fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf heel bijzondere weetjes over allergieën

Je zou er maar last van hebben. Persoonlijk ben ik voor weinig dingen allergisch, alhoewel ik mensen wel eens heb verteld dat ik een spruitjes-allergie heb. Schaamte heb ik wel eens gevoeld als mensen bij mij op de bank een niesbui kregen en bleek dat dat met hun allergie voor stof te maken had.

Voor iedereen die er last van heeft of dat nooit hoopt te krijgen hebben we 5 zeer bijzondere weetjes over allergieën op een rijtje gezet:

  • Afwassen verlaagt de kans op allergie. In Zweden is onderzoek gedaan en bleek dat kinderen uit gezinnen waar met de hand wordt afgewassen minder vaak allergieën te hebben. Bij de “afwasborstelhuishoudens” had 23% last van eczeem en kampte 1,7 procent met astma en ik de “vaatwasgezinnen” had 38% eczeem en 7,3% astma.
  • Baby’s die regelmatig pinda’s krijgen hebben een kleinere kans op een allergie op latere leeftijd. Baby’s die vanaf 11 maanden tot hun 5e levensjaar minimaal 3 keer per week pindaproducten binnen krijgen verlagen het risico op een allergie met 80% aldus een studie die werd gepubliceerd in New England Journal of Medicine.
  • Allergie is de meest voorkomende chronische ziekte en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie.
  • Fastfood vergroot kans op astma en eczeem, aldus een onderzoek dat gepubliceerd is in het British Medical Journal. De studie toont aan dat kinderen die in hun vroege tienerjaren 3 of meerdere keren per week fastfood eten, 39 procent meer kans hebben op zware astma. Bij 6 en 7 jarigen is dat 27 procent.
  • Eén op twee mensen met een boompollenallergie ontwikkelt ook een allergie voor groenten en/of fruit. Ben je allergisch voor appels, dan betekent dit niet dat je geen appelmoes kunt eten. Vaak worden door het koken de stoffen waar je allergisch voor bent vernietigd.

Tekst: Sandra Blikslager

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook