Damespraatjes Damespraatjes

Roos is niet welkom op het kerstdiner van haar broer: “Ik voel me extreem buitengesloten”

Dit jaar beleven we een van de meest bizarre kerstfeesten in jaren. Door de coronamaatregelen is het niet toegestaan om met een grote groep kerst te vieren. Van de overheid mogen er maximaal 3 personen per dag op bezoek komen, waarbij kinderen tot 12 jaar niet meetellen. Niet leuk, maar hard nodig als we in januari het gewone leven weer een beetje willen oppakken. Iemand die direct wordt geraakt door de maatregelen is Roos, zij en haar man zijn dit jaar niet welkom op het kerstdiner van haar broer Joris. 

Hoogtepunt van het jaar

“Bij ons ziet kerst er eigenlijk ieder jaar hetzelfde uit. Op eerste kerstdag gourmetten we met de familie van mijn man Fred, op tweede kerstdag dineren we met mijn familie bij mijn broer. Dol ben ik op kerst en de feestdagen zijn dan ook het hoogtepunt van mijn jaar! Zelf hebben wij geen kinderen, dus des te leuker vind ik het om de kerst te vieren met de kinderen van Joris Het is elk jaar weer een dolle boel en dat geeft mij bakken energie!”

Niet welkom

Dit jaar wordt de kerst anders gevierd, ook bij de families van Roos en haar man. “Wij zijn dit jaar op eerste kerstdag als enige welkom bij de ouders van Fred. Dit was niet zo’n lastige keuze, Fred is namelijk hun enige kind. We hebben hier natuurlijk veel zin in, maar onze invulling van tweede kerstdag valt mij zwaar. Deze vier ik namelijk alleen met Fred bij ons thuis, we zijn niet welkom bij het kerstdiner van mijn broer.”

Opa en oma met de kleinkinderen

Joris stuurde Roos vorige week een appje met het bericht dat ze ervoor hebben gekozen tweede kerstdag met de ouders van Joris en Roos te vieren. “Hij wil graag dat onze ouders de kerst met hun kleinkinderen kunnen vieren. Dat begrijp ik heel goed, als wij kinderen zouden hebben zou ik ook willen dat die het met mijn ouders konden vieren. Toch betekent dit wel dat Fred en ik niet welkom zijn op het kerstdiner en dat vind ik heel moeilijk.”

Geen uitzondering op de regels

Roos is erg teleurgesteld dat haar broer geen uitzondering op de regels wil maken voor haar en haar man. “Ik snap dat die regels er zijn om nageleefd te worden, maar mijn broer woont in een enorme villa. Hij heeft een eettafel van 5 meter lang, waardoor we dus met elk huishouden op anderhalve meter afstand kunnen zitten.” De broer van Roos wil hier niks van weten, hij is huisarts en voelt zich verantwoordelijk voor zijn patiënten.

In beter overleg

Roos begrijpt haar broer wel, maar is boos over de gang van zaken. “Hij stuurt een appje waarin hij gewoon meedeelt dat wij niet mogen komen. Dit had wat mij betreft in beter overleg gekund, dan had ik me er al stukken beter bij gevoeld. Ik wil zijn gezin, onze ouders of de patiënten niet in gevaar brengen, maar ik voel me nu extreem buitengesloten. Het had echt op een andere manier gekund.”

Fatsoenlijk excuus

Fred heeft Roos geprobeerd uit te leggen dat Fred het niet zo vervelend bedoelt. “Dat zal allemaal best zo zijn, maar Joris wéét hoe belangrijk de feestdagen voor mij zijn. Hij stelde nu voor om via Zoom een borrel te doen, maar dit heb ik afgewezen. Hij komt eerst maar met een fatsoenlijk excuus. Op deze manier hoeft het van mij allemaal niet hoor.”

Op tweede kerstdag hebben Roos en haar man nu niks gepland. “Het is voor mij al verpest. Ik eet een pizza op de bank en spoel hem weg met een fles wijn. Volgend jaar beter!”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 


7 reacties

Cilly -

Ik kan me voorstellen dat het moeilijk voor je is, maar je broer is huisarts. Hij moet het goede voorbeeld geven, misschien wonen er patiënten in de buurt. Hij is verstandig dat hij zich aan de regels houdt.
Normaal komen mijn kinderen met kerst naar mij, eten we gezellig met ons allen. Nu ging dat niet, teveel mensen bij elkaar. Mijn dochter zei dat we dit jaar uit liefde voor elkaar niet bij elkaar komen. De kinderen zijn bang het virus zonder het te weten bij zich hebben, en onbedoeld hun ouders besmetten. Veiligheid voor alles. Als corona voorbij is gaan we een knalfeest geven, alle gemiste feestdagen en verjaardagen in één keer vieren.

Geraldine -

Je moet zelf de slingers ophangen! We hebben allemaal een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat geldt voor ons allemaal!!!

adriana -

ach ach wat zijn we zielig! wees blij voor je ouders ipv janken dat jouw kerstdagen verpest zijn !
je klinkt als een puber .nieuwsflits er is corona ,er mogen 3 mensen komen .jammer volgend jaar beter . ok je broer had het beter persoonlijk kunnen zeggen ipv een appje ,maar wrschlk vond hij het net zo erg om het te moeten zeggen

Wies van Beers -

Schei uit met dat zelfmedelijden en die verontwaardiging.
Ben blij dat je zoveel familie hebt en de Kerst niet in je eentje hoeft te zitten.
En kijk nog even het filmpje van MAX over die ‘veilige ‘ Kerstbubbel en ga je zitten schamen dat je mensen wil dwingen over hun grenzen te gaan.
Is dat jouw Kerstgevoel? Zielig!

Vivian -

Terecht dat je broer kiest voor jullie ouders. Denk eens aan je ouders alsjeblieft! Gaat om hun gezondheid, en niet om jouw gezelligheid.
Ik heb zelf ook twee kinderen en hun gezinnen. Maar moet er voor hun niet aan denken dat zij ziek zouden worden als je met zijn allen bent! Nee hoor, dan maar een jaartje niet.
Spreek met je broer af om gezellig bij elkaar te komen met de jaarwisseling! Ook een keer leuk!
En hou op met je zelfmedelijden, want die is geheel onterecht!

Lotte -

Dit had je toch kunnen verwachten, regels zijn regels. Je bent toch geen wappie die niet kan tellen. Niet zo persoonlijk opvatten. Jij bent er nog heel lang en opa en oma relatief korter

Debbie -

Onterecht boos, broer heeft helemaal gelijk.

Reageer ook