Zondagavond: lekker met elkaar op de bank en nagenieten van het weekend. Koken doen jullie maandag wel weer en dus bestellen jullie een lekkere maaltijd die gewoon thuis wordt bezorgd. Gulzig trekken jullie de tasjes open, laden de borden vol en schuiven het eten al televisiekijkend naar binnen. Voldaan zet je je bord in de keuken en zakt weer onderuit. Maar dan zit je ineens niet meer zo lekker… Je buik doet pijn en je bent ineens heel erg moe. Die avond slaap je slecht en ook de volgende dag voel je je niet geweldig. Zou dat dan toch komen door het eten? Dat zou zeker kunnen. Niet lekker na het eten van Chinees? Hier kan dat door komen!
Ve-tsin
Over Chinees eten werd lang gedacht dat ve-tsin de oorzaak van je buikpijn was. Ve-tsin is een mix van zout en glutamaat en staat ook wel bekend als E621. De toevoeging is een hartige smaakversterker en zorgt voor die typische umami-smaak. Jarenlang werd het bestempeld als ongezond, maar na uitgebreid onderzoek moet geconcludeerd dat Ve-tsin niet hetgeen is waar je last van krijgt. Vele bekende chefs, zoals David Chang, gebruiken het goedje nog steeds graag. En wist je dat er ook ve-tsin in vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en zelfs Parmezaanse kaas zit? Zo lang je bij deze voedingsmiddelen nergens last van hebt, heb je waarschijnlijk geen overgevoeligheid voor de smaakstof.
Suiker en zout
Iets waarvan wél is bewezen dat het heel slecht is voor je lichaam, zijn suiker en zout. En laat jouw favoriete prakkie van de Chinees daar nou net bomvol mee zitten. Gerecht smaken misschien niet direct heel erg zoet of zout; dit komt vaak doordat de grote hoeveelheid suiker de ergste zoutsmaak wegneemt en het vele zout de ergste zoete smaak. Zo lijkt het gerecht in balans (en in smaak is dat het misschien ook), maar is het eigenlijk een aanslag op je lichaam. Zout is slecht voor je nieren en kan zorgen dat je erge dorst krijgt. Suiker is een echte dikmaker én kan na het eten zorgen dat je ineens helemaal inkakt.
Kruiden
De Nederlandse keuken staat niet bepaald bekend om het gebruik van exotische kruiden. En hoewel steeds meer Nederlanders leren koken met verse en gedroogde kruiden van over de hele wereld, kiezen heel veel Nederlanders nog gewoon voor de bekende voedingsmiddelen. De stap van een stamppot boerenkool en spaghetti bolognese naar een gekruide Tja Sieuw of smaakvolle Mah Hau is dan best groot. Kruiden kunnen veel losmaken in je buik! In principe is het onschuldig, maar de buikpijn kan wel vervelend zijn als je ’s nachts wil slapen.
Pittig
Als je het niet gewend bent om pittig te eten, kan het verstandig zijn dit even te zeggen bij het bestellen van je eten. De meeste Chinese restaurants in Nederland maken de gerechten niet pittig, maar wat meer traditionele Chinese zaken doen dit soms wel. Voorkom buikpijn en heel wat toiletbezoekjes door vooraf aan te geven wat je prettig vindt.
Vet
In de Chinese keuken vind je veel gefrituurde gerechten! Heerlijk natuurlijk al die kroepoek, wontons en loempia’s, maar je kunt daardoor best last krijgen van je buik. Kies voor één gefrituurde optie en vul de rest van je bord met rijst en groenten. Zo kan je de kans op maag- darmproblemen zo klein mogelijk maken.
Hoe voorkom je het?
Het is heerlijk om af en toe lekker Chinees te bestellen. Met een aantal slimme trucjes kan je ervoor zorgen dat je er zo min mogelijk last van krijgt:
- Bestel niet te veel! Je hebt dan snel de neiging te veel te eten. Ook van te veel eten kan je niet lekker worden.
- Vul je bord voor de helft met groenten en laat de saus zo veel mogelijk in het bakje zitten. De saus zit bomvol suiker, zout en vet.
- Kies voor gestoomde rijst in plaats van bami of nasi. Dit bevat de minste toevoegingen.
- Kies maximaal één gefrituurd gerecht.
- Heb je je bord leeg? Wacht een kwartiertje met het opscheppen van een tweede portie. De kans is groot dat je er dan helemaal geen zin meer in hebt.
- Geef bij je bestelling aan hoe pittig jij je eten wilt!
Hopelijk kan jij met deze trucjes wél lekker Chinees blijven bestellen, maar heb je minder last van buikpijn, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel achteraf.
Lees ook: Hoe Mara haar eeuwige strijd tegen de hooikoorts aan het winnen is!
Beeld: Andrea Piacquadio
Joris -
“Favoriete prakkie”…? Meestal eet ik geen ‘prakkie’ als ik uit eten ga of iets laat bezorgen.