fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 keer waarom negeren als straf erger is dan je zou denken

Een keer iets verkeerd gezegd of gedaan waardoor je daarna compleet genegeerd werd? Ik denk dat iedereen dit wel eens heeft meegemaakt. Op Lifehack.org las ik een artikel waarin werd aangegeven wat voor schade je met zo’n silent-treatment kunt aanrichten.

“Ignoring someone is not an act of love. In fact, it qualifies as abuse”.

Waarom zet iemand eigenlijk het negeren in als straf?

1. Ze geven jou de schuld van een probleem dat eigenlijk hun probleem is. Ze negeren jou in de hoop dat hun probleem dan weg is.

2. Ze willen je pijn doen. Misschien denken ze je op deze manier te straffen, willen zich niet in jouw gevoelens verdiepen of ze hebben geen respect voor je. Ze vinden dat ze op deze manier zelf de controle houden door het gesprek of de discussie niet aan te gaan.

3. Ze denken dat het het beste is en dat het goed is voor jou. Maar hebben geen idee wat voor schade het kan aanrichten. Ook kunnen ze door het negeren zelf wat afstand nemen.

Wat is de schade die de silent treatment kan toebrengen?

1. Het veroorzaakt een emotioneel trauma of stress. Slachtoffers van negeren kunnen in een depressie raken en last hebben van boosheid, frustratie, gevoelens van onrust, isolatie en afwijzing, schuld, eenzaamheid en wanhoop. Ze voelen zich afgedankt als een oude bank waarvoor je geen plaats meer in je huis hebt.

2. Het veroorzaakt psychologische stress. Negeren kan door sommige mensen worden gebruikt als een vorm van psychologische manipulatie, die het zelfvertrouwen ondermijnt en het gevoel van eigenwaarde aantast. Hoe langer en vaker dit negeren aanhoudt hoe groter de psychologische effecten kunnen zijn, vooral bij kinderen.

3. Het kan serieuze fysieke neveneffecten hebben. Een deel van onze hersenen (de anterior cingulate cortex) is ontwikkeld om verschillende niveaus van pijn op te pakken en het wordt geactiveerd als iemand de “silent-treatment” krijgt. Dat betekent plat gezegd dat je ergens pijn kunt krijgen als je zo wordt behandeld. Het kan direct leiden tot onder andere hoofdpijn, diarree, maagpijn, vermoeidheid en slapeloosheid. Maar het kan ook tot ernstige aandoeningen leiden zoals bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk, eetstoornissen, hartklachten, erectieproblemen, kanker, etc.

4. Het kan gedragsveranderingen veroorzaken. Wat doe ik verkeerd? Is er iets mis met mij? Komt het door iets wat ik heb gezegd of gedaan? Deed ik irritant? Doordat je genegeerd wordt kun je je heel anders gaan gedragen dan je normaal zou doen, waardoor je niet meer jezelf bent.

5. Het kan je relatie verpesten. Als de ene partner nooit iets wil uitpraten en je altijd met een rotgevoel opzadelt, dan groei je steeds verder uit elkaar. In plaats van met elkaar te praten blijft de partner wachten op excuses en wordt er niets uitgesproken. Als dit te vaak gebeurt dan zal je relatie niet lang stand houden.

Hoe zijn jullie ervaringen in dit soort situaties? We zijn heel benieuwd.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

13 reacties

K. Boom -

Men wordt al jaren genegeerd door lieden die een voorbeeldfunctie hebben.
En dan heb ik het over (politieke) meningen.
Wat daar het gevolg van zal zijn, durf ik niet te zeggen.
Maar ik vermoed dat de bom een keer vreselijk gaat barsten in de vorm van chaos.

Hierboven ergens in de comments ook iemand die beweert dat buurman v.e. bepaalde partij is. (Knap, want stemmen is anoniem en deze partij heeft maar één lid.) Onmiddellijk een label (“racist”) opdrukkend.
Sorry, maar dit is een democratie, waarin meningen geuit mogen worden.
Als onwelgevallige meningen vervolgens “niet bestaan” terwijl deze wel gegrond zijn
Of anderzijds, meningen onmiddellijk een label krijgen opgedrukt, krijg je escallatie.
Maar dat is wellicht ook de achterliggende gedachte.

Hoe dan ook, ik ben de laatste 30 jaar genegeerd, wat erin resulteert dat ik
a.) Mijn eigen gevoelens onderdruk met de nodige depressies die daaruit voortvloeien en in mijn jonge jaren ook automutilatie
b.) Ik anderen hun mening nu ook negeer, het boeit me niet meer wat ze vinden of denken. Voor mij zijn ze enkel een verspilling van energie en tijd geweest jarenlang.

R. -

Ik negeer iemand op het werk die ik persoonlijk nog niet zo goed ken, in het begin groeten ik hem vriendelijk maar hij zei haast niks dus liet ik hem met rust maar ik merkte dat hij wel vriendelijk deed bij andere collega’s en dat vond ik vreemd en besloot om hem maar min of meer te negeren maar dat is wat uit de hand gelopen, maar later besloot ik toch maar weer normaal tegen hem te doen en dat ging een tijdje goed en ik kon ook wel om hem lachen, maar later door geroddel van collega’s nam hij afstand en werd ik als de kwaaie persoon gezien door bijna iedereen, maar na een tijdje draaide hij toch weer wat bij maar in mijn hoofd was ik al bezig om voorgoed afstand te doen, want ik merkte dat hij met iedereen leuk omgaat en een praatje maakt behalve met mij, en na dat ik terug van mijn vakantie kwam hoorde ik van een collega dat hij zich niet op zijn gemak voelt met mij in zijn buurt, daar schrok ik best van en alle signalen en mijn onderbuik gevoel had het al die tijd bij het rechte eind gehad, hij moest me niks van me weten, dus besloot ik om voorgoed afstand te houden, ik merk dat hij af en toe nog geprobeerd om contact te zoeken om te groeten, maar ik ben op ik ga geen energie meer steken in iemand die niks van mij moet weten, tja negeren is of was eigenlijk nooit mijn bedoeling geweest, maar doms kan je niet anders meer als je denkt alles te hebben geprobeert om normaal met hem om te gaan, dus ik hou afstand van hem en dat al bijna een jaar lang, of ik ooit nog weer normaal tegen hem ga doen weet ik niet, maar als hij alleen maar over mij praat en niet met mij praat dan zal die muur tussen ons nooit opgelost worden.

Misantroop -

Ik negeer geen dierbare

In negeer wel vreemde die mij wat zeggen .
En medebewoners op een sta caravan pak
Omdat Passieve agressie/negeren de enige legale om via de wettelijke legale manier als misantroop wraak te nemen op de maatschappij

Heb zelfs mensen die niks werden op negeren 2 huizen naar me bijna buren door naar binnen te lopen IPV wat zeggen.

Want het alternatief zou ik niet wensen door IPV negeren te gaan Schelden want dan zou ik zo iemand meteen een enkele reis naar de stasi gevangenis wensen .
Dat lijkt mij verre van agressie via de legale weg
Dus blijft de passieve agressie over .

Maar terug op die bijnw buren 2 huizen verder. .
Hij bleef voor de ingang schelden

Orde verstoten .
Dus die PVV er door de politie laten profileren want ik ben voor partij denk

De wijk agent weet dat de extreme negeer modus te maken heeft met een behoorlijke confikt situatie.
Opgrond daarvan de cordon sanitaire ingevoerd en zo word tevens de bijwerkingen van Vlaams nationalisme opgelost met de goede kant van Vlaanderen dmv CORDON SANITAIRE met het PVV bolwerk in mijn buurt

Maar terug op de politie die de voor geschiedenis kent en weet waarom ik totaal geen contact weet

Weet je wat die zei

Er valt momenteel niks over min gedrag aan te merken en ik wilde opgrond van wat zich afgespeeld heeft geen contact en de wijkagent heeft die PVV racist van 2 huizen verder gezegd dat als ik geen contact wens dat die min met rust moet laten en dat niet respecteren en dat het gedrag van die boze PVV er een aardig end in richting van Stolk gedrag gaat .

Zo dus de degene die contact eist tegen mij wil word geacht mij met rust te laten niet is er maar 1 agressief en dat is degene die richting slalk gedrag gaat

Dat is niet Passieve agressie/
Maar aktievie agressie wat wel tegen het wetboek van strafrecht aan zit .

Negeren is de enige aktie waar ik s trotse psychopaat volgens de legale weg kan handelen en tegen de maatschappij keten

En wens ook zelfs legaal te blijven .

Het speel object met de samenleving moet wel geschieden met wat volgens de wetgeving legaal is .
Illegaal is niet leuk dat is te mens vriendelijk

En door negeren kan ik mij op mij zelf richten zonder door andere te worden aangetast

Ik ben de legale niet moslim zijde jihad strijders van het einzelganger leven .

En zeg akbarr tegen min min lieve hond

ANTJE -

Word met de neus aangej keken lucht voor hem

D -

Na twee jaar vriendschap/ daten/ coaching (hij was duidelijk dat hij niets in mij zag maar was wel degene die contact met mij zocht destijds) word ik compleet geghost/ genegeerd sinds februari. We appten elke dag heel veel, spraken over van alles en nog wat, steunden elkaar door dik en dun. Soms belden we, heel soms zagen we elkaar. Alles op zijn tijd want ik voelde me al te min voor hem. Hij zei dat we gelijk waren maar als ik dan vroeg waarin? Dan waren we allebei mens. Joh!
Het doet mij nog steeds pijn, vooral omdat hij geen moeite neemt om het uit te praten, af te ronden. Ik heb al diabetes, die was flink van slag. Ik heb heel wat slapeloze nachten gehad maar het gaat beter. Ik was verslaafd aan zijn aandacht en hij vond mijn complimenten altijd wel leuk. Wat ik heb gedaan om dit gedrag te verdienen? Ik kwam voor mezelf op toen hij mij zomaar beledigde. En ja ik was emotioneel, vooral omdat we al die tijd aan mijn eigenwaarde en zelfliefde werkten die er al ontbrak. Ik heb geen seconde spijt van ons contact en denk dat hij het negeren al op aan het bouwen was. Heel bewust ingezet vlak voor de maatregelen weer opgegeven werden. Dan had hij geen smoes meer om niet af te kunnen spreken.. denk ik. Wat ik ook doe, en ook al heb ik hem vergeven en mezelf ook, ik krijg 0 reactie. Alsof ik onzichtbaar ben.
Gelukkig heeft het, gek genoeg, mijn eigenwaarde en opgebouwde zelfvertrouwen niet geschaad. Ik ben er nog sterker door geworden omdat ik besef dat hij mij onzeker hield al die tijd, door de controle te bepalen en te houden.
Neemt niet weg dat ik afronding nodig heb en mijn vragen beantwoord wil hebben. Ben ik dat niet eens meer waard? 🙁

Marian -

Mijn huisarts flikt het ivm psychische problemen en het niet weten waar mij naartoe te verwijzen.
Ziet mij voor het gemak dan ook zelf maar niet. Geen zorgplan. Brieven terugbel verzoek word genegeerd. Met wel een dsm ptss incl ptss vroege jeugd. Hoge psychische nood heeft hulp nodig. Weet amper nog waar het te zoeken. Overige brieven worden door haar zelfs persoonlijk door mijn bus teruggegooid. Ook geadresseerd asn de praktijk manager.bij een hevig tekort aan huisartsen hier is overstappen geen optie.

Danielle -

Heel her ken baar zit midden in zo’n situatie word al een halfjaar dood genegeerd zonder reden en het maakt me zo boos en onrustig verdrietig en machteloos heb hier ernstige schade van echt sommige mensen zijn zo gemeen

Antje -

Zegt niets tegen mij ben lucht voor hem

anoniem -

Sabine lodewijckx /Sabine lodewijckx sta op facebook mesegneer ze durft geen foto plaatsen over haar zelf omdat ze nu echt lelijk dik is ze is ontslagen omdat ze met patiënten van uit het de wadi naar de kamer ging heb gehoord dat ze onder pooiers sta haar man weet hier niks van

Margot -

Ik maak dit ook mee: mijn kleinzoon van 9 schopt mijn benen van achter onder mij vandaan, zodat ik tegen de deurpost val. Na een week reageer ik met een mail , waarin vertel dat ik enkele dagen pijn had en mij zorgen maak over hem.
Na eindeloos heen en weer gesprek, waaruit blijkt dat ik verkeerd stond, dat ik hem over het hoofd zag en zo, geef ik het op. Dat is nu een half jaar geleden, er is nergens meer reactie op, niet op het voorval, niet op het melden van een vakantie, wel op mijn idee maar weer es contact op te nemen, maar dat gebeurt niet.

Anoniem -

hallo .ben Geert heb het ook meegemaakt met een getrouwde vrouw, die zogezegd diepe gevoelens had voor mij, en me knap vond, daarna , is er ruzie van gekomen , en heb ik zelf een besluit genomen om ze te negeren voorgoed, en ben verhuisd naar het buitenland , het ga nooit meer goed komen , ze heeft me te diep gekwetst , en ze liegt constant , zo iemand als vrouw is niet betrouwbaar zo iemand zo ik niet moeten hebben als vrouw voor een relatie

A -

Onder ‘normale’ omstandigheden is het zeker niet goed om mensen te negeren, maar sommige omstandigheden, bijvoorbeeld als je echt lastig gevallen en mishandeld wordt door een persoon, is het verstandig om die te negeren.

S -

Hi, ik heb dit meegemaakt met mijn ex en de enige manier voor mij om eruit te komen was door de rollen om te draaien. Hij negeerde me en ik zocht hem dan op om het op te lossen. Maar daardoor kreeg ik de schuld en hij was dan verbaal agressief. Ik zei als hij niet stopte ik niet verder zou praten. Hij ging door, ik besloot hem te negeren. En had al besloten dat ik niks meer ging doen. Toen werd hij gek en kon hij zijn agressie niet meer op mij uiten. En had ik het gevoel dat ik eindelijk weer controle heb over mezelf. En ben ik uit de relatie gestapt.

Reageer ook