Floor is een trotse Brabantse. “Ik ben hier geboren en ga hier nooit meer weg. Enerzijds omdat mijn man en ik hier vandaan komen, en anderzijds omdat het gewoon de fijnste plek van Nederland is. Onze dochters van 20 en 16 jaar denken daar anders over. Zij willen maar één ding: in Amsterdam wonen. Bella, de jongste, zit nog op de middelbare school en woont nog thuis. Maar Anna, de oudste, woont sinds oktober op kamers in Amsterdam. In de vakantie kwam ze voor het eerst thuis en ik schrok me rot! Ineens heeft ze een heel ander accent.”
Gezellig meidenhuis
Vorig jaar startte Anna de studie toegepaste psychologie. “We wilden dat ze eerst haar propedeuse haalde voordat ze op kamers zou gaan. Het eerste studiejaar heeft ze daarom op en neer gereisd. Dat vond ze zwaar, maar zorgde er wel voor dat ze in één jaar haar ‘P’ had. Dat verlichtte de druk enorm, en het leek ons niet meer dan verstandig om het op deze manier te doen. In oktober was het dan zover: Anna had een kamer gevonden in een gezellig meidenhuis en mocht op de eerste van de maand haar spullen daar neerzetten.”
Onwijze rotzooi
Floor en haar man zijn zo trots als een pauw en helpen Anna met verhuizen. “We huurden een busje en hop, op naar Amsterdam! Ik vond het natuurlijk leuk om haar te helpen, maar wilde ook wel graag zien waar ze terecht zou komen en wie haar huisgenoten waren. Het appartement bleek een onwijze rotzooi, maar haar huisgenoten zijn lief. Anna trok in bij een groepje van vier meiden, allemaal afkomstig uit het Gooi.”
Geen nieuws is goed nieuws
Het is duidelijk dat Anna het naar haar zin heeft, want Floor hoort weinig van haar dochter. “Dat hadden we ook wel een beetje verwacht. In het geval van Anna is geen nieuws goed nieuws. Ooit ging ze op vakantie met een vriendin, en toen hadden we haar ineens elke dag aan de lijn. Wat bleek? Ze had enorme heimwee en miste ons zo dat ze elke dag belde. Het feit dat ze niet belt en alleen soms een appje stuurt, is dus een goed teken. Maar haar missen doen we natuurlijk wel!”
Vielen paar dingen op
Floor kijkt er onwijs naar uit om hun dochter tijdens de feestdagen weer lekker thuis te hebben. “Ik verschoonde haar bed, kocht al haar lievelingseten en zorgde ervoor dat ik geen andere afspraken had die dag. Echt, ik kon niet wachten! Na haar laatste college stapte ze op de trein en wij haalden haar met z’n drieën op van het station. En direct vielen mij een aantal dingen op…”
Ander eten
Wat als eerste opvalt, is dat Anna duidelijk geniet van het feit dat ze zelf mag kiezen wat ze eet en drinkt. “Ik kook thuis elke avond een saaie, maar gezonde maaltijd. Fastfood komt er bij ons thuis niet in! Ik kon aan Anna meteen zien dat al haar kleding een stuk strakker zat en dat ze waarschijnlijk anders at. En dronk, haha! Ach, dat hoort erbij in de studententijd. Als ze gaat werken, wordt dat wel anders, dat weet ik zeker. Zo gaat het meestal.”
Dat gare Brabants
Maar waar Floor wel even aan moet wennen, is dat Anna heel anders is gaan praten. “Ze heeft nu zo’n beetje hese stem en praat met een Gooische R. Zó bizar! Ik moest er steeds een beetje om lachen als ze iets zei. Ze reageerde elke keer verbaasd en vroeg waarom ik zo moest lachen. Toen ik vertelde dat het was omdat ik haar stem gewoon niet meer herkende, was ze duidelijk pissig. ‘Dat ik nu gewoon ABN spreek in plaats van dat gare Brabants, betekent niet dat je me hoeft uit te lachen,’ snauwde ze. Jeetje, het was niet zo bedoeld.”
Heel bizar
Omdat ze niet wil dat Anna zich in de maling genomen voelt, houdt Floor erover op. “Maar ook onze familie begon er tijdens het kerstdiner de hele tijd om te lachen. Vooral mijn broer bleef het maar op de hak nemen, en dat maakte Anna heel boos. Ik begrijp Anna best, maar het is gewoon heel bizar om te horen hoe ze nu met een Gooische ‘R’ praat. Van mij mag het wat minder!”
Afbeelding: Shutterstock
Joris -
Het lijkt me evident dat haar uitspraak verandert als ze elders gaat leven. Het lijkt me ook goed voor haar carrière buiten de provincie als ze gewoon ABN praat in plaats van streektaal of dialect. Maar waarom lach jij haar uit?