fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slechts twee Nederlandse universiteiten in de wereldwijde top 100. Waarom doet Amerika het zoveel beter?

In de QS World University Ranking staan nog maar twee Nederlandse universiteiten in de top 100. De overige universiteiten zijn volledig van de lijst geschrapt. Amerika heeft de top volledig overgenomen. Maar wat zegt dit eigenlijk over de kwaliteit van onze universiteiten? Is het misschien verstandig om je kind toch maar in het buitenland te laten studeren? Damespraatjes ging op zoek naar de beste universiteiten wereldwijd. 

Lees ook: Bijlessen en huiswerkbegeleiding leiden tot een tweedeling in het klaslokaal

Amsterdam en Delft

De Universiteit van Amsterdam en de TU Delft staan gelukkig nog wel in de top 100 van de; ‘QS World University Ranking’. De Universiteit van Amsterdam stond vorig jaar nog op plek 55, maar is nu helaas gezakt naar plek 57. TU Delft is van plek 64 gestegen naar plek 62. Op zich is dit voor een wereldwijde ranking niet super slecht. Het kan alleen echt wel beter en zeker gezien vorig jaar. Utrecht, Leiden en Groningen stonden toen namelijk nog in de top 100 en nu niet meer.

QS World University Ranking

In de eerste instantie bestaat deze ranking om de verschillende schoolsystemen met elkaar te vergelijken. Op deze manier kunnen uitwisselingsstudenten een goede vergelijking maken in het aantal Universiteiten. Er wordt bij de ranking ook rekening gehouden met het aantal geslaagden per jaar en met welke cijfers dit dan is. Niet alleen studenten worden aangekeken op hun cijfers, maar ook de docenten. Als er veel onvoldoendes worden behaald, kan dat ook met het lesaanbod te maken hebben. Ook studiebegeleiding en het niveau van lesgeven wordt meegewogen. Studenten vinden het ook belangrijk dat het gebouw er goed uitziet en dat het eten redelijk door de maag kan.

Amerika it is!

De Amerikaanse universiteiten scoren veel beter dan de Nederlandse. Het is dan ook helemaal geen gek idee om je kind zich eens te laten oriënteren op een studie in de Verenigde Staten. Maar, let op! Je komt hier niet zomaar binnen. Amerikaanse universiteiten zijn een stuk duurder dan de Nederlandse. Wel is het mogelijk om een scolarship binnen te slepen. Dit kan op basis van uitzonderlijke academische kwaliteiten of uitzonderlijke atletische kwaliteiten van jouw kind. Kortom: is jouw kind super slim of kan het erg goed sporten? Dan is het zeker de moeite waard om je te verdiepen in het krijgen van een scholarship. Lukt dit niet? Dan wordt het een dure grap. Maar ach, dan heb je ook wat.

Shana Esajas is moeder en studeert communicatie en media aan de Hogeschool Inholland. Haar achtergrond zit in het onderwijs, maar de passie om in de media en de redactiewereld te werken konden niet ongehoord blijven. Sinds kort werkt ze als stagiaire bij Damespraatjes. Shana is in 1991 geboren in Amsterdam en is moeder van één zoon. Samen met haar partner vindt ze het leuk om filosofische discussies te voeren en zich te verdiepen in het digitale tijdperk dat ons te wachten staat. In 2017 wilt ze met haar gezin een lange reis maken naar Aruba en de omringende eilanden. Haar hobby’s zijn lezen, schrijven, genieten van het moederschap en gezellig met haar vriendinnen ladiesnight vieren. Haar favoriete series zijn Game of Thrones en The Get Down. In de toekomst wilt zij graag blijven schrijven, veel reizen en genieten van het leven als moeder.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook