fb

“Ouders hebben mentale en fysieke gezondheidsproblemen en zitten tegen een burn-out aan”

Twee fulltime banen met elkaar combineren: zou jij het kunnen? Er is momenteel een hele grote groep Nederlandse ouders die dit probeert te doen. Sinds de tweede lockdown mogen kinderen niet meer (zomaar) naar school of de kinderopvang. Ouders met een baan komen hierdoor flink in de problemen. Want hoe combineer je de verzorging en het geven van onderwijs met een baan en het huishouden? Voor veel ouders is het te veel gevraagd. 

Twee kids thuis

Als moeder van twee jonge kinderen, is het bij ons thuis ook iedere dag weer kijken hoe het loopt. Mijn man is tandarts en moet dus gewoon naar zijn werk. Ik werk voor Damespraatjes en kan dit vanuit huis doen! Wij hebben geluk met een hele lieve oppas die hier vier dagen per week van 8 uur ’s ochtends tot 15:30 ’s middags met de kinderen is. Hierdoor kan ook ik gewoon werken en krijgen de kinderen veel aandacht. Top! Maar toen de kinderen laatst in quarantaine moesten vanwege contact met een besmet persoon, zat ik ook mét twee kids en een baan. Lastig hoor!

Aandacht constant verdelen

Moeten zorgen voor de kinderen en tegelijkertijd je baas tevreden houden, kan gevoelens van frustratie en onmacht oproepen. Zowel je kinderen als je baas wil je tevreden houden, maar het één conflicteert per definitie met het ander. In een belangrijke Zoom meeting? Dan kan je dus even niks voor de kinderen betekenen. Druk  met thuisonderwijs? Dan moet je baas soms even wachten… Het constant verdelen van de aandacht is lastig, vreet energie en laat je aan het einde van de dag met een zeer onbevredigd gevoel achter.

Ouderverlof afgewezen

Zeven ouderorganisaties trekken aan de bel. In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwen ze voor de gevolgen van de aanhoudende schoolsluiting en alle problemen die hieruit voortkomen. Dat het ouderverlof door het kabinet is afgewezen, schiet bij de organisaties, ouders en politici in het verkeerde keelgat.

Tegen burn-out aan

De stichting Voor Werkende Ouders is een onderzoek gestart om te kijken hoe groot de nood is om zo snel mogelijk de scholen weer te openen. “De gevolgen voor kinderen en ouders zijn te groot. Ouders hebben mentaal en fysiek gezondheidsproblemen en zitten tegen een burn-out aan”, vertelt directeur Marjet Winsemius tegen Telegraaf. Winsemius is van de overtuiging dat coronaverlof een aanzienlijke impact kan hebben. “Maar deze groep staat helemaal in de kou. Werkende ouders komen in geen beleidsstuk voor, ze tellen niet mee.”

Oplossingen

De zeven ouderorganisaties hopen dat het debat over corona en onderwijs vandaag gaat zorgen voor hulp voor de ouders. Wij hopen echt dat er iets kan gedaan worden voor deze ouders! Er zijn best wat oplossingen te bedenken, vermoed ik zo. Van budget voor een oppas aan huis (zitten er niet heel veel kappers, horeca mensen, enzovoorts thuis die misschien een handje kunnen en willen helpen in gezinnen) tot een goed ouderverlof of een uitgebreide noodopvang. Laten we hopen dat er op korte termijn verandering aankomt!

Hoe regel jij het met je werk en je kinderen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook