fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mensen die hier wonen, hebben meer kans op overgewicht

woonplaats bepaalt gewicht

We worden met z’n allen steeds zwaarder. Wist je dat we gemiddeld nu zo’n zes kilo zwaarder zijn dan 30 jaar geleden? Dat is een enorme stijging. Waar dit door komt? Minder beweging, meer bewerkt voedsel en een enorm voedselaanbod waardoor je verleidingen maar moeilijk kunt weerstaan. En hoewel ik vind dat je niet kunt zeggen dat het ‘je eigen schuld’ is als je overgewicht hebt, is het helaas zo dat niemand het voor je kan wegnemen. Het ligt allemaal niet zo eenvoudig.

De theorie dat mensen die te zwaar zijn, lui zijn is (gelukkig!) inmiddels achterhaald. Aan te zwaar worden liggen veel oorzaken aan ten grondslag en iemand vertellen ‘gewoon wat gezonder te gaan eten’, werkt dan ook meestal niet. Overgewicht kan alleen aangepakt worden middels een multidisciplinaire aanpak waarbij niet aandacht voor het voeding- en bewegingspatroon is, maar ook de reden waarom iemand te veel eet en een kijkje in iemands opvoeding en achtergrond.

Hoger BMI door lager inkomen

Uit onderzoek blijkt dat er nog een factor van invloed is op je gewicht; of je in de stad of op het platteland woont. Uit een groot onderzoek waarbij gegevens van 112 miljoen mensen uit 2000 studies die tussen 1985 en 2017 werden geanalyseerd, blijkt dat mensen die op het platteland wonen een flink hoger BMI hebben.

De onderzoekers geven aan dat dit mogelijk komt doordat mensen die op het platteland wonen gemiddeld een lager inkomen hebben dan mensen die in de stad wonen. Hierdoor zouden ze meer bewerkte voeding eten en minder toegang tot sportfaciliteiten hebben.

Hardlopen en saladebarren

Bijzonder zeg! Zelf had ik verwacht dat mensen uit de stad zwaarder zouden zijn. Ik heb lang in Amsterdam gewoond en daar kon je op elke hoek van de straat de lekkerste dingen kopen. En vaak niet bepaald gezond… Wat ik in Amsterdam aan de andere kant ook zag, was dat de mensen daar veel bezig zijn met gezondheid. Natuurlijk niet iedereen, maar als je op zondagochtend om 7 uur een rondje ging hardlopen door het Vondelpark, was je omringd door veel andere sporters. Parkeren is een crime en dus pakt iedereen de fiets. En wat denk je van alle hippe saladebarren en vegan restaurantjes? Al met al best een gezonde plek dus.

Praat mee

Waar woon jij, in de stad of op het platteland? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook