fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nicolettes zoontje wordt nooit gevraagd op partijtjes: “Op zijn eigen verjaardag wilde hij geen feestje geven.”

nooit uitnodiging partijtjes

Hoe komt het toch dat het ene kind mateloos populair is en het andere wordt genegeerd? Nicolette vraagt het zich al tijden af. Haar zoontje Kyano wordt in de klas genegeerd en soms zelfs gepest. Wanhopig wordt ze ervan. “’s Nachts lig ik erover te piekeren en ben ik uren wakker. Hoe moet dat nou met hem? Waarom speelt niemand met mijn kind?”

Kyano is het cadeautje in het leven van Nicolette en haar man Ivar. Ze wilden zo graag kinderen, maar het lukte niet. Toen ze besloten de medische molen in te gaan werd Nicolette zwanger. “Ze zeggen dat je het moet loslaten en dat het dan wel lukt. Of het is zo is, weet ik niet, maar zielsblij was ik met het kindje in mijn buik.” De gezonde jongen werd geboren en hoewel ze er graag voor een broertje of zusje had willen zorgen, is dat niet gelukt. “Ivar en ik kijken niet naar wat we niet hebben, maar juist wat er wel is: Kyano. Een prachtig kind.”

Veel fantasie

Nog voordat Kyano vier jaar wordt, is Nicolette op zoek naar een basisschool. In haar buurt zijn er een aantal verschillende en de keuze is lastig. Ze kiest voor de school waar de kinderen van haar vriendinnen ook heen gaan. In de eerste twee groepen valt het de juf op dat Kyano graag alleen speelt. Hij heeft een levendige fantasie en kan uren in de bouwhoek zitten of spelen met zand. Contact met klasgenootjes heeft hij niet echt, maar de juf maakt zich geen zorgen en vermoedt dat dat vanzelf goed komt.

Kinderen negeren hem

De juf heeft het mis. In groep 3 is Kyano veel alleen en het valt de meester op dat hij weinig aansluiting zoekt bij andere kinderen. “Dat die andere kinderen gewoon niet met hem willen spelen, had hij niet in de gaten. De meester stimuleerde dat van geen kant.” Nicolettes hart breekt als een klasgenootje bijna alle kinderen uit de klas uitnodigt voor een slaapfeestje. “Het was echt zo’n Luizenmoeder-momentje: dat jongetje liep stralend met zijn uitnodigingen op het schoolplein en Kyano kreeg er geen één. Dat beteuterde gezichtje van mijn kind… het sneed me door mijn ziel. Want hoe leg je een kind dat uit?” Vanzelfsprekend worden niet alle kinderen op een feestje uitgenodigd, maar Kyano krijgt nooit een uitnodiging. Toen zijn verjaardag naderde, wilde het jochie geen feestje geven. Want wie moest hij uitnodigen? Hoewel het een aderlating was, besloot Nicolette gewoon alle kinderen op het partijtje van haar zoon te vragen. “Financieel kunnen we het eigenlijk niet trekken, maar ik wilde er graag krom voor liggen. Ik gun mijn zoon het zo!”

Hard huilen

De kinderen kwamen allemaal, maar speelden vooral met elkaar en bemoeiden zich nauwelijks met de jarige. De hoop dat na dit partijtje de uitnodigingen van andere ook binnen kwamen, is ijdel. Nog steeds wordt Kyano niet gevraagd. Als Nicolette er over wil praten, begint haar zoontje hard te huilen. Zegt dat hij ook niet snapt waarom hij niet wordt gevraagd. “Ik ontdekte dat hij soms ook wordt gepest. Ik heb het overlegd met de meester, maar hij zegt dat hij daarvan niets merkt. Beloofd het in de gaten te houden. Lastig, want kinderen kunnen uitgekookt zijn en treiteren achter zijn rug om. Ik heb Kyano op zijn hart gedrukt het aan ons en de meester te melden als hij wordt gepest.”

Afhangende schoudertjes

Haar hart breekt om te zien dat haar zoontje zo dapper elke dag naar school gaat. “Met afhangende schoudertjes loopt hij naar zijn tafeltje. En terwijl anderen aan het donderjagen zijn tot de meester komt, leest hij in zijn boek. Misschien wordt het beter als hij ouder is. Dat hoop ik met heel mijn hart.”

Foto door Kampus Production via Pexels

Leontine: ‘Ik zou zo graag een kind van mijn ex willen hebben’
kind van mijn ex

Vijf jaar lang deelden Leontine en Eelco lief en leed en samen kregen ze Roosje. Twee jaar geleden, toen Roosje net een jaar was zijn ze uit elkaar. “Ik werd verliefd op een collega en dat heeft me mijn huwelijk gekost.” Nu verlangt Leontine naar nog een kind, maar wel eentje van Eelco.

“Roosje is nu drie jaar en ik zou het zo leuk vinden als ze een broertje of een zusje zou krijgen. Maar niet van een andere man, ik vind het geen aantrekkelijk idee als ze een half broertje of -zusje krijgt. Ik wil dat Eelco de vader wordt.” De enige die van haar plannen weet is haar beste vriendin Lot en zij is erg sceptisch, wat Leontine ook wel weer snapt. “Toch weerhoudt het me niet en is het een serieuze optie.”

Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Marleen Brekelmans -

Serieus, einzelganger ???? Is dat tegenwoordig ook al een diagnose ?? En wie ben jij om de vraag te stellen dat ze dingen gaat problematiseren ? Ik zie enkel en alleen een liefdevolle moeder die haar kind heel graag wil helpen.

Marleen Brekelmans -

Je verhaal is zowat vergelijkbaar met het onze. Oudste zoon werd onderzocht, maar er was iets waar ze hun vinger niet konden opleggen. Fabiola kinderziekenhuis, werkten alleen met stagiares zodat je kind om de zoveel weken weeral een nieuwe therapeute zonder ervaring krijgt. Ik was voetbalmama, dus vervoerde regelmatig 3 teamgenootjes mee naar een wedstrijd. Het viel me op dat die mondiger waren en socialer naar elkaar toe. Zoonlief werd constant gepest en alleen geduld omdat zijn vader de trainer vd ploeg was. Jongste zoon is 10 jaar jonger. In het 4e en 5e lager onderwijs werd hij op school enorm hard gepest. Van een jongetje dat naar school huppelde, kreeg hij angst en stress. Iedere morgen was moeilijk voor hem. De juf ih 5e leerjaar maakte ons er attent op dat ze signalen van ass bij hem zag. Wat een zegen die juf. Dus allerlei onderzoeken volgden en op zijn 11e inderdaad diagnose ASS. Ik herken heel veel in jouw verhaal

Joris -

Kan het zijn dat hij wat mankeert?

Margreet -

Ik twijfel. In eerste instantie beschrijf je het gedrag van een einzelganger. Daarna zou hij verdrietig zijn als hij niet wordt uitgenodigd. Maar is dat omdat hij voelt dat hij niet aan jouw verwachtingen voldoet?
Sommige kinderen zijn gewoon graag alleen of hebben één vriendje, maar die moet dan wel aansluiten bij hun interesses. Ik denk dat je een heel sensitief kind hebt, pikt jouw verwachtingen op, dat niet populair is omdat hij zijn eigen koers vaart: lezen. En lezen. (Misschien ook moeilijke technische dingen in elkaar zetten?) Wat hij leest zou hij misschien wel graag willen delen met een leeftijdsgenootje.
Ik zou de druk ervan afhalen. En kijken of je er dan over kan kletsen (niet praten, geeft druk). Wat deed jouw man toen hij klein was? Is er gelijkenis? Geef je kind vooral de boodschap dat hij mag zijn zoals hij is, volgens mij heb je een pareltje. En kijk ook eens naar jezelf, heb je sws de neiging dingen te problematiseren?

Sneekie -

Onderzoek door pedagoge/ psycholoog lijkt me de eerste aangewezen weg. Dit kind heeft begrip en onderzoek nodig!

Reageer ook