fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mooi worden ten koste van alles? Edith Schippers treedt op

Een ontzettend grote hoeveelheid aan vrouwen is ontevreden over haar lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 88 procent van de vrouwen graag iets aan haar lichaam zou willen veranderen, met haar gewicht op nummer 1. Deze onzekerheden gaan zo ver, dat maar liefst 25 procent van de vrouwen en 24 procent van meisjes onder de 17 jaar iets aan haar lichaam wil veranderen. Het westerse schoonheidsideaal zoals op televisie en internet te zien is, schept voor vrouwen een (bijna) onmogelijk beeld.

Plastic surgery

Dat veel jonge meiden dan ook steeds vaker cosmetische ingrepen als enige oplossing zien, is dan ook niet zo raar. Borstvergrotingen, liposuctie, facelifts en neuscorrecties worden bij steeds meer en jongere meisjes uitgevoerd. Echter, deze operaties zijn nooit zonder risico en kunnen lijden tot zware verminking of zelfs de dood. Door grote sociale druk om aan een bepaald ideaalbeeld te voldoen nemen soms erg jonge meiden de risico’s voor lief.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) steekt hier een stokje voor. In een brief aan de Tweede Kamer pleit de minister voor strenge regels omtrent plastische chirurgie. Zo moeten deze cosmetische ingrepen alleen nog maar uitgevoerd worden onder volwassenen, mogen alleen gediplomeerde artsen deze behandelingen uitvoeren en moeten op TV de risico’s prominenter worden belicht.

Wel komt een een uitzondering voor medisch noodzakelijke ingrepen zoals het rechtzetten van flaporen.

Kijk hier een filmpje over artiesten waarbij het ook niet helemaal uitpakt zoals verwacht.

Reageer ook