fb
Damespraatjes Damespraatjes

Roos is niet welkom op het kerstdiner van haar broer: “Ik voel me extreem buitengesloten”

niet welkom kerst

Dit jaar beleven we weer een bizarre kerst. Door de coronamaatregelen is het niet toegestaan om met een grote groep kerst te vieren. Van de overheid mogen er met de feestdagen maximaal 4 personen op bezoek komen, waarbij kinderen tot 12 jaar niet meetellen. Niet leuk, maar hard nodig als we binnenkort het gewone leven weer een beetje willen oppakken. Iemand die direct wordt geraakt door de maatregelen is Roos, zij en haar man zijn dit jaar niet welkom op het kerstdiner van haar broer Joris. 

Hoogtepunt van het jaar

“Bij ons ziet kerst er eigenlijk ieder jaar hetzelfde uit. Op eerste kerstdag gourmetten we met de familie van mijn man Fred, op tweede kerstdag dineren we met mijn familie bij mijn broer. Dol ben ik op kerst en de feestdagen zijn dan ook het hoogtepunt van mijn jaar! Zelf hebben wij geen kinderen, dus des te leuker vind ik het om de kerst te vieren met de kinderen van Joris Het is elk jaar weer een dolle boel en dat geeft mij bakken energie!”

Niet welkom

Dit jaar wordt de kerst anders gevierd, ook bij de families van Roos en haar man. “Wij zijn dit jaar op eerste kerstdag als enige welkom bij de ouders van Fred. Dit was niet zo’n lastige keuze, Fred is namelijk hun enige kind. We hebben hier natuurlijk veel zin in, maar onze invulling van tweede kerstdag valt mij zwaar. Deze vier ik namelijk alleen met Fred bij ons thuis, we zijn niet welkom bij het kerstdiner van mijn broer.”

Opa en oma met de kleinkinderen

Joris stuurde Roos vorige week een appje met het bericht dat ze ervoor hebben gekozen tweede kerstdag met de ouders van Joris en Roos te vieren. “Hij wil graag dat onze ouders de kerst met hun kleinkinderen kunnen vieren. Dat begrijp ik heel goed, als wij kinderen zouden hebben zou ik ook willen dat die het met mijn ouders konden vieren. Toch betekent dit wel dat Fred en ik niet welkom zijn op het kerstdiner en dat vind ik heel moeilijk.”

Geen uitzondering op de regels

Roos is erg teleurgesteld dat haar broer geen uitzondering op de regels wil maken voor haar en haar man. “Ik snap dat die regels er zijn om nageleefd te worden, maar mijn broer woont in een enorme villa. Hij heeft een eettafel van 5 meter lang, waardoor we dus met elk huishouden op anderhalve meter afstand kunnen zitten.” De broer van Roos wil nu nik van een groot kerstdiner weten, hij is huisarts en voelt zich verantwoordelijk voor zijn patiënten.

In beter overleg

Roos begrijpt haar broer wel, maar is boos over de gang van zaken. “Hij stuurt een appje waarin hij gewoon meedeelt dat wij niet mogen komen. Dit had wat mij betreft in beter overleg gekund, dan had ik me er al stukken beter bij gevoeld. Ik wil zijn gezin, onze ouders of de patiënten niet in gevaar brengen, maar ik voel me nu extreem buitengesloten. Het had echt op een andere manier gekund.”

Fatsoenlijk excuus

Fred heeft Roos geprobeerd uit te leggen dat Fred het niet zo vervelend bedoelt. “Dat zal allemaal best zo zijn, maar Joris wéét hoe belangrijk de feestdagen voor mij zijn. Hij stelde nu voor om via Zoom een borrel te doen, maar dit heb ik afgewezen. Hij komt eerst maar met een fatsoenlijk excuus. Op deze manier hoeft het van mij allemaal niet hoor.”

Op tweede kerstdag hebben Roos en haar man nu niks gepland. “Het is voor mij al verpest. Ik eet een pizza op de bank en spoel hem weg met een fles wijn. Volgend jaar beter!”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Maria -

Hi,

Begrijp dat dit heel rot voelt. Hij had dit het beste persoonlijk kunnen vertellen en dan had jij meer begrip voor de situatie gehad. Maak er samen met je man een mooie kerstdag van en hopelijk word het volgend jaar beter.

Fijne dagen

Renske -

Dit bericht heeft niets met wappie zijn te maken. Vreemde uitspraak van Lotte.
Ik snap het wel, want zit in dezelfde situatie. Wij zijn met drieen thuis en ik mag als enige uit het gezin met mijn man en kinderen niet komen. De kinderen zijn onder de 13 jaar dus tellen niet mee. Het voelt niet fair en doet zeker wel veel verdriet.

Lotte -

Dit had je toch kunnen verwachten, regels zijn regels. Je bent toch geen wappie die niet kan tellen. Niet zo persoonlijk opvatten. Jij bent er nog heel lang en opa en oma relatief korter

Reageer ook