fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 dingen die je mogelijk liever niet aantreft in je deodorant (maar die er meestal wel in zitten)

Heel Nederland geniet momenteel van een heerlijke nazomer. Zowel vandaag als morgen kunnen we op zomerse temperaturen rekenen. Zo fijn! Op dit soort dagen spuit ik wel vaker deodorant op en kan dan echt niet zonder, zeker als ik op de fiets naar mijn werk ga. Op Welingelichtekringen.nl las ik echter een artikeltje over 5 dingen die mis kunnen zijn met je deodorant.

1. Parabenen. Dit tref je soms aan in deodorant, cosmetica, maar ook in shampoo. Parabenen zorgen ervoor dat de ingrediënten langer goed blijven en ze doden schimmels en zwammen. Sommige wetenschappers zeggen over parabenen dat het tumoren kan veroorzaken en ook wordt wel gedacht dat het de hormoonhuishouding in de war kan brengen. Op de website van het KWF lazen we echter dat er nooit is aangetoond dat parabenen kankerverwekkend zijn.

2. Aluminium-zirkoniumzouten. Deze zouten zorgen ervoor dat je transpiratie wordt afgeremd. Ze zorgen echter wel voor de bekende gele vlekken onder de oksels van je shirt. Hoe je dat kunt voorkomen? Laat de deo even intrekken voordat je je shirtje aantrekt.

3. Triclosan. Dit is een veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Bij licht gebruik is het niet schadelijk voor de gezondheid. Volgens Welingelichtekringen wel als je het in grote mate gebruikt. Het zou de hormoonhuishouding kunnen verstoren.

4. Ftalaten. Dit is een weekmaker en volgens Welingelichte kringen een hormoonverstorende stof. Meestal wordt het op de verpakking aangegeven als parfum.

5. Geurstoffen. Deze hoeven natuurlijk lang niet altijd schadelijk te zijn.

6. Drijfgas. Dit zit vooral in spuitbussen. Het betreft hier stofjes als butaan, isobutaan en propaan.

7. Alcohol. Dit ziet niet in alle deodorants, droogt snel en het koelt lekker.

Wel of niet schadelijk?

Er wordt nog steeds heel veel onderzoek gedaan naar allerlei stoffen die in deodorant worden gebruikt. Op sommige websites word je gewaarschuwd: gebruik geen deodorants waar zirkoniumzouten of parabenen in zijn verwerkt. Het KWF geeft echter aan dat je dit gewoon kunt gebruiken.

Hoe ga jij om met al deze (tegengestelde) adviezen?

Zelf gebruik ik gewoon deodorant en wel zo vaak als nodig is. Door mezelf schoon te houden en regelmatig andere kleding aan te trekken hoop ik wat minder deodorant nodig te hebben. Net als met lekker eten (doe ik natuurlijk ook gewoon): doe het met mate!

Kun je stinkende oksels vermijden?

Een tijdje geleden schreven we een artikel hoe je kunt proberen zweten te voorkomen. Lees hier onze 5 tips tegen overmatig transpireren.

We zijn heel benieuwd of jij vaak deodorant gebruikt of dat je het helemaal wilt vermijden? Wat gebruik je eventueel als alternatief? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook