden om vooral ook te kijken naar je eigen gedrag en overtuigingen, en naar waar die vandaan komen. In een conflict met een ander kom je namelijk vaak een onopgelost conflict in jezelf tegen.

Steeds meer ergernis

Kees is joviale man die met veel plezier kookt voor zijn vriendin Joke. Hij trekt daarvoor letterlijk en figuurlijk alles uit de kast. Hoewel Joke kan genieten van de maaltijd, kan ze zich vreselijk storen aan hoe ze de keuken aantreft na afloop. Zij heeft alles graag op orde en is zeer georganiseerd. Ze gaat zich sinds ze samenwonen steeds meer ergeren aan de slordigheid van Kees. Als een soort schooljuf kan ze hem op de vingers tikken als ze weer een vieze onderbroek van hem aantreft buiten de wasmand.

Vaker laat thuis

Voor Kees is de structuur die Joke biedt aanvankelijk wel fijn. Ze is een prachtige vrouw die zichzelf goed verzorgt. Maar nu ze hem zo op de huid zit dat hij meteen alles achter zich moet opruimen, begint hij zich minder op zijn gemak te voelen. Hij moet goed opletten wat hij doet anders is de avond met Joke niet meer gezellig. Hij is toch geen kleuter! Hij merkt dat hij vaker na het werk met collega’s een drankje gaat doen en het thuiskomen uitstelt. Als hij weer appt dat hij later thuiskomt, krijgt Joke het gevoel dat ze er alleen voor staat. Ze gaat vroeg naar bed en doet of ze slaapt als Kees thuiskomt.

Verschil wordt struikelblok

Aanvankelijk is het verschil tussen partners aantrekkelijk maar als ze niet naar elkaar toegroeien kan dat later in de relatie het grootste struikelblok worden. Het patroon dat ze samen hebben, moeten ze eerst herkennen voor ze het kunnen ombuigen. Daarvoor is het goed om te beseffen dat ieders patroon al eerder in hun leven is gestart.

Jong geleerd

Joke heeft van jongs af aan geleerd alles goed te regelen voor zichzelf. Haar ouders hadden een eigen kledingzaak en waren pas laat thuis. Wel zo prettig voor ze dat Joke dan al boodschappen en haar huiswerk had gedaan. Kees komt uit een nest waar zijn moeder altijd thuis was en het huishouden strak in de hand had. Hij ging buiten op avontuur om onder haar juk vandaan te komen.

Nog te leren

Op een bepaalde manier past datgene wat Joke en Kees van thuis uit gewend waren heel goed bij elkaar. Maar in hun relatie komen ze tegen wat ze vroeger niet goed hebben geleerd of meegekregen. Kees heeft niet geleerd om met zijn moeder het gesprek aan te gaan over de ruimte die hij zelf nodig heeft om zijn eigen verantwoordelijkheid te pakken. En Joke kent het niet om te vragen om waar ze ten diepste zo een behoefte aan heeft. Namelijk om het niet alleen of zelf te hoeven doen.

Mooi oefenmateriaal

Zo bekeken, kunnen ze dus heel goed met elkaar oefenen om nog in hun ontwikkeling af te ronden wat ze thuis niet hebben kunnen doen. Joke en Kees gaan andere gesprekken met elkaar voeren en samen onderzoeken ze hoe ze meer aan elkaars behoeften kunnen voldoen.

En jij?

Hoe past jouw patroon bij dat van je partner? En hoe kom je in een ruzie met elkaar datgene tegen wat in jezelf nog niet is opgelost? Mayke Smit heeft net een nieuw boek geschreven dat onder meer hier over gaat. Dynamieken ontrafeld aan de mediationtafel – inzicht in systemische en communicatiepatronen binnen relaties en conflicten is vanaf 7 september verkrijgbaar. Gericht op mediators en conflictoplossers, en zeker ook interessant voor ieder met belangstelling op het gebied van relaties en conflicten.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in hun professionele leven en/of relaties. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven. In ‘Los’ lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties. Over de zoektocht op Ibiza naar het effect van de intieme band met haar moeder op haar eigen leven, relaties en seksualiteit, schreef Mayke samen met haar moeder Alice Altink ‘‘Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen’ . Een waargebeurd avontuur dat zich laat lezen als een roman en dat de moeder-dochterrelatie beschrijft vanuit het perspectief van zowel de dochter als de moeder. ‘Ins & Outs van het Moeder-Dochtergesprek’ verscheen aansluitend met theoretische achtergronden, oefeningen en tips voor andere moeders en dochters die hun relatie willen verrijken.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook