fb
Damespraatjes Damespraatjes

Muziek en mindfulness: tijd voor jezelf is belangrijk!

Muziek en mindfulness: tijd voor jezelf is belangrijk!

Hoe vaak pak jij een rustmoment voor jezelf? Ik moet eerlijk bekennen dat dit voor mij best een lastig dingetje is. Ik ben namelijk zo’n sneltrein die alleen maar doordendert. Dit komt voornamelijk omdat ik altijd druk ben met mijn gezin en mijn werk. Je zet jezelf dan toch wat vaker op de tweede plaats he? Toch zou ik iets vaker tijd voor mezelf moeten maken en met de juiste tools moet dit gewoon gaan lukken. Muziek en mindfulness lijken misschien contrasterend, maar toch kunnen ze harmonieus samenvloeien heb ik begrepen. Tijd voor wat verdieping (en een vrij moment in de agenda plannen)!

De soundtrack van je leven

Muziek heeft de kracht om emoties op te wekken, herinneringen terug te brengen en zelfs onze dagelijkse routines te beïnvloeden. Dankzij verschillende apps hebben we nu de wereld van muziek binnen handbereik. Of het nu gaat om een ochtendroutine met energieke liedjes, of het tot rust komen; we passen de soundtrack van ons leven steeds weer aan. ExpressVPN deelt de beste muziekapps met je. Een belangrijke verbinding tussen deze apps en mindfulness zijn de gepersonaliseerde afspeellijsten. Deze lijsten helpen ons aarden en focussen. Je playlist begeleidt je door verschillende stemmingen en activiteiten. Maar een afspeellijst kan ook helend werken.

Muziek als genezing

Muziek wordt al eeuwenlang gebruikt voor genezing. Denk bijvoorbeeld aan tribale drumsessies of klanktherapie. De helende kracht van muziek is universeel en tijdloos. Of het nu gaat om het opwekken van emoties, het verminderen van stress of het bevorderen van ontspanning, muziek kan onze mentale en fysieke staat beïnvloeden. Als het voelt alsof je aan het overleven bent in plaats van leven kunnen oefeningen voor mindfulness met muziek het proberen waard zijn.

Ritmische patronen, harmonieën en melodieën

Als je mindful bezig bent, dan ben je bewust aanwezig in het moment en dit alles zonder oordeel. Klinkt misschien makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Wanneer muziek wordt gecombineerd met mindfulness dan gebeurt er iets magisch. Ritmische patronen, harmonieën en melodieën dienen als een anker voor onze aandacht, waardoor we meer in het nu aanwezig zijn. Vooral instrumentale muziekstukken kunnen concentratie verhogen. Wanneer we luisteren naar zulke klanken, kan ons brein gemakkelijker overschakelen naar een staat van concentratie of ontspanning. Dat is vergelijkbaar met meditatieoefeningen. Dit helpt stress en angst verminderen en versterkt een gevoel van welzijn en verbondenheid.

Zuivere instrumentale muziek is de beste keus

Liedjes met gezongen teksten kunnen soms afleiden. Zuivere instrumentale muziek of natuurlijke geluiden (zoals regen of golven) hebben daarentegen de neiging om ons brein op een dieper niveau te beïnvloeden. Deze klanken kunnen ons helpen om gedachten en afleidingen te verminderen, waardoor een meditatieve staat bereikbaar wordt. Een andere optie is luisteren naar wereldmuziek die je ziel raakt in een taal die je niet beheerst.

Drie manieren om muziek te gebruiken bij mindfulness

-Doe een gerichte luisteroefening: kies een rustig nummer en luister er met volledige aandacht na. Probeer ieder instrument of elke klant te identificeren en let op wat het met je doet.
-Ademhalingsoefeningen met muziek: deze kun je doen door op een opgaande melodie in-en uit te ademen op een neergaande melodie. Gebruik de muziek als gids voor je ademhalingsritme.
-Bezoek een sound healing: dit is een meditatieve sessie waarbij klankschalen, gongs en andere instrumenten worden gebruikt om helende frequenties te creëren.

Gebruik jij wel eens muziek om mindful bezig te zijn? We lezen het graag in de comments! 

Uitgelichte afbeelding: Pexels – Antoni Shkraba

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook