In de rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 35-jarige Kaet. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee?
Inkomen Kaet: 3.800 euro (netto) per maand als senior marketing manager
Inkomen Thijs: Gemiddeld 5.500 euro (netto) per maand als consultant op ZZP basis
Gezin: Twee dochters (2 en 3 jaar oud)
Hypotheek
“Vier jaar geleden kochten Thijs en ik ons eerste huis samen. Voor die tijd hadden we een huurwoning, maar die werd te klein door de geboorte van ons eerste kind. We hebben toen een huis gekocht in Haarlem. Maandelijks zijn wij 3.700 euro (netto) kwijt aan rente en aflossing.”
Vervoer
“Ik ga met het openbaar vervoer naar mijn werk in Amsterdam. Dit wordt door mijn werkgever betaald. Daarnaast hebben wij een lease auto, die vooral door Thijs wordt gebruikt. Zakelijke kilometers kan hij soms bij zijn opdrachtgevers declareren. Maandelijks kost de auto ons 500 euro (lease en brandstof). Daarnaast hebben we ook een elektrische bakfiets in de lease, hier zijn we maandelijks 120 euro aan kwijt. Deze fiets is voor ons echt essentieel hier in de stad. We brengen er de kinderen op naar de creche, ik doe er de boodschappen op en we gebruiken hem als we naar het strand gaan.”
Eten en drinken
“Onze boodschappen laten we twee keer per week thuisbezorgen en daar zijn we 1.500 euro per maand aan kwijt. Dit lijkt misschien veel, maar met de prijzen van tegenwoordig kan het voor ons bijna niet goedkoper. We proberen daarnaast niet te vaak buiten de deur te eten, maar thuis lekker uitgebreid te koken. Aan zo’n etentje met vrienden ben je al snel 100 euro kwijt aan eten en wijn. Ik weet dat je ook voor minder een gezellige avond kunt hebben, maar onze vrienden hebben allemaal een goede baan en zijn een bepaald niveau gewend. Dank schenk je niet een wijn van een paar euro. Zeker niet als ze al de moeite doen om thuis oppas te regelen zoadat ze bij ons kunnen komen eten.”
Vakanties
“De ouders van Thijs hebben een huis in Italië en daar gaan we in de vakantie vaak naartoe. We betalen dan alleen de reiskosten en de boodschappen. Als de kinderen wat ouder zijn, zouden we wel weer grotere reizen willen gaan maken. Thijs en ik zijn dol op Azië en we willen hier zeker ook met de kinderen naartoe. Voor nu is daar ook het budget niet echt voor. Die lange reizen komen vast wel weer. Alles bij elkaar spenderen we nu ongeveer 3.000 euro per jaar aan vakanties en weekendjes weg. Omgerekend is dat 250 euro per maand.”
Overig
“Een andere erg grote kostenpost is voor ons de crèche. De kinderen gaan 3 dagen per week naar de opvang en hier betalen wij 2.250 euro voor. Gelukkig staat hier ook een toeslag tegenover, waardoor we uiteindelijk zelf iets meer dan 1.000 euro per maand betalen. Op vrijdag ben ik thuis met de kinderen en op woensdag mijn ouders. Hierdoor kunnen we flink wat geld besparen. Daarnaast zijn we ook ongeveer 2.000 tot 2.500 euro per maand kwijt aan onze verzekeringen, aflossing van onze studielening bij het DUO, elektriciteit, abonnementen, bloemen, cadeautjes, etentjes, kleding, enzovoorts.”
Sparen
“Aan het einde van de maand houden wij meestal vrij weinig over. Heel vaak vragen Thijs en ik ons af waar ons geld nou eigenlijk allemaal naartoe gaat, maar het zijn geen gekke dingen. We maken geen dure reizen en kopen geen dure spullen. Het is bij ons echt het gemak en een hoge levensstandaard waardoor we duur uit zijn. We beknibbelen niet op boodschappen, sporten allebei bij een dure sportschool, drinken goede wijnen en wonen in een ruim huis. Binnen onze vriendengroep is deze levensstijl heel gebruikelijk en we zien hierdoor dan ook niet altijd hoe het anders kan.”
Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.
Lees ook: Het Huishoudboekje van Linda: “Geven elke week 500 euro uit aan afhaalmaaltijden”
Bert -
Het is normaal dat je leeft naar je inkomen. Ik heb een tijd ook veel geld verdiend, maar ik was bijna nooit thuis en daardoor ook ongelukkig. Heb hierdoor een burnout gekregen en beseft dat ik het met minder ook kon. Mijn raad aan hun is probeer de vaste kosten te drukken, zelf gaan winkelen in de Aldi of Lidl, en merk producten smaken niet altijd beter, maar kosten wel zeker meer.