5 keer waarom negeren als straf erger is dan je zou denken

Een keer iets verkeerd gezegd of gedaan waardoor je daarna compleet genegeerd werd? Ik denk dat iedereen dit wel eens heeft meegemaakt. Op Lifehack.org las ik een artikel waarin werd aangegeven wat voor schade je met zo’n silent-treatment kunt aanrichten.

“Ignoring someone is not an act of love. In fact, it qualifies as abuse”.

Waarom zet iemand eigenlijk het negeren in als straf?

1. Ze geven jou de schuld van een probleem dat eigenlijk hun probleem is. Ze negeren jou in de hoop dat hun probleem dan weg is.

2. Ze willen je pijn doen. Misschien denken ze je op deze manier te straffen, willen zich niet in jouw gevoelens verdiepen of ze hebben geen respect voor je. Ze vinden dat ze op deze manier zelf de controle houden door het gesprek of de discussie niet aan te gaan.

3. Ze denken dat het het beste is en dat het goed is voor jou. Maar hebben geen idee wat voor schade het kan aanrichten. Ook kunnen ze door het negeren zelf wat afstand nemen.

Wat is de schade die de silent treatment kan toebrengen?

1. Het veroorzaakt een emotioneel trauma of stress. Slachtoffers van negeren kunnen in een depressie raken en last hebben van boosheid, frustratie, gevoelens van onrust, isolatie en afwijzing, schuld, eenzaamheid en wanhoop. Ze voelen zich afgedankt als een oude bank waarvoor je geen plaats meer in je huis hebt.

2. Het veroorzaakt psychologische stress. Negeren kan door sommige mensen worden gebruikt als een vorm van psychologische manipulatie, die het zelfvertrouwen ondermijnt en het gevoel van eigenwaarde aantast. Hoe langer en vaker dit negeren aanhoudt hoe groter de psychologische effecten kunnen zijn, vooral bij kinderen.

3. Het kan serieuze fysieke neveneffecten hebben. Een deel van onze hersenen (de anterior cingulate cortex) is ontwikkeld om verschillende niveaus van pijn op te pakken en het wordt geactiveerd als iemand de “silent-treatment” krijgt. Dat betekent plat gezegd dat je ergens pijn kunt krijgen als je zo wordt behandeld. Het kan direct leiden tot onder andere hoofdpijn, diarree, maagpijn, vermoeidheid en slapeloosheid. Maar het kan ook tot ernstige aandoeningen leiden zoals bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk, eetstoornissen, hartklachten, erectieproblemen, kanker, etc.

4. Het kan gedragsveranderingen veroorzaken. Wat doe ik verkeerd? Is er iets mis met mij? Komt het door iets wat ik heb gezegd of gedaan? Deed ik irritant? Doordat je genegeerd wordt kun je je heel anders gaan gedragen dan je normaal zou doen, waardoor je niet meer jezelf bent.

5. Het kan je relatie verpesten. Als de ene partner nooit iets wil uitpraten en je altijd met een rotgevoel opzadelt, dan groei je steeds verder uit elkaar. In plaats van met elkaar te praten blijft de partner wachten op excuses en wordt er niets uitgesproken. Als dit te vaak gebeurt dan zal je relatie niet lang stand houden.

Hoe zijn jullie ervaringen in dit soort situaties? We zijn heel benieuwd.


3 reacties

Anoniem -

hallo .ben Geert heb het ook meegemaakt met een getrouwde vrouw, die zogezegd diepe gevoelens had voor mij, en me knap vond, daarna , is er ruzie van gekomen , en heb ik zelf een besluit genomen om ze te negeren voorgoed, en ben verhuisd naar het buitenland , het ga nooit meer goed komen , ze heeft me te diep gekwetst , en ze liegt constant , zo iemand als vrouw is niet betrouwbaar zo iemand zo ik niet moeten hebben als vrouw voor een relatie

A -

Onder ‘normale’ omstandigheden is het zeker niet goed om mensen te negeren, maar sommige omstandigheden, bijvoorbeeld als je echt lastig gevallen en mishandeld wordt door een persoon, is het verstandig om die te negeren.

S -

Hi, ik heb dit meegemaakt met mijn ex en de enige manier voor mij om eruit te komen was door de rollen om te draaien. Hij negeerde me en ik zocht hem dan op om het op te lossen. Maar daardoor kreeg ik de schuld en hij was dan verbaal agressief. Ik zei als hij niet stopte ik niet verder zou praten. Hij ging door, ik besloot hem te negeren. En had al besloten dat ik niks meer ging doen. Toen werd hij gek en kon hij zijn agressie niet meer op mij uiten. En had ik het gevoel dat ik eindelijk weer controle heb over mezelf. En ben ik uit de relatie gestapt.

Reageer ook