Katie, de dochter van Mirjam en Lex, is dol op mode, kleding en make-up. “Als ze niet op school is, aan het werk is of met haar vriendinnen in de stad hangt, staat ze voor de spiegel. Heerlijk vindt ze het om urenlang met haar styling bezig te zijn. Om haar dure hobby te bekostigen, doet ze allerlei klusjes en werkzaamheden voor vrienden, bekenden en mensen in de buurt. Eigenlijk ben ik best trots op haar. Alleen speelt er nu iets waar Katie, Lex en ik het niet eens over kunnen worden.”
Werken
Elke week winkelen is duur, en om dat te bekostigen, moet Katie werken. “Ze krijgt van ons zakgeld en kleedgeld. Samen komt dit op 100 euro per maand. Dit hebben we afgestemd op wat haar vriendinnen krijgen, wel zo eerlijk. Maar omdat Katie niet rondkomt van die 100 euro, werkt ze flink. Ze past bijna elke vrijdagavond op, wast ’s zomers auto’s, harkt in het najaar bladeren uit tuinen, en laat elke middag de hond van de buren uit. Al met al verdient ze hier tussen de 100 en 150 euro per maand mee.”
Dikke spaarrekening
Mirjam en Lex vertrouwen hun dochter en laten haar daarom redelijk vrij in wat ze met haar geld doet. “Voor een meisje van 13 gaat ze er goed mee om. Elke maand zet ze 30 euro opzij, en de andere 200 tot 220 euro geeft ze uit. Zo doet ze het al een jaar en laatst zagen we dat ze bijna 400 euro op haar spaarrekening heeft staan. Indrukwekkend voor een kind van die leeftijd! Zeker gezien haar enorme liefde voor shoppen. We hebben dus niet het idee dat we er enorm bovenop hoeven te zitten.”
Domme aankoop
Toch zijn er soms aankopen waarvan Mirjam zich afvraagt of ze wel verstandig zijn. “Laatst kocht ze kleding bij een Chinese webshop. De kleding was niet duur, maar viel enorm tegen. Ze was 20 euro kwijt zonder dat ze het ooit heeft gedragen. Zonde! Maar ook een goede les voor haar. Koop niet als een kip zonder kop, alleen maar omdat het goedkoop is. Daarna heeft ze het niet meer gedaan.”
Legitimatie
Laatst kwam Katie met een hulpvraag naar haar ouders. “Ze wilde een navelpiercing laten zetten in de stad, samen met haar vriendinnen. De mevrouw van de piercingshop had hun om legitimatie gevraagd en hen weer naar huis gestuurd. ‘Zonder toestemming van jullie ouders ga ik jullie niet piercen’, had zij gezegd. Een vrouw naar mijn hart. Ik had het vreselijk gevonden als zij dat wél had gedaan. Alleen nu wil Katie dus dat wij met haar meegaan…”
Te jong voor een navelpiercing
Mirjam en Lex houden helemaal niet van piercings. “Oorbellen vinden we prima, maar een navelpiercing vind ik niet geschikt voor een meisje van 13. Niet onaardig bedoeld, maar ik vind het er gewoon heel ordinair uitzien. Ik vermoed dat als ze die piercing heeft, ze hem wil laten zien. Ik zie het al helemaal voor me hoe ze met een croptop door de stad loopt. Brr, ik moet er niet aan denken. Ze is pas 13… Wat voor signaal geeft ze daarmee af? Ik vind haar te jong voor een navelpiercing.”
IJver belonen
Hoewel Lex ook niet van piercings en naveltruitjes houdt, probeert hij zijn dochter zo veel mogelijk tegemoet te komen. “Hij is heel trots op haar en wil haar ijver belonen. ‘Ze werkt er zo hard voor. En ze is heus niet gek. Denk je nou echt dat ze er als een sloerie bij gaat lopen?’, zegt hij dan. Nou, heel eerlijk: dat is precies wat ik denk. Zij zal zeggen dat het er cool uitziet en dat wij niet zo ouderwets moeten doen, maar ik vind het gewoon niet oké.”
Hoe denken andere moeders hierover?
Wat het moeilijk maakt, is dat de ouders van Katie’s vriendinnen wel toestemming hebben gegeven. “Ze willen met z’n allen (en dus alle ouders) tegelijk naar de piercingshop en om de beurt geholpen worden. Wij zijn de enige ouders die nog geen beslissing hebben genomen. Ik voel enorm veel druk van buitenaf om ‘ja’ te zeggen. Maar is 13 niet veel te jong voor een navelpiercing? Hoe denken andere moeders hierover?”
Afbeelding: Shutterstock
Joris -
Op de basisschool lopen meiden half zo oud als jouw dochter met topjes. Een navelpiercing is niet per definitie ordinair. Zelf zou ik denk ik niet instemmen, maar 16+ ok vinden.