fb
Damespraatjes Damespraatjes

Saskia: ‘Mijn man wil ontspullen maar gooit alleen maar spullen van mij weg’

ontspullen

Haar vriendinnen waren jaren geleden al in de ban van de boeken van Marie Kondo, maar Saskia vond het maar onzin. Een mens verzamelt nou eenmaal, vindt zij. “Ik dacht: die opruim-hype laat ik even aan me voorbij gaan.” Maar tot haar grote verbazing is haar man Steve ineens aan het opruimen en weggooien en vindt hij dat ze afscheid moet nemen van haar spullen. Want die fotoboeken, die kunnen gewoon weg. Wat moet je ermee?

Als je Saskia vraagt wat ze als eerste mee zou nemen als er brand uitbreekt, aarzelt ze geen moment. Haar foto’s. “Die zijn me zo dierbaar. Ik heb fotoalbums vol. Van vakanties, van de geboorte van onze dochters, van onze trouwerij, verbouwingen. Ik vind dat leuk en ik kan me voorstellen dat de kinderen het later ook waarderen.” Maar ook haar dagboeken koestert ze. Ook al bladert ze er nauwelijks in, ze weet zeker dat ze dat later, als ze meer tijd heeft, wel gaat doen.

Veel te veel zooi

De opslag van haar boeken was nooit een probleem. Ook niet voor Steve. “Maar nu opeens wel. Sinds een tijdje moet alles de deur uit en zegt hij dat ‘al die zooi hem aanvliegt’. Ik ben met stomheid geslagen want Steve heeft zich nog nooit bekommerd om het huishouden, laat staan over het opruimen van spullen.” Frappant is wel dat hij eigenlijk vooral de spullen van Saskia een zwieper wil geven. “Een tijdje was hij op zolder aan de gang gegaan. Daar staan in boekenkasten mijn fotoalbums, dagboeken en andere dingetjes die ik graag wil bewaren. Hij had alles waarvan hij vond dat het wel weg kon, bij elkaar gezet. En dat waren alleen maar spullen van mij.”

Oude tijdschriften

Op een stapel lagen haar albums, dagboeken en tijdschriften. Die bewaart Saskia ook omdat ze het zo zonde vindt om weg te gooien. “Ik lees graag glossy’s en daarin staan vaak leuke verhalen en nuttige tips en dan denk ik altijd: er komt vast een dag dat ik daarmee iets kan. Dus heb ik ze keurig opgestapeld, gesorteerd op datum. Steve vindt dat onzin en zegt dat ik toch nooit meer die oude tijdschriften doorblader. Dan kan het net zo goed weg, vindt hij.”

Ruimte zat

En ja, ze moet toegeven, het zet haar wel aan het denken. Het huis staat best vol ook omdat het kan. “We hebben ruimte genoeg en dat is natuurlijk fnuikend. Want dan staat het niet in de weg. En juist daarom denk ik: lekker laten staan. Maar ik moet er niet aan denken als we gaan verhuizen of kleiner moeten gaan wonen. Dan is het inderdaad een hels karwei om alles uit te zoeken. Maar daaraan wil ik helemaal niet denken en bovendien is dat nog helemaal niet aan de orde. Ik heb Steve gezegd dat ik tijd nodig heb om afscheid te nemen van bepaalde spullen en dat ik van veel gewoon geen afscheid wil en kan nemen. Ik vroeg hem of ik het op mijn eigen tempo mag uitzoeken.”

In de kliko

Saskia haar tempo gaat Steve kennelijk niet snel genoeg, want onlangs had hij al van alles weggegooid. Toen Saskia nietsvermoedend wat afval in de kliko wilde gooien, zag ze speelgoed van vroeger. “Mijn lievelingspop en beer die ik van mijn moeder kreeg toen ik uit huis ging, had hij gewoon weggegooid. Ik heb het er weer uitgepakt en kreeg er een fikse woordenwisseling over. Ik word bloednerveus van zijn gedram en heb het gevoel dat ik hem continu in de gaten moet houden.”

Modelvliegtuigjes

Toen Saskia opperde om zijn modelvliegtuigjes weg te doen, kregen ze weer ruzie. “Die verzameling zit in dozen. Sinds we in ons huis wonen, staan die dozen op zolder. Hij heeft ze al die tijd nooit geopend. Dan denk ik: ‘zet op Marktplaats, dan krijg je er nog wat voor en dan ben je het mooi kwijt. Maar nee, dat was niet de bedoeling.”

Toch maar overstag?

Praten met Steve helpt niet en hoewel ze best wil meewerken om te ontspullen moet het wel eerlijk gaan. Nu heeft Saskia het gevoel dat alleen haar boeken, albums en spulletjes waaraan ze is gehecht de deur uit moeten. “En eerlijk gezegd wil heb ik helemaal geen zin om op te ruimen. Het staat me niet in de weg en er komt heus een dag dat we het kunnen aanpakken. Maar de sfeer is om te snijden en dat vind ik zo naar dat ik misschien beter overstag kan gaan.”

Wat vind jij? Vind je dat Saskia niet zo moeilijk moet doen? Want: wat moet je met al die fotoboeken? Of vind je dat Steve een beetje moet inbinden? Dat het prima is dat hij wil ontspullen maar dat dat niet automatisch inhoudt dat zijn partner dat ook moet doen. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Victoria Rain via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

6 reacties

Marianne -

Even afspreken dat hij alleen zijn eigen spullen mag wegdoen. En dat je zelf over de jouwe gaat

Kevin -

Kansloos artikel dit, erg onrealistisch en leest als een fictief verhaal met verzonnen personages.
Wéér een ziekelijke poging om het imago van “de man” zwart te maken.

Mochten “Sas” en “Steef” er nog steeds niet uitkomen, ga uit elkaar en zoek een ander die wél voor jou wilt gaan en accepteert zoals jij bent.
Snap ook niet wat voor een IQ “Sas” heeft en sowieso snap ik niet waarom een groot deel van de dames op klootzakken vallen en na jaren van hun leven vergooid te hebben om er uiteindelijk achter te komen dat hij niet “de ware” is.

Beoordeel iemand een keer op het innerlijk in plaats van uiterlijk en lust. En je zult zien dat het de leukste relaties brengt.

Heeft iedereen hier dan echt een bord voor hun hoofd? Van een mooi bord kan je niet eten namelijk…

Bärbel -

daar gaan we weer ……. hij beslist dat zijn spullen van meer belang zijn als die van haar dus hij ook belangrijker dan zij … en zij moet voor de goede verstandhouding maar toe geven ????? oooooohh neeeeee zo werkt dat niet hoor !!!!! dus meneer … gelijke monniken gelijke kappen !!

Angela -

Niemand, maar dan ook niemand, gooit spullen van MIJ weg, alleen ikzelf. Wat een brutaliteit zeg………
Als hij niet inziet dat ie fout zit, gooi hem dan ook maar in de kliko…….tjonge jonge zeg…….Moet niet gekker worden!

Johanna -

elkaar respecteren en vrijlaten. Haar spullen, dus zij bepaald. Het lijkt op controleren van de ander. Dus Saskia, niet aan toegeven. Als het jullie niet in de weg staat mooi laten staan. Mocht er ooit een verhuizing komen, dan zie je wel weer.
Als je in vrijheid een en ander uit wil zoeken begin dan gewoon. Die opruimdame was/is grote nonsens en een hype. “wie wat bewaart heeft wat” Mijn kleinkinderen spelen met het speelgoed van hun ouders. Als ik het gedumped had, moest ik weer iets nieuws aanschaffen. Ook kun je bij mama/ome altijd terecht voor iets wat ze nu net ff nodig hadden.
Meuk is leuk en ik geniet van mijn “bewaarspullen” Je hart volgen en je niet laten dwingen.

Reageer ook