Er zijn van die plekken waar je lang geleden eens geweest bent, maar die een blijvende indruk hebben achtergelaten. Zo heb ik dat bij Kasteel de Haar, een bijzondere plek in Haarzuilens vlakbij Utrecht. Als kind kwam ik hier al met mijn ouders en wandelde dan vol verwondering over het grote landgoed. Nu ben ik voor het eerst weer terug geweest bij Kasteel de Haar en nam nu mijn eigen dochter Sianne mee. Mijn verwondering was nog even groot als vroeger en ook Sianne keek haar ogen uit. Reden genoeg om hier een artikel over te schrijven en jullie wat meer te laten weten over Kasteel de Haar. Lees je lekker mee?
Geschiedenis van het kasteel
Iedereen die Kasteel de Haar ooit heeft bezocht, zal niet verbaasd zijn dat dit het grootste en meest luxe kasteel van Nederland is. Dit is niet altijd zo geweest; het nu zo opvallende kasteel was ooit de ruïne van een middeleeuws kasteel. De omkeer kwam toen Etienne van Zuylen van Nijevelt in 1892 de opdracht voor het herbouwen van het kasteel gaf. Hij was getrouwd met de puissant rijke Franse barones Hélène de Rothschild en samen gaven zij architect Pierre Cuypers (wie ook het Rijksmuseum heeft ontworpen) opdracht het kasteel opnieuw te ontwerpen en op te bouwen.
Het nieuwe kasteel werd niet door iedereen goed ontvangen. Inmiddels vinden we het een architectonische parel, maar destijds werd daar anders naar gekeken. Zo vonden andere adellijke families dat het kasteel niet correct ontworpen en ingedeeld was en werd er liever gezien dat er een landhuis gebouwd was. Als je het ons vraagt is het maar goed dat ze daar niet naar hebben geluisterd. Zowel het kasteel als de omgelegen tuinen en bijgebouwen zijn prachtig.
Anno 2024 wordt Kasteel de Haar niet meer bewoond door de familie van Zuylen en is het ondergebracht in een stichting.
Lunchen op het Stalplein
Baron Etienne en barones Hélène de Rothschild waren echte bourgondiërs en legden hun gasten altijd flink in de watten. Sianne en ik vonden daarom dat een bezoek aan het restaurant op het Stalplein niet mocht ontbreken. We namen plaats in het fraaie restaurant en genoten van een heerlijk broodje én een glas wijn. Beter en meer in stijl van de baron en de barones kunnen we ons dagje uit niet beginnen. Heb je weinig tijd of geen zin om uitgebreid te lunchen? Je kunt er ook terecht voor koffie, taart en nog meer lekkers.
In het park is ook nog een horecalocatie. Deze is momenteel gesloten in verband met een verbouwing. Naar verwachting gaat dit in het voorjaar ook weer open.
Wandelen door het park
Na een heerlijke lunch, wandelden we door het park. Dit was nog groter en mooier dan ik me kon herinneren. Via de paardenstallen liepen we door de Rozentuin, gingen onder het Chatêlet door en kwamen uit bij het kasteel. We hadden nog uren kunnen wandelen door de Romeinse tuin, het Grote Cour, langs de Kruisvijver, bij het Hertenkamp, in het Doolhof en bij de Kapel. Volgende keer nemen we hier uitgebreider de tijd voor en neem ik ook mijn kleindochters (van 4 en 6 jaar oud) graag mee en doe dan de ‘Barons Beestenboel’ speurtocht met ze. Tijdens deze speurtocht gaan ze op zoek naar alle dieren die zich in het park en het kasteel bevinden. Ik denk dat zij dit ook geweldig vinden.
Indrukwekkend kasteel
Onze wandeling voerde ons naar het kasteel. Zoals hierboven al even kort verteld, is dit kasteel niet gebouwd zoals de meeste Nederlandse kastelen. Kasteel de Haar heeft namelijk geen open binnenplaats, maar een indrukwekkend vormgegeven centrale hal. Dit is het hart van het kasteel en maakt meteen een imposante indruk. Hier begon onze rondleiding, waarin we alles hoorden over hoe er in het kasteel geleefd werd. Zo zagen we de slaapkamers en namen we een kijkje in de linnenkamer. Het was leuk om te horen hoe ze toen het huishouden runden en om te zien hoe ze, voor die tijd, erg modern leefden. Zo hadden ze goede sanitaire voorzieningen en was er een voorloper van de centrale verwarming.
Wij vonden de rondleiding heel interessant en raden die zeker aan. Liever wat individueler door het kasteel lopen? Dat kan ook. Er is een mooie wandelroute waarbij je ook alles te zien krijgt. In elke kamer zit een expert die je iets over de ruimte, de familie en de geschiedenis kan vertellen. Lijkt mij ook super interessant!
Nog een keer terug
Sianne en ik zijn de hele middag in het kasteel en het park gebleven. Dat klinkt lang, maar ik moet eerlijk zeggen dat we eigenlijk tijd tekort kwamen. Ik heb een Museumjaarkaart en ga dus heel snel nog een keer terug. Heb je niet zo’n kaart of woon je ver weg? Dan kan ik je echt aanraden om uitgebreid de tijd voor je bezoek te nemen.
Mooiste kasteel van Nederland
Wat ook nuttig is om nog even te benoemen, is dat National Geographic Kasteel de Haar heeft uitgeroepen als mooiste kasteel van Nederland. En wist je dat je hier ook kunt trouwen of andere evenementen kunt organiseren op het kasteel? Een beeldschone plek waar heel veel te beleven valt.
Praktische informatie
- Kasteel is van maandag tot en met zaterdag geopend van 11:00 tot 17:00 uur en op zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur
- Het park is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur
- Tickets bestel je eenvoudig via de website
- Gratis toegang met de Museumkaart, Vereniging Rembrandt/ICOM, CJP-pas en Vriendenloterij VIP-kaart. Boek ook dan een ticket.
- Kasteel de Haar is bereikbaar per bus, fiets, lopend of auto. Parkeren kan op het eigen parkeerterrein.
Bezoek www.kasteeldehaar.nl voor meer informatie.
Bekijk onze reel
Meer beelden van ons bezoek aan Kasteel de Haar zien? Bekijk dan onze reel!
Dit bericht op Instagram bekijken