fb
Damespraatjes Damespraatjes

Klein appartement inrichten: 5 gouden tips!

Tegenwoordig is het super hip om klein te wonen. Misschien ingegeven door de woningnood, maar vaak ook omdat mensen ervoor kiezen kleiner, en dus met minder spullen, te leven. Hoe richt je een klein appartement in zonder dat je hoeft in te leveren op comfort? Wij geven 5 gouden tips!

Omdat ik zelf bezig ben met het bouwen en daarna inrichten van een tiny house, lees ik alles wat los en vast zit over de inrichting. Uiteraard houd ik me ook bezig met de bouw ervan, maar het leukste vind ik toch om leuke meubels bij elkaar te zoeken. Zo ben ik op zoek naar een kleine hoekbank die niet al te veel ruimte inneemt, maar waarop we wel met een paar man kunnen zitten. Gaandeweg mijn zoektocht lees ik verrassende tips om een klein appartement in te richten.

Multifunctionele meubels

Een van die tips is gebruik maken van multifunctionele meubels. Dat betekent dat bijvoorbeeld de bank ook als bed kan worden gebruikt. Je kunt kiezen voor een kleine hoekbank waarop een logee ook prima kan slapen, maar ook zijn er verschillende slaapbanken. Altijd handig als het ’s avonds gezellig wordt en later dan gepland dat de visite ondanks dat het klein is, wel kan overnachten. Wat ook heel handig is, zijn bijzettafels. Je kunt een aantal losse bijzettafeltjes kopen maar ook kiezen voor een set. Het voordeel van bijzettafels is dat je niet echt meer een salontafel nodig hebt. Zo’n tafel neemt toch best wat ruimte in beslag en een paar bijzettafels bij elkaar kunnen fungeren als een salontafel. Maar ook kun je een bijzettafel pakken als je die nodig hebt. Ideaal dus.

Hoe lichter hoe ruimer

Wil je een kleine ruimte inrichten, dan is het een goed idee de kleur van je meubels licht te houden. Door een zwarte kleine hoekbank te plaatsen, lijkt de ruimte voller dan als je een lichtere variant koopt. Dat geldt ook voor de kleur van je gordijnen en behang. Hoe lichter hoe ruimer het oogt. Als je kleine kinderen hebt is het een witte bank misschien iets minder geslaagd, maar er zijn ook kleuren die licht zijn en minder besmettelijk. Of kies voor een kleine hoekbank waarvan de hoezen eenvoudig in de wasmachine kunnen.

Werk met vloerkleden

Een andere tip is om met eilandjes in de ruimte te werken. Dat doe je door kleden op de vloer te leggen in de verschillende woonzones. Door een kleine hoekbank en bijzettafeltjes op kleden te zetten, oogt de kamer ruimer. Bovendien zijn er prachtige kleden verkrijgbaar die sowieso een aanwinst voor je inrichting zijn.

Mix niet te veel

Als je het fijn vindt om de inrichting in je kleine appartement of tiny house rustig te houden, is het niet verstandig om heel veel uitbundige kleuren en patronen te gebruiken. Een bloemetjesbank met daarachter streepjes behang en veelkleurig kleden zorgen voor een druk en misschien wat rommelige inrichting. Beter is het om voor één kleur te kiezen die je vervolgens doorvoert in kleine details. Als de basis van je inrichting licht is, kun je met gemak knallen met een kleur. Vind je rood mooi? Hang dan rode keukendoeken op en leg rode handdoeken in de badkamer. Een kleuraccent in je inrichting is altijd mooi. Om van een kleine kamer een rustige en mooie kamer te maken, is het aan te raden om niet te veel verschillende kleuren en materialen te gebruiken. Kies dezelfde kleuren of kleurvariaties voor de inrichting.

Zet een kamerscherm neer

De laatste gouden tip: zorg voor afscheiding in de ruimte. Staat je bed tegen de muur en een paar meter verderop je eettafel? Maak een scheiding tussen bed en tafel door bijvoorbeeld een kamerscherm te plaatsen of hang een lang gordijn op. Soms ook handig als het wat rommelig in het appartementje is, je visite krijgt en geen tijd meer hebt om op te ruimen. Tussen het keukentje en de woonkamer kun je een barretje plaatsen met een paar krukken. Daardoor is de keuken een soort van afgescheiden en kun je aan de bar ontbijten. Werkt altijd goed!

Ga jij verder dan alleen een kleine hoekbank?

Je ziet: met een paar handige tips maak je van een klein appartement een fijne plek om te wonen zonder dat je meubels mist. Het grote voordeel van klein wonen blijft dat je zo nu en dan eens even moet ontspullen maar dat kan heerlijk zijn! Benieuwd hoe jullie je kleine appartement hebben ingericht! Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Foto door Christina Morillo via Pexels

Reageer ook