fb
Damespraatjes Damespraatjes

Neuspeuteren en snot eten is goed voor je!

Schoon zijn is iets waar je trots op kunt zijn. Een mooi opgeruimd huis dat je ook nog eens tegemoet blinkt is iets waar vriendinnen bij mij veel respect mee afdwingen. Stiekem ben ik er ook best wel jaloers op. Ik ben namelijk helemaal niet goed in huishouden. Maar voor mensen zoals ik is er goed nieuws. Té schoon zijn is helemaal niet goed voor je gezondheid.

Afwassen verhoogt weerstand

Ik las laatst namelijk ergens een berichtje dat te netjes zijn tot allergieën en intoleranties kan leiden. Door regelmatig in aanraking te komen met viezigheid bouw je weerstand op. Afwassen bijvoorbeeld verlaagt de kans op allergie. In Zweden is onderzoek gedaan en bleek dat kinderen uit gezinnen waar met de hand wordt afgewassen minder vaak allergieën te hebben. Bij de “afwasborstelhuishoudens” had 23% last van eczeem en kampte 1,7 procent met astma en ik de “vaatwasgezinnen” had 38% eczeem en 7,3% astma.

Neuspeuteren goed of slecht

Er wordt beweerd dat het in de neus peuteren en het vervolgens opeten van je snot leidt tot een versterking van het immuunsysteem. Ook wordt wel gezegd dat neuspeuteren een biologische gewoonte is met een logisch doel. Namelijk: het weghalen van opgedroogde restjes slijm die, als je ze laat zitten, kunnen gaan irriteren en die niet altijd allemaal weggaan door te snuiten.

Er kleven (letterlijk) ook wat nadelen aan neuspeuteren, je verspreidt bacteriën (Staphylococcus aureusbacterie) waar anderen mogelijk niet op zitten te wachten. Ook kun je door het pulken haarvaatjes beschadigen. Maar bovenal vind ik het heel onaantrekkelijk om mensen te zien pulken of snot te zien eten.

Kusjes geven met je hond

Eerlijk gezegd gruwel ik er van als ik mensen zie “tongen” met hun hond. Meestal is het heel onschuldig bedoeld, maar ik zie zoenen toch meer als iets wat ik met mijn geliefde doe. Het lijkt me ook zeer onhygiënisch, maar daar zijn niet alle geleerden het over eens.

Volgens sommige geleerden kun je je heerlijk laten gaan. De natte kussen van je hond zijn perfect gerechtvaardigd. De goede band met je hond is niet alleen goed tegen stress, maar ook voor je gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Arizona. Je hond is eigenlijk een soort van zacht en harig probioticum dat je helpt bij het aanmaken van gezonde bacteriën.

Lees ook:

Bron: 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook