fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mimi: “Onze puberdochter wil nergens meer mee naartoe”

Ze verlangt naar de tijd dat haar dochtertje Stella om op te vreten was. “Iedereen was dol op ons meisje, ik was altijd zo trots op haar,” vertelt Mimi. Dat was toen. Nu is Stella onwijs aan het puberen en wil nergens meer mee naar toe. “Schaamt ze zich soms voor ons?”

Stella was de mooiste baby

Zwanger worden was voor Mimi niet makkelijk. “Stef en ik hebben heel veel geduld moeten hebben en zijn uiteindelijk de medische molen in te gaan. Ik werd maar niet zwanger, terwijl mijn wens zo groot was. Groter was de verrassing  toen ik in verwachting bleek te zijn, precies op het moment we er niet meer mee bezig waren en ons er min of meer bij hadden neergelegd dat het ‘m niet zou worden.” De zwangerschap verliep soepeltjes en na negen maanden hielden Mimi en Stef een wolk van een dochter in hun armen. “Stella was de mooiste baby van allemaal, dat vonden Stef en ik natuurlijk, maar de kraamverzorgster beaamde het. Ze had heel veel zwart haar, grote bruine ogen en een perzikzacht huidje.”

Wat een makkelijk kind zeg

Stella is meer dan gewenst en Mimi pronkt graag met haar. “Het was niet alleen een heel mooi meisje, ze was ook nog eens super makkelijk. We konden haar overal mee naar toe nemen, ze vond alles best en huilde alleen als er écht iets was. Bijvoorbeeld als ze honger had of moe was. Met groot gemak kon ik haar in het bed van mijn ouders leggen voor haar middagslaapje of in een logeerbedje bij een vriendin. Geen probleem. Stella vond het allemaal prima.” Als Stella vier jaar is gaat ze naar school en heeft al snel vriendjes en vriendinnetjes. “Een heerlijk kind, leergierig en slim. Elke dag sleepte ze kinderen mee naar huis om te spelen en ik vond het alleen maar leuk. Zeker omdat Stella enig kind is en ik het altijd belangrijk heb gevonden dat ze met andere kinderen speelde.”

Nu drijft ze me tot wanhoop

Inmiddels is Stella 14 en gaat al een paar jaar naar het middelbaar onderwijs. In de brugklas begon ze al langzaam te veranderen. “Het leek wel alsof ze zich losweekte van mij en Stef. Van vriendinnen hoorde ik dat het losmaken een normaal proces is, maar ik moest er enorm aan wennen. Opeens mocht ik haar haren niet meer kammen en vlechten, kroop ze niet meer lekker tegen me aan op de bank als we samen televisie keken en mocht ik haar niet meer naar bed brengen. Wat gebeurde er met mijn baby?!” Nu Stella 14 is, is ze echt serieus aan het puberen en drijft ze Mimi regelmatig tot wanhoop.

Het kan haar niks schelen

“Over alles hebben we ruzie. Als ik haar vraag om tien uur ’s avonds thuis te zijn, komt ze gerust om twaalf uur binnenstiefelen. Op vragen waar ze is geweest en met wie, krijg ik geen antwoord. Daar krijgen we dan ruzie over want ik wil weten waar ze uithangt en wat ze doet. Zij vindt dat dit mijn zaak niet is. Nou, dat dacht ik wel.” Ook gaan de ruzies over het maken van huiswerk. “Ze gooit er met de pet naar op school en zoals het er nu uitziet gaat ze dit jaar van havo 3 naar mavo 4. Mimi heeft een goed stel hersenen maar ze weigert ze te gebruiken. Zo zonde om niet door te gaan op de havo. Het kan haar niet schelen, zegt ze. Nou mij wel.”

Ik ga niet mee naar oma

Wat ook heel naar voor Mimi is, is dat Stella sinds een paar maanden nergens meer mee naar toe wil. “Verjaardag van mijn moeder, haar oma? Mevrouw gaat niet. Ze belt mijn moeder niet eens even op om haar te feliciteren, terwijl ze zo ongeveer vergroeid is met haar mobiele telefoon.” Het ergst vindt Mimi de vragen van iedereen. “Mijn moeder snapt niet dat haar kleindochter niet op haar verjaardag komt en verwijt mij dat. Zij vindt dat ik veel harder moet optreden en mijn dochter desnoods aan haar haren moet meeslepen. Dat doe ik niet. Natuurlijk gaat er een pittige discussie aan vooraf, maar ik kan Stella niet dwingen.”

Ach, Mimi verlangt naar het meisje van toen. “Stella was zo’n lief kind en zo vriendelijk tegen iedereen. Ik kreeg zoveel complimenten als ik ergens met haar was. En nu schaam ik me soms een beetje voor haar als ik haar al ergens mee naar toe heb gekregen. Stella wil gewoon thuisblijven. Ze wil niet mee naar oma, tantes en ooms. Sterker: ze wil niet meer mee op vakantie met Stef en mij. Als ik haar vraag wat ze dan wel wil, antwoordt ze: ‘gewoon thuisblijven. Chillen.’ Nou, dat kan toch ook op vakantie?”

Joh, het is een fase

Een goede vriendin met oudere kinderen raadt Mimi aan om Stella gewoon even te laten. Zegt dat het een fase is, maar Mimi heeft daar een hard hoofd in. “Je kunt een 14-jarige toch niet alleen thuislaten? Wat denk je nou, dat ik dan lekker onbezorgd op vakantie ga? Haar te vragen om ons te appen en te bellen hoef ik niet, want dat doet ze toch niet. Bovendien denk ik dat ze zich alleen maar stierlijk verveelt als ze in haar uppie thuis is. Ze kan toch gewoon lekker met ons mee op pad? Ik kan en wil er niet aan wennen dat mijn engeltje geen onderdeel meer van het leven van Stef en mij wil uitmaken. Ik maak me daarover zorgen, heb er slapeloze nachten van en weet niet wat ik met haar aan moet.”

Herkenbaar? Ook een onwillige puber in huis? Hoe ga jij daarmee om? Gaan jouw pubers gewoon mee op vakantie of laat je ze lekker thuis en geniet je zelf van een welverdiende vakantie? Hoe pak jij het aan? Tips? Deel ze in de comments onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

9 reacties

Nicole -

Gewoon tegen de lamp laten lopen daar is ze je later dankbaar voor bij ons moesten ze mee tot dat ze 18 waren vanaf 18 niet meer

Jackie -

Waar gebeurd,verzonnen onzin verhaal.
Ze was de mooiste baby met bruine ogen.
Toen al gestopt.De rest vd kul lees ik dan al niet eens meer.

Ilja -

Hi Mimi,

Hier even een 23 jarige meid die het nog niet zo lang ontgroeid is. Ik heb dit precies ook gedaan. Gezellig en sociaal kind. Pubertijd was hel. Ik heb echt even het emotionele contact verloren/afgesloten. Nergens zin in, veel in bed, met vrienden weg en laat thuis. Ik mocht laat thuis komen als ik maar samen met iemand veilig fietste. Een veilige basis gehad in mijn jonge jeugd en denk daarom ook weer terug gekomen. Na een bijzonder ingewikkeld tussenjaar ben ik veel meer naar mijn ouders toegegroeid ondanks dat ik mij heel erg herken in jullie dochter. Ik hoop dat dit jullie wat rust en ruimte geeft. Voor mij was aangeven dat je er bent als het nodig is maar geen druk erg belangrijk. School werd wel duidelijk geprioriteerd. Wanneer het slecht ging kwam er huiswerkbegeleiding. Verschrikkelijk maar heeft wel geholpen😬☺️

Mary -

Een keer lekker ruziën vinden ze ook lekker, want ze hebben nu ook frustratie, dat doen ze niet met met vrienden/ vriendinnen, want die raken ze dan misschien wel kwijt en ouders niet

Marlies -

Ja toen ik die leeftijd had had ik ook iedere dag ruzie met mijn moeder om niets maar uiteindelijk wordt je volwassen en komt het weer goed . Er vooral niet tegen in gaan want dan wordt het alleen maar erger. Maar ik zou haar ook niet alleen thuis laten en zelf op vakantie gaan hoor. Misschien kan ze paar dagen bij vriendin logeren? Veel sterkte ermee het komt goed 💕

Sandra -

Ik mis vooral de consequenties.
Mijn pubers (maar ook mijn dochter van 8) weten dat je vrijheid moet verdienen.
Hoe meer ik jou kan vertrouwen hoe meer ik je vrij kan laten.
Puber van 15 doet van alles stiekem, heeft strenge regels.
Puber 16 verteld mij waar hij is en met wie. Mag rustig met de trein naar de grote stad om te gaan stappen.
Misschien moet je dat eens aan je dochter uitleggen.
Puber 16 zou dus prima met vrienden thuis vakantie mogen vieren (of samen op vakantie)
Puber 15 zeker niet, die moet nog heel veel vertrouwen verdienen.

Fiene -

Mimi heeft een goed stel hersenen maar ze weigert ze te gebruiken. Zo zonde om niet door te gaan op de havo. Het kan haar niet schelen, zegt ze. Nou mij wel.”
Ga jij naar de havo? Of Stella?
Stella zit inderdaad in een fase dat ze zich losmaakt van haar ouders. Wennen maar het is wel zo. En ik zou mijn kind van 14 niet thuis laten hoor. Ze gaat gewoon mee. Misschien helpt een gesprek met duidelijke afspraken waar je ook aangeeft dat je haar vertrouwd? Door wel elke keer tegen haar te zeggen dat ze vroeger zo engeltje was maar nu niet helpt ook niet mee hè! En tja oma die moet maar wennen dat haar kleindochter niet mee komt. Hoort er ook bij. Hoef je niet op te treden hoor. Ik persoonlijk vind 10 uur voor een 14 jarige wel erg laat btw. En ik zou wel duidelijke afspraken maken (mijn dochter is nu drie dus ben benieuwd straks) maar ik ben dan zo moeder die dan niet over mij heen laat lopen. Ik wens je veel succes

Joris -

Klinkt als een normaal kind. Het gaat vanzelf over. En waarom kan het jou zo schelen dat ze naar 4e van het vmbo gaat?

Sanderien van Mul -

Dit engeltje is gewoon aan het puberen en ja, dat is een fase. Laat het. Als mevrouw niet mee wil, dan gaat ze maar niet mee. Heb jij zin om twee of drie weken met een chagrijnig pubermonster je vakantie door te brengen? Je brengt haar maar naar familie, een kamp of welk ander verblijf dan ook, en je gaat niet soebatten of smeken: het is óf het een óf het ander, meer smaken zijn er niet. Het is nu een pittige tijd en soms is het ronduit kl*te, maar je laat je leven niet bepalen door een jongedame. En als je er echt slapeloze nachten van hebt, dan zou ik maar eens met het CJG of andere opvoedingsondersteuning bellen, kan geen kwaad voor wat tips en tricks van professionals.

Reageer ook