Damespraatjes Damespraatjes

Saskia: ‘Mijn man wil ontspullen maar gooit alleen maar spullen van mij weg’

Haar vriendinnen waren jaren geleden al in de ban van de boeken van Marie Kondo, maar Saskia vond het maar onzin. Een mens verzamelt nou eenmaal, vindt zij. “Ik dacht: die opruim-hype laat ik even aan me voorbij gaan.” Maar tot haar grote verbazing is haar man Steve ineens aan het opruimen en weggooien en vindt hij dat ze afscheid moet nemen van haar spullen. Want die fotoboeken, die kunnen gewoon weg. Wat moet je ermee?

Als je Saskia vraagt wat ze als eerste mee zou nemen als er brand uitbreekt, aarzelt ze geen moment. Haar foto’s. “Die zijn me zo dierbaar. Ik heb fotoalbums vol. Van vakanties, van de geboorte van onze dochters, van onze trouwerij, verbouwingen. Ik vind dat leuk en ik kan me voorstellen dat de kinderen het later ook waarderen.” Maar ook haar dagboeken koestert ze. Ook al bladert ze er nauwelijks in, ze weet zeker dat ze dat later, als ze meer tijd heeft, wel gaat doen.

Veel te veel zooi

De opslag van haar boeken was nooit een probleem. Ook niet voor Steve. “Maar nu opeens wel. Sinds een tijdje moet alles de deur uit en zegt hij dat ‘al die zooi hem aanvliegt’. Ik ben met stomheid geslagen want Steve heeft zich nog nooit bekommerd om het huishouden, laat staan over het opruimen van spullen.” Frappant is wel dat hij eigenlijk vooral de spullen van Saskia een zwieper wil geven. “Een tijdje was hij op zolder aan de gang gegaan. Daar staan in boekenkasten mijn fotoalbums, dagboeken en andere dingetjes die ik graag wil bewaren. Hij had alles waarvan hij vond dat het wel weg kon, bij elkaar gezet. En dat waren alleen maar spullen van mij.”

Oude tijdschriften

Op een stapel lagen haar albums, dagboeken en tijdschriften. Die bewaart Saskia ook omdat ze het zo zonde vindt om weg te gooien. “Ik lees graag glossy’s en daarin staan vaak leuke verhalen en nuttige tips en dan denk ik altijd: er komt vast een dag dat ik daarmee iets kan. Dus heb ik ze keurig opgestapeld, gesorteerd op datum. Steve vindt dat onzin en zegt dat ik toch nooit meer die oude tijdschriften doorblader. Dan kan het net zo goed weg, vindt hij.”

Ruimte zat

En ja, ze moet toegeven, het zet haar wel aan het denken. Het huis staat best vol ook omdat het kan. “We hebben ruimte genoeg en dat is natuurlijk fnuikend. Want dan staat het niet in de weg. En juist daarom denk ik: lekker laten staan. Maar ik moet er niet aan denken als we gaan verhuizen of kleiner moeten gaan wonen. Dan is het inderdaad een hels karwei om alles uit te zoeken. Maar daaraan wil ik helemaal niet denken en bovendien is dat nog helemaal niet aan de orde. Ik heb Steve gezegd dat ik tijd nodig heb om afscheid te nemen van bepaalde spullen en dat ik van veel gewoon geen afscheid wil en kan nemen. Ik vroeg hem of ik het op mijn eigen tempo mag uitzoeken.”

In de kliko

Saskia haar tempo gaat Steve kennelijk niet snel genoeg, want onlangs had hij al van alles weggegooid. Toen Saskia nietsvermoedend wat afval in de kliko wilde gooien, zag ze speelgoed van vroeger. “Mijn lievelingspop en beer die ik van mijn moeder kreeg toen ik uit huis ging, had hij gewoon weggegooid. Ik heb het er weer uitgepakt en kreeg er een fikse woordenwisseling over. Ik word bloednerveus van zijn gedram en heb het gevoel dat ik hem continu in de gaten moet houden.”

Modelvliegtuigjes

Toen Saskia opperde om zijn modelvliegtuigjes weg te doen, kregen ze weer ruzie. “Die verzameling zit in dozen. Sinds we in ons huis wonen, staan die dozen op zolder. Hij heeft ze al die tijd nooit geopend. Dan denk ik: ‘zet op Marktplaats, dan krijg je er nog wat voor en dan ben je het mooi kwijt. Maar nee, dat was niet de bedoeling.”

Toch maar overstag?

Praten met Steve helpt niet en hoewel ze best wil meewerken om te ontspullen moet het wel eerlijk gaan. Nu heeft Saskia het gevoel dat alleen haar boeken, albums en spulletjes waaraan ze is gehecht de deur uit moeten. “En eerlijk gezegd wil heb ik helemaal geen zin om op te ruimen. Het staat me niet in de weg en er komt heus een dag dat we het kunnen aanpakken. Maar de sfeer is om te snijden en dat vind ik zo naar dat ik misschien beter overstag kan gaan.”

Wat vind jij? Vind je dat Saskia niet zo moeilijk moet doen? Want: wat moet je met al die fotoboeken? Of vind je dat Steve een beetje moet inbinden? Dat het prima is dat hij wil ontspullen maar dat dat niet automatisch inhoudt dat zijn partner dat ook moet doen. Praat mee in de comments onder dit artikel.


3 reacties

Agnes -

Laat hem beginnen met zijn spullen op te ruimen en weg te doen. Als zij zover is,kan ze zelf gaan ontspullen. Wat zij weg wilt doen

Luc -

Als hij wil ontspullen, ok.
Kan hij beginnen met zijn eigen rommel,
de spullen van Saskia daar blijft hij af…

Joris -

Praat gewoon eens met elkaar. Maar nee, men heeft een interview aan één of ander blog waar praktisch nooit gereageerd wordt door de doelgroep.

Reageer ook