fb
Damespraatjes Damespraatjes

Plastisch chirurg onthult welke ingrediënten in huidverzorgingsproducten je beter kunt vermijden

Ik ben me de afgelopen tijd meer in huidverzorging gaan verdiepen. Nu ik ouder word, merk ik dat ik meer invloed op de uitstraling van mijn huid heb dan ik eerst dacht. Zo gebruik ik sinds een paar maanden botox om mijn fronsrimpel te bestrijden en heb ik mijn huidverzorgingsritueel flink uitgebreid.

In de avond reinig ik mijn gezicht met een dubbel-cleanse systeem, waarbij ik eerst mijn gezicht was met een cleanser en daarna een micellair water gebruik om de laatste restjes vuil te verwijderen. Vervolgens gebruik ik een serum met hyaluronzuur, gevolgd door een retinol. Na de retinol smeer ik een olie op mijn gezicht en ik sluit af met creme. In de ochtend gebruik ik een oogcreme, een serum met niaciamide en zink, een serum met hyaluronzuur, een creme en ik sluit af met een parfum-vrije zonnebrandcrème. Het is nogal wat, maar ik merk dat het mijn huid goed doet.

Niet alleen werkzame stoffen als retinol, hyaluronzuur of niaciamide zijn belangrijk als je een product kiest. Kijk ook vooral welke hulpstoffen een product bevat! Deze zijn niet allemaal even goed voor je gezondheid en van sommige stoffen wordt zelfs gedacht dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn.

Plastisch chirurg Anthony Youn vertelt om welke stoffen het gaat, hoe ze op de verpakking worden vermeld en waarom je ze beter niet kunt gebruiken.

Plastisch chirurg onthult welke ingrediënten in huidverzorgingsproducten je moet vermijden

1. Parabenen

“Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat parabenen niet goed zijn voor je huid. Op de verpakking staan ze vaak vermeld als ‘isopropyl-, butyl-, isobutyl- parabenen en zijn dus snel te herkennen in een ingrediëntenlijst. Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel De reden waarom je parabenen in huidverzorging zo veel mogelijk wilt vermijden, is omdat het effect heeft op je hormoonhuishouding. Dit is slecht voor je gezondheid en er is een mogelijke relatie met borstkanker.”

Lees ook: 7 dingen die je liever niet aantreft in deodorant

2. Ethanolamine

“Ethanolamie wordt als ‘DEA’, ‘TEA’, ‘MEA’ op huidverzorgingsproducten vermeld en worden gebruikt om producten een romige textuur te geven. Misschien heb je weleens volledige natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruikt, waarbij je ondervond dat de textuur niet helemaal naar wens was. Dit is waarschijnlijk omdat het bestanddeel Ethanolamie niet aanwezig is.  Het gevaar met deze stof is dat het in verband is gebracht met leverkanker en precancereuze veranderingen in de schildklier en huid. Probeer ook dit ingrediënt daarom zo veel mogelijk te vermijden.”

3. Ftalaten

“Ook van Ftalaten zal je misschien wel eerder gehoord hebben. Het kan op de verpakking vermeld staan als DBP, DEP, DEHP en andere vergelijkbare varianten. Het wordt gebruikt om producten buigzamer te maken, waardoor het fijner aanvoelt. De reden waarom je deze stoffen beter kunt vermijden, is omdat het ze mogelijk geboorte afwijkingen en kanker veroorzaken.”

4. Polyethyleenglycol

Polyethyleenglycol (PEG) wordt in producten gebruikt als verdikker en moisturizer. Het zit vaak in dag- en nachtcremes omdat het ervoor zorgt dat wij het product prettig vinden aanvoelen op de huid. Het probleem met polyethyleenglycol is niet zozeer de stof zelf, maar wel dat deze mogelijk is besmet met ethyleenoxide en 1,4 dioxane. Deze stoffen staan bekend als kankerverwekkend. Je kunt polyethyleenglycol dan ook maar beter helemaal vermijden.”

5. Formaldehyde bronnen

“Ze zijn onder vele namen bekend, zoals quaternium, diazolidinyl en DMD hydantoin. Wanneer je een product met deze stoffen opsmeert, wordt er formaldehyde verspreid en we weten dat formaldehyde DNA schade en kanker kan veroorzaken. Er is niet bekend bij welke hoeveelheden dit optreedt, dus ik adviseer je om het zo min mogelijk te gebruiken.”

Wat kies je nou wel?

Gelukkig zijn er een aantal merken waarbij deze stoffen er niet (meer) inkomen. Denk aan de merken Beautycounter, Ann Marie Skin Care, The Ordinary en vele anderen. Kijk zeker eens op de ingrediëntenlijst van jouw producten om te ontdekken wat er nou eigenlijk inzit.

Wat gebruik jij?

Welke huidverzorgingsproducten gebruik jij graag? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook