fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ben jij aan het overleven in plaats van leven? Zo doorbreek je dit!

Als ik met mijn tong op mijn schoenen naar mijn volgende afspraak race, neem ik me voor om eens even me-time in te bouwen. Gewoon een keertje niets. Maar telkens als ik zover ben, gebeurt er weer iets dat mijn aandacht en aanwezigheid nodig heeft. In plaats van leven ben ik veel vaker aan het overleven. Daarin moet verandering komen!

Omdat ik dagelijks werk met deadlines, ben ik aan stress gewend. Met een portie gezonde stress is dan ook niets mis; het helpt me mijn werk af te krijgen en daarover een blij gevoel te hebben. En na een nacht goed slapen, ziet de wereld er ook weer een stuk leuker uit. Maar er zijn ook periodes dat ik van voren niet meer weet dat ik van achteren leef.

Minder goed humeur

Er spelen dan teveel projecten. Druk op werk, kinderen die aandacht nodig hebben, de administratie voor ouders doen, een luisterend oor bieden aan door hun man verlaten vriendinnen en overtollige corona-kilo’s die zorgen voor minder goed humeur. Voor anderen zorgen is prima mits je jezelf niet vergeet. Hoe kun je stress verminderen? Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen al die levensprojectjes die je aandacht nodig hebben?

Ga sporten!

Hoewel je in drukke tijden misschien niet moet denken om je hardloopschoenen aan te trekken of je fiets uit de schuur te pakken, toch is het een goed idee. Zeker buiten sporten zorgt voor een positieve boost. Bewegen in de frisse lucht en in de natuur zorgt ervoor dat je je onoverwinnelijk voelt. De endorfine giert door je lijf en daar word je blij van.

Bouw me-time in

Heb je een heel drukke dag of week? Zorg er dan voor dat je tijd voor jezelf inplant. Dat kan een dag zijn, maar een of twee uurtjes per dag is ook al een mooi begin. Doe dan iets waarvan je blij wordt. Ga wandelen, koffie drinken met die vriendin waarmee je altijd zo mee kan lachen of duik in een hoekje met een goed boek. Maakt niet uit, als jouw hartslag er maar laag van wordt.

Hocus pocus houd focus

Wat ook een goede manier kan zijn om stress te verlagen en daardoor een gelukkig leven te leiden, is mindfulness. Het platform Mindtreatz heeft een groot aanbod op het gebied van mindfulness. Bewuste ondernemers bieden cursussen, bijeenkomsten en workshops aan waarbij je bijvoorbeeld beter leert ademen. Coaches bieden zich aan je te helpen om erachter te komen hoe je je beter kunt focussen. Want dat is wat mindfulness inhoudt: leven met aandacht. Voelen waar je aan toe bent en je grenzen afbakenen.

Stuiterbal

Je kunt mindfulness zien als een aandachtstraining, je probeert je te focussen op het moment en niet op wat is geweest en wat komen gaat. Ik heb lang gedacht dat dat voor mij niet is weggelegd, want als er iemand de hele dag alle kanten op stuitert dan ben ik het wel, maar het kan wel. Voor mij werkt een frisse fietstocht stress verlagend. Ik gooi mijn hoofd leeg terwijl ik stevig doortrap. Mijn beste vriendin wordt heel zen van yoga en weer een ander wandelt graag. Wat ik tijdens een heel drukke levensperiode heb geleerd, is dat je jezelf kunt trainen om rustig te worden. Dat kan op verschillende manieren en soms is het niet makkelijk de bomen door het mindfulness-bos te zien.

Cacao meditatie

Zo staat er op Mindtreatz een online cacao-ceremonie gepland waarbij deelnemers door middel van een meditatie en het drinken van pure rauwe ceremoniële cacao een reis naar binnen maken. Een ceremonie die voor iedereen weer anders werkt en waarbij veel gevoelens kunnen loskomen. Maar ook de online cursus angst overwinnen kan zorgen voor een leuker en minder stressvol leven. Het is prettig dat het aanbod op de site groot is waardoor er altijd een passende meditatie, workshop of cursus tussenstaat.

En het werkt! Het werkt om een bepaalde tijd je helemaal op jezelf te focussen. Om even iets te doen waar je gelukkig en vrolijk van wordt en voor je het weet is overleven verleden tijd. Hoe fijn is dat!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook