fb
Damespraatjes Damespraatjes

Robin ontmoet Graeme Simsion en vraagt hem het hemd van het lijf

In het Ambassade Hotel staat schrijver Graeme Simsion voor me. Het is ook het moment waarop ik besef dat de man die ik ga interviewen 167 centimeter is en ik voor het eerst dit jaar hakken aanheb. De schrijver schudt de hand van een reus (mij). Op tafel ligt het nieuwe boek van de man die eerder het in veertig landen uitgegeven ‘Het Rosie project’ en ‘Het Rosie effect’ schreef.

Een tweede leven voor een eerste liefde?

De titel van zijn nieuwe boek: Het beste van Adam Sharp. Waar het over gaat: na twintig jaar krijgt veertiger Adam Sharp uit het niets een e-mail van Angelina Brown, zijn eerste echte liefde uit Australië. Samen hadden ze een fantastische tijd tot Adams tijd erop zat en hij terugkeerde naar Engeland. Overvallen door nostalgie en vragen – wat als hij wel had gekozen voor Angelina? – beantwoordt Adam het bericht. Is er een tweede leven voor zijn eerste liefde?

Om mee te beginnen! Vriendenboekje-interview

Ergens in een kast heb ik een journalistiekdiploma staan. Het is alleen alweer een tijdje geleden dat ik dat beroep beoefend heb. Het laatste jaar ben ik zelf bezig met een boek. Daarom mocht ik dit interview doen voor Damespraatjes. Logisch. Tja, laten we dan maar beginnen met de basics. Graeme vond het godzijdank een leuk idee!

  • Hoe oud ben je? 60
  • Wat is je favoriete kleur? Rood
  • Wat is je favoriete eten? Krab
  • Wie is je beste vriend? Mijn vrouw
  • Wat is je favoriete liedje? Angelina – Bob Dylan
  • Wat is je favoriete dier? Kat
  • Waar ben je bang voor? Water
  • Waar word je blij van? Succes
  • Wat is je favoriete plek? Ons buitenhuis in Australië (beetje schrijven, eten, drinken, geen telefoon, vuurtje, barbecue, rustgevend)
  • Wat wilde je vroeger worden? Kernfysicus

De citroenboom en de champagne

Het idee voor ‘Het beste van Adam Sharp’ ontstond in 2011 in de vorm van een kort verhaal voor een schrijfcursus. De scene die hij toen inleverde in de les zit nog steeds in het boek (voor de kenners: het is het stuk over de citroenboom en de champagne). Daarna kwam ‘Het Rosie effect’ en bleef het liggen. In 2015 zocht Graeme het verhaal weer op en hij vond het nog steeds goed.

Kun je in 16 dagen een boek schrijven?

In 16 dagen schreef hij de rest van het boek. 16 dagen? Ja, je leest het goed. Schrijf wat je wilt lezen dacht de maker; iets met veel drank, muziek en seks. Daarna is het nog een jaar geredigeerd, want de omgeving die de eerste versie in handen kreeg, vond het wel heel veel drank, muziek en seks en er moest het nodige worden geschrapt.

Jammer van de geschrapte seksscenes

De Australiër die van origine half Britse en half Nieuw Zeelands is, weet nog dat hij dit verhaal vertelde in een afgelegen zaaltje tijdens een boektoer. Toen hij vertelde dat hij heel veel sekspassages had moeten schrappen uit het oorspronkelijke script stak een 80-jarig vrouwt haar hand op en vroeg: ‘zou ik het originele manuscript mogen hebben?’ De schrijver lacht.

Op wie lijkt Graeme zelf het meest?

In alle karakters zit wel een stukje van hem, legt hij uit. Hij werkt ze allemaal uit en alles moet logisch in elkaar passen. Maar het meest lijkt hij zelf op Charlie en Angelina Brown is ‘he’s kinda women’.

En hoeveel uit het boek is waar?

Het originele korte verhaal ontstond nadat zijn vrouw een e-mail kreeg van een ex uit Engeland. De man was net gescheiden en Graeme’s vrouw besloot hem uit te nodigen want ‘Weet je hoeveel mensen er zelfmoord plegen na zoiets heftigs als een scheiding!’. Dus kwam de ex langs, het was goed, maar wat als het anders was gelopen en de exen een verhouding zouden krijgen? Dat was het begin van het boek.

Aantrekkelijker door de muziek

En om hoofdpersoon Adam Sharp aantrekkelijker te maken als man, is hij in het boek naast een IT-consultant ook muzikant en zo vond de muziek zijn weg (achterin zit zelfs een afspeellijst die je kunt opzetten tijden het lezen).

Zelf heb ik de 362 pagina’s in een wéék verslonden en mis ik de karakters een beetje nu ik het boek uit heb.

Geniet van de muziek en de woorden van Graeme Simsion in ‘Het beste van Adam Sharp’.

Bestelinformatie: Het beste van Adam Sharp van Graeme Simsion

Robin Masereeuw (30) komt uit Amsterdam en heeft journalistiek gestudeerd. Daarna is ze voor zichzelf begonnen als copywriter en online marketeer. Inmiddels schrijft ze al een aantal maanden aan haar roman. Om af en toe afstand te kunnen doen van haar toetsenbord werkt ze ook nog als tourguide in Amsterdam.

Op de foto hierboven zie je Robin samen met Graeme Simsion en hoofdredacteur Sandra Blikslager van damespraatjes.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

C. Thonissen-van Tiel -

lijkt me een leuk boek

Reageer ook