fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ping's wereldmuziek raakt de ziel

foto_ping.jpg
Breng een exotische vertolkster van Chinese volksliedjes samen met Westerse snaarinstrumenten en je hebt Ping. Een verrassende mix van uiteenlopende muziekstijlen die hart en ziel raakt.

In het Haagse café-restaurant Pavlov had ik een gesprekje met Ping en een van haar muzikanten: Friedmar Hitzer.

Vertel eens over je muziek

"Ik zing originele Chinese folk-melodieën. Door de instrumenten van de muzikanten – westerse snaarinstrumenten – krijgt deze muziek een nieuwe vorm. Echte wereldmuziek, waarin je het oude nog goed kunt herkennen. Het is een hele mooie nieuwe mix. Met mijn muziek is het als met mijzelf. Ik ben Chinese, maar tegelijkertijd ook wereldburger."

 
Hoe ben je tot het zingen gekomen?

"Ik heb van jongsaf aan gezongen. Mijn moeder herinnert zich dat ik als heel klein kind al de hele dag aan het zingen en dansen was. Het zit dus in mijn bloed. Eerst heb ik klassieke zang gestudeerd. Later, in Beijing, nam ik lessen Chinese folk-music. In 1995 kwam ik in Nederland en begon ik me te verdiepen in jazz. Ook begon ik weer te zingen: van popmuziek tot gospel. Voor mij was het allemaal nieuwe muziek die ik hier heb leren ontdekken."

 
Waar kom je vandaan in China?

"Ik groeide op in een kleine stad in de bergen van Liang Shan, een gebied zo groot als Nederland en zo’n duizend kilometer ten zuiden van Chengdu, zuidwest China. Het is niet zo ver van Tibet. Ik ben mede gevormd door het imponerende landschap en de levensstijl van de oorspronkelijke Yi-bewoners. Deze bevolking woont in de rauwe natuur en leidt een eenvoudig leven. Muziek en dans zijn onlosmakelijk verbonden met hun dagelijks bestaan. Op mijn zeventiende ging ik naar Chengdu om daar geschiedenis en filosofie te studeren. Ik gaf daarna les op een middelbare school totdat ik Engels ging studeren in Beijing. "

 
Waar heb je al opgetreden?

"Ik begon in het Haagse café De Pater waar ik deelnam aan popworkshops. Iedere avond is daar live muziek met funk en jazz. Daar ontmoette ik veel muzikanten uit verschillende culturen en met verschillende stijlen. Met een Surinaamse gitarist heb ik veel samengewerkt. De grooves en ritmes van Afrikaanse muziek hebben mij enorm beïnvloed. Dat zorgt echt voor een ander geluid in mijn muziek. Ik heb op die manier wel een paar jaar geoefend en gezongen. Af en toe kreeg ik een uitnodiging om te zingen. Bijvoorbeeld voor het Black Magic Woman Festival waar ik duetten heb gezongen met zangeres Denise Jannah. Met mijn toenmalige gitarist hebben we in Rotterdam en Den Haag in verschillende theaters opgetreden. Ook zing ik solo bij Interart in Arnhem. Vanaf 2009 hebben we met onze band een aantal concerten gegeven – onder meer in de Regentenkamer – en hebben we net een demo-cd uitgebracht. De mensen zijn heel enthousiast."

 
Hoe ziet je band eruit?

"In mijn band zit een Duitse violist, een Portugese gitarist en een Griekse contrabassist. Het is een multiculturele kruisbestuiving die muzikaal verrijkend is en de oude en simpele Chinese melodieën transformeert tot verrassende wereldmuziek. De muziek komt uit onze harten, en we willen het publiek ook in hun hart raken. We willen graag meer optreden in theaters en op festivals. Friedmar Hitzer – die ook speelde in het ZappStringQuartet en het trio East of the Sun – voegt er aan toe. "Ik ken Ping al heel lang. Samen hebben we dingen opgezet, ik zoek meestal de muzikanten. Belangrijk daarbij is dat het niet alleen muzikaal, maar ook menselijk klikt. Tot nu tot heeft dat goed uitgepakt."

De huidige band bestaat uit: Ping Fang (zang), Friedmar Hitzer (viool), Rui Silva (gitaar) en Vasilis Stefanopoulos (contrabas).

Zie ook: www.myspace.com/pingfangmusic

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl

0
false

21

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;}

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook