fb
Damespraatjes Damespraatjes

Roos: “Ik vond een heel naar lijstje op het bureau van mijn partner”

Ze zou willen dat ze het niet had gezien, maar Roos heeft het lijstje luid en duidelijk op het bureau van haar vrouw Ditte zien liggen. “Ik moest even iets pakken in haar kantoor en het was niet te missen. De tranen prikten in mijn ogen toen ik las wat Ditte had opgeschreven.”

Taboes kennen we niet

Roos en Ditte zijn al tien jaar een stel. “Het was liefde op het eerste gezicht. Ik ontmoette Ditte in een club en we raakten aan de praat en dat is eigenlijk nooit meer gestopt. Alles kan ik met Ditte bespreken en zij met mij. Taboes kennen we niet net zo min we geheimen hebben voor elkaar. Dat is iets waarop ik hartstikke trots ben omdat ik zie wat een goede communicatie voor een huwelijk doet. Dat gaat bij bevriende stellen wel anders. Vrienden van ons praten nooit, potten alles op en hebben regelmatig flinke aanvaringen. Zo onnodig! Nee, dat doen wij echt veel beter.”

Staat zij anders in onze relatie?

Het is dus een goed huwelijk waarin Ditte en Roos zichzelf kunnen zijn. “Samen met onze twee prachtige kinderen vormen we een mooi gezin. Het ontbreekt ons aan niets, we hebben allebei goede banen en zijn niet te beroerd om hard te werken. De balans tussen werk en gezin is prima, we zorgen goed voor elkaar.” Roos is tevreden en blij en heeft niet in de gaten dat dit bij Ditte misschien wel eens anders kan zijn. Ze komt erachter dat Ditte misschien toch wel een beetje anders in het huwelijk zit dan Roos zou willen.

Ik word vergeleken met een ander

Als Roos het kantoor van Ditte inloopt omdat ze op zoek is naar een map, valt haar oog op een lijstje dat op het bureau ligt. “Het was zo’n old school lijstje met een horizontale streep met in het midden een verticale lijn. Daar boven stonden de namen Roos – Marja. Marja? Wie is Marja dacht ik.” Roos pakt het lijstje op en leest dat ze wordt vergeleken met Marja. Niet alleen benoemt Ditte de karaktereigenschappen maar ook vergelijkt Ditte het uiterlijk van Roos met dat van Marja. “Zo las ik dat Ditte mijn haar mooier vindt maar de billen van Marja lekkerder dan die van mij. En zo ging het lijstje maar door, ik was zo enorm geschokt door wat ik las dat de tranen over mijn wangen liepen.”

Niet zonder haar

Roos weet niet zo goed wat ze met het lijstje aan moet en vooral wat ze er en óf ze er iets over moet zeggen. “Ik voel me zo beroerd erover. Ditte had het de laatste tijd veel over haar nieuwe collega Marja. Daar zocht ik verder niets achter juist omdat we zo open zijn over onze gevoelens en gedachten. Nu ik haar naam zwart op wit op het lijstje zag staan, was het zo klaar als een klontje: Ditte heeft gevoelens voor Marja en zoekt nu voor zichzelf uit wat ze wil. Dit alleen al vertellen doet zo’n pijn. Ik wil Ditte niet kwijt, ik kan niet zonder haar en ik wil haar ook niet met een andere vrouw delen. Ze is in het verleden wel eens begonnen over een open relatie maar ik wil dat niet. Ik kan dat niet. Ditte wil ik graag voor mezelf hebben.”

Bang voor het antwoord

Als Ditte de avond na het vinden het lijstje thuiskomt, heeft Roos een knoop in haar buik. “Ditte merkte dat er iets was maar ik bleef zeggen dat er niets aan de hand was. Ik heb tijd nodig omdat ik het echt schokkend vind dat ik word vergeleken met een andere vrouw. Welke consequenties hangen aan dit vergelijk? Wat nou als Marja meer ingevulde vinkjes achter haar naam krijgt dan ik? Betekent dat dan het einde van ons huwelijk? Gaat Ditte dan verder met Marja en ben ik opeens een gescheiden vrouw? Het zijn allemaal vragen en de enige die daarop antwoord kan geven is Ditte. Maar ik durf het niet zo goed te vragen, bang voor het antwoord.”

Zo anders voorgesteld

Roos heeft er slapeloze nachten van en kan zich op het werk niet goed concentreren. Het maalt maar en het maalt maar in haar hoofd. “Laatst dacht ik: misschien is het beter als ik zelf een punt achter onze relatie zet, dan ben ik alles voor. Maar ik kan het niet, ik wil niet zonder Ditte aan mijn zijde leven. Zij is mijn alles, mijn rots in de branding en mijn held. Ik heb jaren terug geen ‘ja’ gezegd om vervolgens ons huwelijk op te breken. Zo had ik me dat niet voorgesteld.”

Ben jij wel eens briefje tegengekomen dat niet voor jouw ogen was bestemd maar dat wel over jou ging? Hoe ben je daarmee omgegaan? Denk je dat Roos zich terecht zorgen maakt? Hoe zou jij het vinden als je wordt vergeleken met een ander persoon? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Fiene -

Voor belangrijke zaken (wat mij betreft) zeker. Verhuizen, banen, kinderen, vakantie enz is het zeker belangrijk om een voor en tegens te maken. Wat deze relatie betreft vind ik als je al zolang met elkaar getrouwd bent (met kids) dat het een beetje gek is dat je het via een briefje moet vergelijken of iemand er lekkerder uit ziet dan je eigen vrouw. Nee sorry kinderachtig. Ik zou dat echt een dieptepunt in de relatie vinden. Maar dat is persoonlijk denk ik dan.

Petra van Dorp -

En weer een vrouwtje zonder ruggengraat die niet ‘zonder partner kan, partner niet kwijt wil, zon en leven en maan en sterren’, jank jank jank. Doe jezelf een grote lol en schop dat mens de deur uit. Waarom vechten voor een relatie en je wanhopig vastklampen aan iemand die je zo behandelt? Maar ja, als jij het zo fijn vindt om je als een deurmat te gedragen en als een stuk stront behandeld te worden, ga dan vooral zo door. Ik snap niet dat je dat briefje niet recht in haar gezicht hebt geduwd en antwoorden hebt geëist. Aan de andere kant: ze heeft nu haar ware gezicht laten zien, scheelt jou ook weer. Nu doorpakken en voor jezelf opkomen. Kom op zeg, laat dat gejank over ‘niet zonder haar aan mijn zijde leven’. Heb je zo’n lage eigendunk, haat je jezelf zo erg dat je niets maar dan ook niets zonder je/een partner kunt of bent? Trek je grote meidenonderbroek aan!

Joris -

Nou ja, Fiene, de gebruikte methode is er een die vaker toegepast wordt om zaken te vergelijken. Denk aan twee banen. Het is op zich een handige manier.

Fiene -

Het lijkt bijna wel alsof je het had moeten vinden. Ook dit moet je bespreekbaar maken Roos. Anders loopt je elke dag met een rotgevoel. Als je overal over kon praten dan moet dit ook kunnen. En misschien is het wel iets wat nergens heen gaat? Onthoud wel je bent perfect wie je bent als degene lijstjes moet gaan bijhouden over wie de lekkerste kont heeft (!?!) is degene misschien niet de ware voor jou. Sterkte!

Joris -

Vervelend dat je het hebt gevonden, maar ook tamelijk dom om zoiets fysiek te maken en vervolgens te laten slingeren.

Reageer ook