fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: “Mijn broer heeft steeds commentaar op onze keuzes”

commentaar op keuzes

In de rubriek Advies Gevraagd leggen wij een vraag of dilemma voor aan onze lezeressen. Wij nodigen jullie van harte uit om hierover mee te praten en je mening te geven. Let op: de vragen zijn ingestuurd door échte mensen. We waarderen het dan ook enorm als er op respectvolle wijze met het thema wordt omgegaan. Vandaag de vraag van Valerie, die sinds een paar jaar een wat stroeve band met haar broer Robbert heeft. 

Beste vrienden

“Mijn broer Robbert en ik waren als kinderen beste vrienden. Onze ouders werden er soms weleens gek van dat ik altijd achter mijn grote broer aanrende. We schelen vijf jaar en toch konden we het als jonge kinderen al goed met elkaar vinden. Tot onze studententijd was dit het geval, maar er kwam verandering in toen mijn broer veel meer ging verdienen.”

Onze keuzes

“Robbert en zijn vrouw hebben samen een succesvolle onderneming. Dat gun ik ze enorm, maar het begint mij te irriteren dat ze zich steeds vaker bemoeien met de keuzes die mijn man Jacques en ik maken. Niks wat wij doen is goed en ‘we zouden vaker een voorbeeld aan hen’ moeten nemen.”

Oelewapper

“Zo heeft Robbert er bijvoorbeeld kritiek op dat wij ons vorige appartement hebben verkocht, toen wij een nieuw huis gingen kopen. ‘Dat had je moeten aanhouden, oelewapper!’, zei hij. Robbert en zijn vrouw hebben hun vorige huis steeds aangehouden en verhuren nu diverse woningen. Robbert lijkt zich totaal niet te realiseren dat wij dat helemaal niet kunnen betalen.”

Goedkoop is duurkoop

“Ook de kleding die wij onze kinderen geven is volgens hem niet goed. ‘Goedkoop is duurkoop! Waarom geef je ze in godsnaam die zooi van de Zeeman?’, vroeg hij laatst. Vervolgens vertelde hij dat zijn kinderen alleen merkkleding dragen en dat dit veel langer meegaat. ‘Dat weet toch iedereen?’, zei hij op een hele vervelende manier. Vanbinnen kookte ik, maar ik wilde de hele situatie niet op de spits drijven.”

Business class naar Dubai

“De vrouw van Robbert is iets minder erg, maar ook zij heeft duidelijk geen idee wat je met een normaal inkomen kunt doen. Zo vroeg ze of we zin hadden om volgende zomer met z’n allen business class naar Dubai te vliegen. Ook stelde ze voor om samen een grachtenpand in Amsterdam te kopen ‘voor als de kinderen gaan studeren’. Wat denkt ze wel?!”

Geprobeerd uit te leggen

“Al een aantal keer heb ik mijn broer en zijn vrouw geprobeerd uit te leggen dat wij zelf blij zijn met onze keuzes en dat wij het bovendien een stuk minder breed hebben dan zij. Ze zeiden wel dat ze het begrepen, maar de volgende keer dat we ze zagen vroeg mijn broer aan Jacques wanneer hij nou eens een Rolex ging kopen. Jeetje zeg… Het is wel duidelijk dat het niet echt is binnengekomen.”

Wat kan ik doen?

“Wat kan ik doen? Ik ben heel benieuwd naar de adviezen van anderen. Ik merk dat mijn broer en ik in rap tempo uit elkaar groeien. Dat vind ik vreselijk!”

Foto door SHVETS production via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook