fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Kaet: “Verdienen meer dan een ton en kunnen toch niet sparen”

In de  rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 35-jarige Kaet. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Kaet: 3.800 euro (netto) per maand als senior marketing manager
Inkomen Thijs: Gemiddeld 5.500 euro (netto) per maand als consultant op ZZP basis
Gezin: Twee dochters (2 en 3 jaar oud)

Hypotheek

“Vier jaar geleden kochten Thijs en ik ons eerste huis samen. Voor die tijd hadden we een huurwoning, maar die werd te klein door de geboorte van ons eerste kind. We hebben toen een huis gekocht in Haarlem. Maandelijks zijn wij 3.700 euro (netto) kwijt aan rente en aflossing.”

Vervoer

“Ik ga met het openbaar vervoer naar mijn werk in Amsterdam. Dit wordt door mijn werkgever betaald. Daarnaast hebben wij een lease auto, die vooral door Thijs wordt gebruikt. Zakelijke kilometers kan hij soms bij zijn opdrachtgevers declareren. Maandelijks kost de auto ons 500 euro (lease en brandstof). Daarnaast hebben we ook een elektrische bakfiets in de lease, hier zijn we maandelijks 120 euro aan kwijt. Deze fiets is voor ons echt essentieel hier in de stad. We brengen er de kinderen op naar de creche, ik doe er de boodschappen op en we gebruiken hem als we naar het strand gaan.”

Eten en drinken

“Onze boodschappen laten we twee keer per week thuisbezorgen en daar zijn we 1.500 euro per maand aan kwijt. Dit lijkt misschien veel, maar met de prijzen van tegenwoordig kan het voor ons bijna niet goedkoper. We proberen daarnaast niet te vaak buiten de deur te eten, maar thuis lekker uitgebreid te koken. Aan zo’n etentje met vrienden ben je al snel 100 euro kwijt aan eten en wijn. Ik weet dat je ook voor minder een gezellige avond kunt hebben, maar onze vrienden hebben allemaal een goede baan en zijn een bepaald niveau gewend. Dank schenk je niet een wijn van een paar euro. Zeker niet als ze al de moeite doen om thuis oppas te regelen zoadat ze bij ons kunnen komen eten.”

Vakanties

“De ouders van Thijs hebben een huis in Italië en daar gaan we in de vakantie vaak naartoe. We betalen dan alleen de reiskosten en de boodschappen. Als de kinderen wat ouder zijn, zouden we wel weer grotere reizen willen gaan maken. Thijs en ik zijn dol op Azië en we willen hier zeker ook met de kinderen naartoe. Voor nu is daar ook het budget niet echt voor. Die lange reizen komen vast wel weer. Alles bij elkaar spenderen we nu ongeveer 3.000 euro per jaar aan vakanties en weekendjes weg. Omgerekend is dat 250 euro per maand.”

Overig

“Een andere erg grote kostenpost is voor ons de crèche. De kinderen gaan 3 dagen per week naar de opvang en hier betalen wij 2.250 euro voor. Gelukkig staat hier ook een toeslag tegenover, waardoor we uiteindelijk zelf iets meer dan 1.000 euro per maand betalen. Op vrijdag ben ik thuis met de kinderen en op woensdag mijn ouders. Hierdoor kunnen we flink wat geld besparen. Daarnaast zijn we ook ongeveer 2.000 tot 2.500 euro per maand kwijt aan onze verzekeringen, aflossing van onze studielening bij het DUO, elektriciteit, abonnementen, bloemen, cadeautjes, etentjes, kleding, enzovoorts.”

Sparen

“Aan het einde van de maand houden wij meestal vrij weinig over. Heel vaak vragen Thijs en ik ons af waar ons geld nou eigenlijk allemaal naartoe gaat, maar het zijn geen gekke dingen. We maken geen dure reizen en kopen geen dure spullen. Het is bij ons echt het gemak en een hoge levensstandaard waardoor we duur uit zijn. We beknibbelen niet op boodschappen, sporten allebei bij een dure sportschool, drinken goede wijnen en wonen in een ruim huis. Binnen onze vriendengroep is deze levensstijl heel gebruikelijk en we zien hierdoor dan ook niet altijd hoe het anders kan.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Lees ook: Het Huishoudboekje van Linda: “Geven elke week 500 euro uit aan afhaalmaaltijden”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

68 reacties

Bert -

Het is normaal dat je leeft naar je inkomen. Ik heb een tijd ook veel geld verdiend, maar ik was bijna nooit thuis en daardoor ook ongelukkig. Heb hierdoor een burnout gekregen en beseft dat ik het met minder ook kon. Mijn raad aan hun is probeer de vaste kosten te drukken, zelf gaan winkelen in de Aldi of Lidl, en merk producten smaken niet altijd beter, maar kosten wel zeker meer.

Dennis -

Mensen die zeggen dat kinderen pas duur worden op de middelbare school… Dat ligt aan je inkomen. Wij betaalden netto (!!) 1300-1400 euro aan de creche elke maand, voordat onze dochter 4 jaar werd. Ik hoor je denken… ja, 16.000 euro netto per jaar. Bijna 60.000 euro voordat de basisschool komt.
Erger dan dat gaat het denk ik nooit worden. Waarschijnlijk zelfs op de universiteit niet.

Dennis -

Hoe langer je hiernaar kijkt hoe minder kloppend het lijkt.

Op hun huidige inkomen kunnen ze een huis van max 1mln financieren. In 2018 lag de 10 jaars rente onder 2%. Dan zijn je netto maandlasten max 3000 euro.
Maar gezien ze leasen en een flinke studieschuld hebben kan die hypotheek geen 1mln zijn, maar moet een stuk lager zijn. Dus zouden de netto maandlasten niet hoger dan 2500 euro kunnen zijn. Als ze dit zelf geschreven hebben, dan doen ze dit voor de aandacht…

Apart verhaal, klopt niks van.

Mike -

Ik verdien €2500 per maand. Mijn vrouw om en nabij het zelfde als zzp’er. Ik woon in een huis van bijna 300m2 heb eigen fiets, scooter, auto. En ik spaar lekker helemaal niks. Geef alles aan mijn dochters en leuke vakanties.

Volgens mij gaat het bij dit gezin niet helemaal top. Hebben ze allebei een iphone14, abonnement op alles. Kleding te over.

Totdat het bij 1 van de 2 misgaat op werk, dan landen ze weer in de normale wereld. Deze mensen leven op de korte termijn gok ik. 0 creativiteit in het leven, 0 creativiteit op opvoeding, gewoon heel hard werken en volume draaien. Blijven investeren in een maatschappij die je als je dat niet meer trekt, niet opvangt. (Ik verdiende ook €239.000,- per jaar in 2011) succes ermee.

Wubo -

Met pijn in m’n buik lees ik dit verhaal, probeer hier gewoon als alleenstaande uit man en macht rond te komen voor vrijwel het minimum met 3 jonge kids na mijn baan na 15 jaar te hebben verloren waarin net iets minder verdiende dan Kaet.
Zou ervoor tekenen weer deze maandinkomsten te hebben, maar daar kan ik denk ik naar fluiten in deze tijd.
Deze mensen leven naar hun geld en hebben met alle respect echt een reality check nodig.
€9500 per maand aan inkomsten en dan “amper” aan rond kunnen komen?
Ja, een studieschuld en hypo getver!
Dan €1500 aan boodschappen “maar het kan niet anders”?
Je laat 2x boodschappen thuisbezorgen + gebruikt een “lease” bakfiets voor de kids waarmee je OOK nog eens boodschappen haalt?
+
Een bakfiets… die je 2e hands rond de €500,- kunt kopen, opknappen en klaar…
Dat “wijnbudget” van jullie is mijn budget voor 2 wkn. boodschappen, serieus… waar praten we nog over.
Het KAN echt wel anders, als je maar niet naar je geld gaat leven, maar DIT is erg zonde en mij eerlijk gezegd een doorn in het oog.
Bij mij hoef je niet “zielig” te komen met dit soort verhalen, dan heb je gewoon geen realistisch beeld van de wereld.

Leidi -

Ik vind het buitengewoon zielig dat deze mensen zelfs mee kunnen doen aan een rubriek als deze. Hier is toch echt niemand mee gebaat. Wat heb je nou aan zo’n verhaal. Plaats iets nuttigs zodat de lezer hier iets aan heeft

Sven -

De situatie van deze mensen is bedroevend maar de reacties van veel mensen nog bedroevende.
Wat deze mensen nodig hebben is een reset. Op hun leeftijd zoveel verdienen is niet normaal. Maar zoveel geld uitgeven aan een woning bijvoorbeeld ook niet. Ga nu gewoon eens een maand leven met minimale uitgaven. Je zult zien dat je direct veel minder kunt uitgeven en dat zal met name te zien zijn bij boodschappen, eten etc. Ik ben zelf ook vervent wij drinker maar een flesje van 6 euro is prima. Af en toe eens een wat duurdere zorgt er niet voor dat je direct 1500/maand kwijt bent.
Met zo’n hoog inkomen moeten ze zeker 2000/maand kunnen sparen. Als dat niet lukt dan vraag ik mij af wat voor werk ze doen en niet verantwoordelijk zijn voor de financiën.

Marc -

je verdient 4 x boven modaal en dan mag ik als belastingbetaler ook nog bijdragen aan jouw kinderopvang. Ik drink niet van die idioot dure wijn. Ik hoef geen elektrische fiets. Ik hoef niet zo een duur huis. Maar ik moet wel mee betalen voor jouw opvang zodat jij genoeg kan verdienen om die idioot dure dingen te kunnen doen en dan nog lopen zeuren dat je niet rond komt.

Marc -

Misschien moet je een keer voor je zelf leven ipv voor een ander. Zoek vrienden die je niet afrekenen op wat je verdient maar wat die voor je betekenen. 9300 euro in de maand en niet rond kunnen komen is ronduit boven je stand leven.

Sjoelke -

1500 per mnd aan boodschappen?? Zijn deze mensen gek ofzo. Wat koop je dan in vredesnaam. Ik ben voor 4 personen +/- 450 euro kwijt.

Erik -

Lijkt wel of dit verhaal door een computer is geschreven. Het klopt van geen kant. Wij gezin van 6 hebben kosten voor boodschappen van 200,- per week (Max!). Ik zit met 10K netto als zzp (vrouw werkt niet) ook in een bevoorrechte positie maar kan echt wel +5K sparen per maand. Is trouwens ook nodig voor later omdat je voor je eigen pensioen moet zorgen. Ja en ik rij gewoon met een netto E klasse voor bij de Lidl. Wat maakt het uit? Beetje relativeren dat alles maar duur moet zijn.

Benjamin -

Een snelle berekening laat zien dat jullie berekening van geen kant klopt. Jullie zouden een 1000 euro in de maand teveel uitgeven..

Friedel -

Grappig, wij deden laatst dezelfde constatering, maar ons bestedingspatroon os een stuk conservatiever (ons netto inkomen ook een klein beetje lager). Zeker geen lease constructies voor ons en gelukkig een vrij lage hypotheek (gekocht met het idee, mocht er een inkomen wegvallen, dan kunnen we hier tenmiste blijven wonen). Bruto jaarsalaris 120k maar per saldo per maand zo goed als niets over. Als je in de hoogste inkomensschaal zit, krijg je in verhouding natuurlijk maar weinig toeslag (terecht hoor) hoe zij dan meer dan de helft terugkrijgen… is mij een raadsel. Maar goed. We hebben het goed, we hoeven niet elk dubbeltje om te draaien, maar ergens had ik toch verwacht dat we met dit enorme inkomen toch wel meer per maand zouden moeten overhouden?? [Met boodschappenbudget van 600e per maand, kleding vaak tweedehands, etc]

Bob -

Ach ja geld moet rollen..het kan beter naar je toe rollen dan van je af, dat is de kunst

Piet -

Leuk artikel en dan die comments. Pffff..
Alleen maar kritiek en geneuzel. Belachelijke hypotheek, schandalige bakfiets te dure boodschappen… Eerlijke moeder die toegeeft lekker te leven. Mooi toch. Sparen??? Zeker doen. Dan weet je zeker dat je over 20 jaar de helft heb ingeleverd. Jullie mooie veel te dure huis is jullie beste investering. Ben jaloers!

Désirée -

Wij zijn per maand ook ruim 1000 euro kwijt aan boodschappen! Sinds we een kind hebben gaan we niet vaak meer uit eten, daarom maken we er thuis extra werk van, zeker in het weekend. De hypotheek vindt ik wel erg hoog.

Mars -

Helemaal van God los die twee…

Rens -

Als eerst. Goed bedoeld advies.

Wat ik altijd doe is scherp kijken naar wat zijn de inkomsten en wat zijn de uitgaven. Wat heb ik echt nodig? Wat niet? Dat van wat ik echt nodig heb, wat zijn alternatieven? Wat zijn scenario’s wat ik me kan bedenken?

Bijvoorbeeld, voor hobby heb ik laatst een elektrische lab voeding gekocht. Eerst uitgezocht, waar moet dat ding aan voldoen? Voor mij was dat 2 instelbare voedingen met terugslag protectie. Vervolgens een lijst gemaakt van verschillende apparaten die daar aan voldeden. Ik heb 300 webshops en winkels langs gestruind om te kijken naar de goedkoopste. Alles was te duur. 2 jaar lang gewacht en geüpdate die lijst. Toen was er op marktplaats een 2e hands beschikbaar, amper gebruikt. Daar voor gegaan. Zo heb ik 400 euro uitgespaard. Nou is dit specifiek een labvoeding, je kan er ook een verzekering van maken.

Ik denk dat een stukje vrienden advies ook kan helpen. Ik heb de insteek, het interesseert me niet wie of wat je bent, als we lol kunnen maken is het goed. Is het voor de ander belangrijker om te showen met materiële shit, dan doe je dat maar waar ik niet bij ben. Ik weet dat het hart klinkt, het heeft wel praktische voordelen. Zo kan ik mensen afstoten die zich voordoen als vriend. Stel je voor, ik zet een fles wijn van 3 euro op tafel. Een “vriend” gaat zeuren over dat t geen dure wijn is. Nou prima, weet ik genoeg, die zit dan daar om de spullen die ik heb, niet om wie ik ben. Vind dat soort mensen me tijd niet waard. En ja dat is gewoon keihard filteren met wie ga ik wel/niet om.

Ik hoop dat dit bericht mensen inzicht geeft en zo hun leven kunnen verbeteren.

Wim -

Veel uiteen lopende reacties. Ik zelf ben 70 en heb een kleine tip.
Maak een spreadsheet met alle vaste kosten op de horizontale regel en de maanden van het jaar op de verticale regel. Ook je inkomsten op horizontale regels plaatsen.
Bepaal voor jezelf per regel wat de moeite waard is en of je daar mee door wilt gaan.
Vink vervolgens elke maand af wat er betaald is.
Als je dit doet word je jezelf bewuster van inkomsten en uitgaven waardoor het jou keus is of je zo door wilt gaan.
Als je hieraan gewend raakt krijg je vanzelf de drang om een spaarregeling toe te voegen die dan van andere uitgaven ten koste gaat.
Veel succes

Kris -

Nienke, ben jij niet helemaal tof?? Ik geloof dat als je hier komt om dit soort bizarre statements te maken, je zelf als kind een paar keer goed op je kop gestuiterd bent.

Nienke -

Wat een stom verhaal! Zo’n domme opmerken “ik weet niet waar het aan op gaat”. Deze trut komt hier alleen maar een beetje opscheppen! Ik hoop dat haar kinderen van de trap pleuren!

Monique298 -

Ik wil jullie graag helpen. Dit kan stukken minder en daardoor kun je gaan sparen.

Sarah -

Als ik alles bereken komen jullie elke maand in de rode cijfers (-1250) en dan moet er niets onverwachts gebeuren. Deze situatie komt zeer stressvol

Koen -

Ik weet niet of ik deze story kan geloven, Maar als je met deze prachtige inkomens zo weinig kan sparen loont het uit om is een dagje samen de financiën door te nemen.
3700 aan rente en aflossing is bizar hoog, hebben ze de juiste hypotheek? Lijkt me dat daar makkelijk 1000 af kan of de woning moet wel heel duur zijn. 1500 aan boodschappen is ook knap, daar kan met wat alerter en bewuster kopen gemakkelijk 500 af. Ook de 2500 aan abbonementen, verzekeringen en duo etc klinken erg hoog. Verzekeringen en abbonementen goed doornemen en kijken wat er niet echt nodig is of stapje lager kan, dat is wsch nog ook al snel 500 bespaard. Even een dag er goed voor zitten en er wordt misschien alweer 2000 per maand gespaard…

Martin -

Go back to basics, elektrische bakfiets in de lease¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿ https://voordeelfiets.nl/troy-elektrische-bakfiets-7-speed-matt-black-brown/?dfw_tracker=22892-9033&gclid=EAIaIQobChMIsdmAs-eQ-AIVipBoCR3Qlwn7EAQYAiABEgIKtfD_BwE met 2 jaar ben je goedkoper uit. Als je vrienden enkel vrienden zijn als je voldoet aan hun standaard, waar zijn dan je eigen normen en waarden. In de afval??? Denk eerst aan je kinderen(ofwel sparen voor later c.q. voor incidentele zaken bijv. kapotte koelkast), dan ZIJN JULLIE aan hun verplicht, anders had je je regenjas moeten aantrekken.

Swanneke -

€1500 per maand aan boodschappen?? Hoe dan? Ik kwam met mijn gezin(4) heel makkelijk rond van €600 per maand.
Deze dame stelt verkeerde prioriteiten! Een bakfiets leasen a €120 pm. Kijk op marktplaats en je hebt keuze voor een goeie tweedehandse eigen bakfiets. Of kun je daar bij de ‘vrinden’ niet mee aankomen?
Etentjes thuis hoeven écht geen dure toestanden te zijn. Tenslotte gaat het om de gezelligheid en niet om het ‘tegen elkaar opbieden’, want in dat geval zou ik die vrienden kunnen missen als kiespijn.
Terug naar de basis: Vriendschap, liefde, vertrouwen en eerlijkheid.
En niet: Aanzien, Schone schijn, Gekunstelde gezelligheid en tegen elkaar opbieden.
Ik pas! 😉

Chris -

1500 boodschappen is absurd, wij zijn ook met vier waarvan twee pubers, ik koop wat we lekker vinden en kom van ver niet aan dat bedrag! En een hypotheek van zo een hoog bedrag, is het een villa?

Leene -

Wat een bijzondere keuzes… Zacht uitgedrukt. Een bakfiets leasen??? Vaak is het goedkoper om zo’n ding te kopen. Mensen vergissen zich in al die lease contracten. Er zijn hier mensen die zeggen leven en laten leven. Ja maar dan ook als ze vast lopen en schulden creëeren. Maar dan wordt er aangeklopt voor hulp. Verder vind ik het persoonlijk idioot dat ze nog 1200 euro per maand terug krijgen voor kinderopvang. Waarom moeten mensen die zoveel verdienen zoveel nog terug krijgen. De meeste mensen met zo’n salaris moeten dat makkelijk zelf kunnen betalen.
En wat is in vredesnaam een senior marketing specialist. Wat doet die dan voor bijzonders dat ze daar 3800 netto mee verdient met niet eens een volledige werk week. Een gespecialiseerd verpleegkundige met jaren werkervaring en 4 dagen werken verdiend nog niet eens 3000 euro netto. En dan ook nog alle reiskosten terug krijgen ipv 19 cent de kilometer. en mag ik haar handjes klappen.
Denkt deze dame überhaupt verder dan me myself and I. Klimaat armoede onze verantwoordelijkheid hierin?Gaat er geen belletje rinkelen als je verhalen over armoede leest?

Sandra -

Wij hebben niet eens de helft aan inkomen van wat jullie hebben. En onzevasten lasten mogen dan een stuk lager zijn, wij kunnen ook sparen
1500 aan boodschappen is absurd. Wat koop je dan? Als je daar 1000 van maakt,kun je 500 sparen. Als iedereen met 2 kinderen 1500 pm zou uitgeven, dan zouden sommige mensen alleen al aan boodschappen meer uitgeven dan hun inkomen is. Daar kunnen jullie dus echt op besparen. Als vrienden jullie beïnvloeden in de levensstijl, wordt t tijd voor nieuwe vrienden. Laat je niet gek maken.

Andre -

Ik ben vooral benieuwd hoeveel er naar het DUO gaat voor de aflossing van de studieschuld. Ik kan mij zo voordat beide een fikse studenten. Als de maandelijkse kosten daarvan 500 tot 1000 euro zijn, is dat al een behoorlijk spaarbedrag per jaar.

Tjeerd -

Mooi hoe iedereen hier precies verteld wat zij met hun geld doen. Tuurlijk is het apart zoveel uit te geven. Het resultaat is veel mensen die zeggen dat ze veel te afhankelijk zijn van aanzien. Om dan vervolgens geil te worden van hun eigen zuinigheid.

Peter -

Iedereen heeft het over de levensstijl, maar het is eigenlijk vrij simpel: ze zijn 40% van hun netto inkomen kwijt aan de hypotheek. En dat is absurd veel. Indirect heeft dat dan wel weer met de levensstijl te maken, want tussen de regels door valt te lezen dat sociale status kennelijk belangrijker is dan een solide financiële basis voor het huwelijk. En dat betekent ook dat dit huwelijk een forse financiële tegenvaller waarschijnlijk niet zal overleven. Ja, je kunt besparen op boodschappen doen, flink zelfs. Laten bezorgen is puur gemakzucht en daar betaal je voor. Ze werkt niet op vrijdag, kan ze prima naar de super. Die bakfiets van €120 per maand is ook veel te duur (€1440 op jaarbasis), maar het grootste probleem is dat ze in een huis wonen dat ze niet kunnen betalen. Je moet sowieso een buffer hebben om het zes maanden uit te zingen, oftewel €50.000. Veel succes ermee om dat te sparen.

Ellen -

Jullie hebben duidelijk een budget coach nodig als je de kinderen groot wilt brengen, want als jullie op deze manier doorgaan is er over 10 jaar geen geld om ze nog te kleden.
Dus… Hierbij beveel ik mezelf aan als budget coach… ik doe ’t voor een vriendenprijsje…

Judith -

Mensen, er klopt toch helemaal niets van dit verhaal! Als je alles bij elkaar optelt komen ze maandelijks geld tekort. En 3700 euro aan hypotheek? Wat voor huis hebben ze dan?

Angela -

Ik zeg altijd maar zo “whatever makes you happy”.

Hannah -

Wat een venijn allemaal in deze reacties. Laat ze toch lekker…

Martijn -

Ik ga nu mijn vrouw dit bericht laten lezen. Heb de popcorn er alvast bij gepakt, want die gaat echt uit haar dak over deze idioterie! Als ik haar 5 minuten geef met jullie en dan hou je zomaar 20k in je zak zonder ‘te moeten beknibbelen’. Sterker nog, je zou het niet eens merken. Jullie zijn volgens mij slimme mensen op werkgebied, maar je eigen financiële zaakjes op orde brengen…
Kom nou zeg.

Eefje -

Wat een uitgave patroon,zielig om zo de levensstijl aan te houden voor je vrienden bij abdere is t gras altijd groener,we vergeten soms dat het om WELZIJN gaat en niet om Welvaart het is veel belangrijker wie je bent dan wat je doet! Groetjes en Suc6 met de vrienden

Mariena -

Lieve mensen, ten eerste zou ik zeggen dump dit soort vrienden want dat zijn geen vrienden maar status maniakken! Ten 2e ik wil graag jullie sloot zijn want als je elke maand zo veel geld in de sloot gooit dan wel graag in mijn sloot! En ten 3e kinderen van die leeftijd zijn nog niet duur wacht maar tot ze middelbare school gaan doen!aar jullie hebben beide gestudeerd zag ik ( studieschuld) dan vraag ik me af met m’n niet afgemaakte huishoudschool opleiding hebben jullie wel eens gehoord van rekenen? Als je zo met je geld om gaat dan snap ik niet hoe het mogelijk is dat jullie nog rond kunnen komen! Als er iets stuk gaat in je koopwoning dan kun je dat alleen maar oplossen met een lening zo te zien! Ga eens met een budgetcoachaan tafel zitten en doe je zelf een gunst want dit soort vrienden blijven zolang er geld is ! En je leven moet als het goed is nog een hele tijd mee!

Angelique -

Wat vooral in me opkomt is een gevoel van mededogen.
Het voelt zo triest als ze het hebben over hun vrienden en de levenswijze…dat heeft mi niets met vriendschap te maken.
Het komt bij mij vrij eenzaam en armoedig over.
Een warm hart krijg je niet van dure wijnen en andere ego gerelateerde feiten.
Als je werkelijk serieus er van overtuigt ben dat 1500 euro met de huidige prijzen een normaal bedrag is….
Lijkt hier vooral om status en buitenkant te draaien

Eri -

Het verhaal gelezen hebbende, schrik ik eigenlijk best van hoe deze mensen in het leven staan. Ze lijken heel erg in het moment te leven iets waar opzich niets mis mee is maar wel als je niet aan langere termijn financiële planning doet. Dat doen ze niet want ze leggen niets apart voor de toekomst. Nu vinden ze de kinderopvang al duur maar realiseren zich kennelijk niet dat de kosten van de kinderen op deze leeftijd nog peanuts zijn tov de kosten die straks komen. Ook het minder werken van deze leeftijdscategorie is waar ik mij altijd over blijf verbazen. Hebben deze mensen zich ooit laten voorrekenen wat voor impact dit heeft op de hoogte van hun aanvullend pensioen. Uiteraard wil je er liever niet bij stilstaan maar wat als de zzp partner ineens arbeidsongeschikt raakt op de dame des huizes langer dan 2 jaar ziek wordt. Ook ligt het percentage echtscheidingen nog altijd heel hoog. Houdt de meeste verdienende er rekening mee dat wanneer ze uit elkaar gaan de minstverdiendende een alimentatie kan vorderen tot het niveau dat hij of zij op de zelfde levensstandaard kan voortleven? Ik kan maar 1 conclusie trekken, deze mensen leven in een bubbel die vroeg of laat gaat knappen. Daarnaast is hun houding een dikke middelvinger naar een grote groep Nederlanders die het van veel minder moeten doen.

Jasper -

Lekker leven mensen, morgen kan het maar zo afgelopen zijn. Sparen heb je niks aan, met de huidige inflatie, verdampt je geld sneller dan dan een softijsje in de zon.

Wat een gezeik in de reacties, iedereen is stikjaloers op zo’n flinke stack geld iedere maand op je rekening. Enige wat ik denk is, had ik maar zo’n knappe vriendin die zoveel geld binnen harkt elke maand.

Groetjes thuis allemaal

Diana -

Mijn maandinkomen bedraagt 1503euro netto en daar doe ik als alleenstaande alles van en kan ook nog wat sparen iedere maand. Heb wel een huis dat afbetaald is en geen leningen of schulden. Daar kunnen dezen met hun zichzelf opgelegde hoge levensstandaard nog wat van leren!

Willem -

Ik heb echt met ze te doen. Niet vanwege het feit dat ze niets kunnen sparen, maar vanwege de overtuigingen die achter de gebrachte argumenten zitten. Leef je het leven wat je zelf wil, of ben je alleen bezig te voldoen aan de verwachtingen van anderen? Daar zit n.l. vaak de voornaamste oorzaak. Wat vind je werkelijk belangrijk? Wat brengt je deze manier van leven? Aanzien, spullen, een plek in de groep? Hoe belangrijk is dat voor je? Het kan eenvoudig anders, maar durf je ook keuzes te maken?
Vervoer : Klinkt redelijk normaal gezien beroep en inkomen. Alhoewel ik nooit zou leasen. Een eigen 2ehands van een paar jaar oud brengt je ook van A naar B.
Eten en drinken : Als je er voor kiest zelf de boodschappen te doen, durft te kiezen voor goedkopere winkels, en je maakt daar een moment van samen met de kinderen, dan sla je 3 vliegen in 1 klap. Wedden dat je met de helft van het budget toe kunt, je geeft de kinderen een goed voorbeeld, en je hebt er een samen-moment bij. En wordt vriendschap bepaald door de prijs van het geserveerde, of door de kwaliteit van het samenzijn? Wie zou je kwijtraken als je een volledig Aldi/Dirk/Lidl menu zou serveren, en zijn dat dan werkelijk vrienden geweest? Ik denk dat als je je keuze uitlegt, de reactie wel eens positiever kan uitvallen dan je zou denken.
En zo kun je elke categorie afgaan. Waarom maak je de keuzes die je maakt, wat houdt je tegen om een andere keuze te maken, en wat heb je nodig om wél een verandering te maken?
Als je dat weet én durft, kun je binnen 3 maanden elke maand zeker 2500 euro sparen, als het niet meer is.

Pietje -

Dat zijn hoge inkomens, ik vraag me af of de ZZPer hier nog de belasting en verzekeringen van betaalt, want dan is dit niet een echte netto salaris… maar dan hou je wel minder dan de helft over (21% btw, 30% inkomstenbelasting, aov verzekering 150 euro per maand)… dus snap het niet helemaal.

Jacky -

Wij hadden een soort gelijk uitgeef patroon, veel geld erin maar er net zo hard weer uit.

Nu hebben we het roer omgegooid, huis ( vrijstaand) met behoorlijk wat grond verkocht, dure auto eruit, abonnementen opgezegd en de hele verzekeringen en administratie doorgelicht.

Wat een heerlijk leven hebben we nu.
Een mooi huis terug gekocht, een knappe 2e hands auto en een hele lage hypotheek (375,-) en 3 dagen werken in de week!

Moraal van het verhaal, alles wat je om je heen verzameld moet je onderhouden en dat kost geld .

Dave -

Vroeg of laat komen er economisch mindere tijden. En dan ?

Jessica -

Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Ik mis hoe hun hypotheek in elkaar zit. Hierin zou een groot deel aflossing kunnen zitten. Dat valt wat mij betreft ook onder sparen.

