fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sanora: ‘Mijn moeder zegt vaak dat ik er zo moe uitzie en dat trekt mij naar beneden’

Ze is moeder van drie kindjes, de vrouw van Fons, ze heeft een drukke baan als personal assistent van een directeur van een groot bedrijf en sport twee keer in de week. Soms kost het moeite alle ballen in de lucht te houden, maar het lukt Sanora steeds weer. Haar moeder keurt het leven van haar dochter af en dat trekt Sanora naar beneden.

Sanora en Fons zijn vijftien jaar bij elkaar en hebben altijd een vol en rijk leven gehad. Toen ze nog geen kinderen hadden, reisden ze vaak en veel, liepen alle feestjes af en gingen regelmatig uit. Tien jaar geleden werd hun dochter Saskia geboren, twee jaar later zoon Bernd en weer twee jaar later Monique. “Mijn kindjes zijn nu 6, 8 en 10 jaar oud en kunnen dus al veel zelf. Toen Saskia werd geboren, veranderde ons leven drastisch. Alles stond in het teken van onze baby. Het was afgelopen met verre reizen maken, voor feestjes waren we telkens te moe en aan uitgaan moesten we niet denken. Sinds Bernd en Monique werden geboren is het soms het huishouden van Jan Steen.”

Ik word kriegel van mijn moeder

Haar baan als personal assistent heeft Sanora niet opgezegd. “Ik weet zeker dat ik een leukere moeder ben als ik werk. Bovendien barst ik van de energie, dus er is geen vuiltje aan de lucht. Samen met Fons run ik het gezin en dat gaat goed. We kunnen goed samenwerken en hebben de taken verdeeld.” Iedereen blij dus? “Nou was het maar zo’n feest,” zucht Sanora, “ik word heel kriegel van mijn moeder. Continu zegt ze dat ik er moe uitzie en dan wil ze over mijn schouder wrijven en ik wil dat dus niet.”

Het is een schande

Vaak heeft Sanora haar moeder al gezegd dat er niets aan de hand is. Dat ze alles onder controle heeft en dat Fons en de kinderen happy zijn. “Mijn moeder is van de oude stempel en vindt dat vrouwen voor hun gezin moeten zorgen en niet buitenshuis moeten gaan werken. Ik vind dat onzin. Ik vind mijn werk super leuk en mijn directeur waardeert me enorm. Als er iets met mijn kinderen is, heeft hij daar alle begrip voor. Maar het gebeurt zelden dat ik onder werktijd weg moet voor privézaken.” Dat Sanora daarnaast ook nog eens twee keer in de week sport, vindt haar moeder helemaal belachelijk. Ze is van mening dat haar dochter meer tijd moet doorbrengen in het gezin. “Als ik sport, is Fons thuis. Wat is het probleem vraag ik me af.”

Mam, hou op met je commentaar

Al een aantal keer heeft Sanora haar moeder gevraagd te stoppen om commentaar te leveren op haar leven. “Mama blijft volhouden dat ik het moederschap niet met zo’n mooie drukke baan kan combineren. En dus probeert ze op mijn gevoel in te werken door te zeggen dat ik er zo moe uit zie. Haar aanrakingen ontwijk ik, ik ben er allergisch voor maar ik merk ook dat ik me terugtrek uit de gesprekken die worden gevoerd als ik bij mijn ouders ben. Ik vind het rot voor mijn vader die de situatie probeert te redden en mijn moeder afremt, maar van hem trekt ze zich al jaren niets meer aan.”

Mijn vader kan nog geen ei koken

Vervelend vindt Sanora dat ze zich slechter en zwakker voelt worden als ze bij haar moeder is. “Het rare is dat ik als ik op de bank zit bij mijn ouders, ik me ook echt moe ga voelen. Ik voel me naar en zwaar in mijn ouderlijk huis en als ik dan gaap zegt mijn moeder: ‘Zie je nou wel? Je bent gewoon moe. Maar je wilt het niet toegeven.’ Ik word er echt gek van en Fons vindt dat ik het me niet zo moet aantrekken. Dat het een soort jaloezie van mijn moeder is omdat zij altijd voor het gezin heeft gesloofd en dat ik dat niet doe. Mijn vader laat zich graag bedienen en kan nog geen ei koken. Dat is niet erg, mijn ouders hebben er voor gekozen hun leven zo in te delen. Ik doe het anders en voel me daar prima bij.”

Stop met die goedbedoelde aaitjes

Maar Sanora kan praten als Brugman, haar moeder trekt zich er niets van aan en blijft zeggen dat ze er slecht uitziet. “Ik heb haar gevraagd er echt mee te stoppen en als ze dat niet doet, ik geen zin meer heb om bij haar langs te gaan. Ik ben een volwassen vrouw, een moeder en een uitstekende personal assistent, ik laat me niets meer zeggen. Zeker niet door mijn moeder met haar goedbedoelde aaitjes over mijn schouder.” Ze doet wel stoer, maar het raakt Sanora best allemaal. Ze moet er niet aan denken om haar ouders niet meer te zien. “Ze zijn een heel leuke opa en oma voor onze kindjes en ik wil die band intact houden. Maar misschien dat Fons de komende tijd maar alleen naar mijn ouders moet gaan, want ik trek dit gewoon niet meer.”

Hoe zou jij dit oplossen? Denk je dat het slim is van Sanora om haar moeder even niet meer te zien? Of is dat een slecht signaal voor de kinderen? Ben je van mening dat ze zich gewoon maar even schrap moet zetten tijdens de bezoeken aan haar ouders? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Linda werd door al haar vorige partners bedrogen: “Ik vraag me af wat ik verkeerd doe”

bedrogen door alle partners
Liefde is een delicaat iets. Om volledig liefde te kunnen ontvangen en ervaren, is het heel belangrijk je ook volledig open te stellen. Voor veel mensen is dit lastig, het maakt je immers kwetsbaar. Het vermogen om je open te stellen en liefde te kunnen ontvangen wordt door veel factoren bepaald, zoals de relatie die jouw ouders vroeger met elkaar hadden, ervaringen uit het verleden of dingen die je in je omgeving meemaakt. 

Dat ervaringen uit het verleden het vermogen om je open te stellen kunnen aantasten, blijkt wel uit het pijnlijke verhaal van de 32-jarige Linda. Door al haar vorige partners werd ze bedrogen en al op zeer jonge leeftijd besloot ze nooit meer een man te willen….. Verder lezen

1 reactie

Reageer ook