Een zus die niet lekker in haar vel zit en een broer die getrouwd is en twee schattige dochtertjes heeft zorgen ervoor dat Elvira niet wordt gezien door haar ouders. “Alle aandacht gaat naar Caroline en Frank en naar mij wordt nauwelijks omgekeken. Ik trek het niet meer.”
Nooit had Elvira zich afgevraagd waar het knagende, verdrietige gevoel dat haar vaak zo maar kon overvallen vandaan kwam. Ze negeerde het totdat ze haar vriend Paul tegenkwam. “Paul begon te wroeten. Hij zag de bizarre verhouding in het gezin waaruit ik kom. Mijn ouders zien mij niet staan, tonen nauwelijks belangstelling. Alle aandacht gaan naar mijn zus Caroline en mijn broer Frank.” Elvira schetst het gezin. “Ik ben de middelste van drie. Caroline is al zo lang ik me kan herinneren een lastig kind. Ze is nu 31 jaar, woont nog steeds bij mijn ouders en voert weinig uit. Als kind had ze om de haverklap driftbuien en lag ze weer krijsend op de supermarktvloer omdat ze haar zin niet kreeg. Tijdens haar puberteit ging ze helemaal los. Ze blowde zich suf en dronk veel te veel.”
Starend op de bank
Even lijkt het goed te gaan met Caroline, ze ontmoet een man met wie het leuk lijkt te gaan. “Caro fleurde op maar verknalt het. Na een mislukte relatie van twee jaar, zit ze niet goed in haar vel. Nu zit ze vooral starend op de bank te jeremiëren dat ze zo’n beroerd leven heeft. Mijn ouders weigeren haar het huis uit te zetten en in plaats daarvan pamperen ze haar alleen maar.”
Golden boy
Haar broer, nu 35, is een ander verhaal, vertelt Elvira. “Frank was de golden boy. Mijn ouders waren en zijn apetrots op hem. Hij kon heel goed voetballen en heeft in zijn jeugd bij een bekende club de jeugdopleiding gedaan. Hij was een rising star. Maar op zijn zeventiende ging het mis: hij raakte geblesseerd en dat is nooit meer goed gekomen. Mijn ouders gingen met hem naar verschillende fysiotherapeuten maar niet een kon het fixen. Er zat niets anders op dan te stoppen met topvoetbal. Daar waren mijn ouders en Frank stuk van. Naast goed voetballen kon mijn broer ook enorm goed leren. Hij ging op zijn 19e naar de universiteit en heeft nu een topbaan als adviseur bij een groot bedrijf. Bakken met geld verdient-ie en mijn ouders vinden dat fantastisch en scheppen daar graag over op.”
Trouwen? Waarom zou je?
Elvira is altijd een harde werker geweest, zowel op school als thuis. “Mijn ouders hielpen mij nooit ergens mee, lieten me maar een beetje aanmodderen. Ik doorliep de havo en ik werk al jaren in de gehandicaptenzorg. Inmiddels ben ik groepsleider maar daar hoor ik mijn ouders nooit over. Volgend jaar ga ik met mijn vriend trouwen en toen we mijn ouders dat vertelden, zei mijn moeder: ‘Kind, zou je dat nou wel doen? Trouwen is zo achterhaald.’ Dat was het moment dat mijn vriend Paul zei: ‘Elvira, dit is ziek. Het lijkt wel of ze jou geen geluk gunnen.’ Of dat zo is weet ik niet zo goed.”
Gezeur van mijn zus
Als ze erover nadenkt was het zo dat haar ouders haar altijd alleen lieten als ze druk waren met haar broer en zus. “Als Frank wedstrijden had, gingen mijn ouders mee. Mij vroegen ze of ik de huishoudelijke taken op me wilde nemen. Als mijn zus weer eens flipte of als mijn broer naar een training moest worden gebracht, ruimde ik de tafel op. Vaak vroeg mijn moeder of ik even de was wilde doen en ik kookte vaak. Zaten we aan tafel, begon mijn zus allerlei commentaar op het eten te geven. Mijn ouders zeiden daarvan niets en ik zat met tranen in mijn ogen. Ik was gewoon het sloofje en dat zelfde gevoel overvalt me ook nu als ik bij mijn ouders ben. Ik zet koffie, laat de hond uit en ruim de boel weer op. Elvira zit apathisch op de bank en mijn broer zien ze nauwelijks want hij is altijd druk druk druk.”
Zoutzak
Naast druk druk druk, is Frank nog steeds de lieveling. Helemaal nu hij twee schattige dochtertjes heeft. “Als Frank met zijn vrouw en dochtertjes op een verjaardag bij mijn ouders is, dan gaat werkelijk alle aandacht naar hem uit. Hij steelt de show. Niemand reageert op wat ik te vertellen heb, niemand vraagt naar mijn trouwerij. Ze weten me alleen te vinden als ze koffie willen. Dan vragen ze of ik dat wil halen. Aan mijn zus, die als een zoutzak op de bank hangt, wordt nooit wat gevraagd.”
Ik durf niet te praten met ze
Paul vindt dat de maat vol is en dat Elvira het niet langer moet pikken van haar ouders. Hij vindt dat ze de waarheid moet zeggen, dat ze moet gaan praten. “Maar hoe moet ik dat doen? Hoe kan ik dit aan de orde stellen na zoveel jaren? Ik weet zeker dat mijn vader en moeder geen idee hebben waarover ik het heb. Sterker: ik denk dat ze me een aanstelster vinden. Ik merk dat de houding van mijn ouders me in de weg zit. Ook op mijn werk. Als groepsleider vind ik het soms lastig zelfstandig beslissingen te nemen. Ook ben ik geneigd het werk van mijn teamleden even snel zelf te doen als ik vind dat ze het niet goed doen. Altijd die onzekerheid of ik het wel goed doe. Of ik wel goed genoeg ben.”
Waar moet ik beginnen?
Ze ziet op tegen een gesprek met haar ouders. Waar moet ze beginnen? Wat gaat ze zeggen? En wat nou als haar ouders haar niet meer willen zien? “Tja, wat dan? Paul zei laatst: ‘het maakt niet zo veel uit. Je hebt niets te verliezen. Zoals het nu gaat, is het toch ook niet leuk?’. Daarin heeft hij gelijk. Ik weet ook niet hoe ik het met onze bruiloft wil doen. Natuurlijk moet daar de familie bij zijn, maar het idee om stiekem met Paul te trouwen en vanaf een zonnig eiland dat wereldkundig te maken, vind ik heel aantrekkelijk.”
Herken jij je in het verhaal van Elvira? Ook de middelste van een gezin en ondergesneeuwd door de andere kinderen? Wat raad jij Elvira aan? Het gesprek aangaan of beter maar van niet? Praat mee in de comments onder dit artikel.
Foto door Liza Summer via Pexels
Margreet -
Blijkbaar ben ik de enige die zich stoort aan het verhaal. Iedereen wordt afgebroken, kan me voorstellen dat ouders zich distantiëren.