Misq -

Wij zelf doen het met 2 volwassenen en 4 kinderen van 2800 netto en kunnen zelfs nog sparen. Dit is gewoon zo’n onzin post om mensen uit te lokken voor reacties.

Flores -

Pffffff stelletje ballen!!

Sanne -

Ongelooflijk dat mensen ook gewoon durven te zeggen dat ze niet zien hoe het anders kan omdat het binnen de vriendenkring de standaard is. Shame on you.

Hoezo geen eigen identiteit.

Hans -

Lekker doorgaan op deze manier, lopen vanzelf in de loopgraven.

Deze simpele zielen denken dat de ellende altijd bij een ander aanklopt, ophouden die oogkleppen!!

Willem -

Ik vind het netto hoptheek bedrag vrij hoog ten opzichte van het netto inkomen 39,8%. Dus ik denk dat dit probleem 1 al is. Tevens vind ik hetzelfde van de uitgaven voor boodschappen 16,1%

Zelf zitten wij aan 18,9% netto hypotheek kosten ten opzichte van netto inkomen en 8,9% voor de boodschappen. Onze gezinssamenstelling is gelijk aan die van hen. Sparen voor onszelf plus de spaarrekeningen van de kinderen is 11,1% van ons loon. Wij wonen nu ruim anderhalf jaar ons ons huis (waarde 650k). Deze hebben we in die tijd volledig gerenoveerd (van uitgeleefd naar zgan incl. isolatie etc.), Grotendeels met eigen geld

Kortom keuzes keuzes keuzes. Wij werken sinds 3 jaar nog 3 a 3.5 dagen per week. En gaan ongeveer 6 weken per jaar op vakantie, waarvan 3.5 a 4 in het buitenland

Ineke Vos -

Dit heet leven voor de buitenwereld. Ieder voor zich hoor, maar ik zou zeggen kijk eens naar je lijstje, dan weet je genoeg.

Wiely -

Niet alles wat duurder is is beter.
Prijsbewust zijn en zelf kritisch naar de jwaliteit-prijsvethoudingen kijken zou al honderden euro’s per maand schelen. Ja , gewoon als een rijk iemand het geld uitgeven maar vergeet niet… je zou eens een echte financiele tegenslsg kunnen krijgen (werkeloosheid of….) en dan zul je spijt hebben van dat riante uitgeven.
Met jullie inkomen zou ik de keuze maken om met 60 jaar te stoppen met werken.

Carmen -

Appart,ze zegt dat ze niet snapt waar hun geldt blijft. En dan komt er een hele waslijst aan luxe waar ze geldt aan uit geeft. Probeer een te besparen om boodschappen het uiteten gaan of etentjes aan huis door iets minder luxe in te kopen. En dure abonnementen die je misschien kan vervangen door een goedkopere variant.

Dennis -

Dit verbaast me. Met vergelijkbaar inkomen kan je ook andere keuzes maken, of had je andere keuzes moeten maken. Wij verdienen ongeveer evenveel, en zijn 5 jaar ouder en ook een kind (God zij dank niet meer op de dure creche à 1100 euro na belastingteruggave). Alles heeft denk ik vooral met discipline te maken. Onze ouders leerden dat je enkel moet kopen wat je makkelijk kan betalen. Daarbij werken tijdens studie om schuld laag te houden, nooit leasen, niet de grootste auto willen rijden (maar wel gewoon 2 eigen jonge BMW’s). Wij wonen ook in een groot huis (200m2 in randstad) waarvan we de hypotheek al bijna hebben afbetaald, hadden lage studieschuld (dus versneld afgelost). Maar sparen met gemak 5k per maand. Wat we extra aflossen op de hypotheek. De andere 5k leven we riant van, inclusief sterrenrestaurants, vakanties en dure uitjes met vrienden. Over 1,5jr is het huis afbetaald, fantastisch vooruitzicht wat je met zo’n inkomen kan bewekstelligen.

Peter -

Leef en laten leven. Wat een veroordelingen. Ik lees nergens dat ze het erg vinden dat ze niet sparen. Goed inkomen zorgt ook voor hoog uitgavenpatroon.
En 3700 euro netto hypotheek is rente en aflossing dus dit is ook een vorm van sparen maar dan in je woning.

Merlr -

Dit lijkt me een redelijk simpele: een te duur huis gekocht.

Angreth -

Over dat koken voor vrienden, neem aan dat jullie net zo vaak worden terug gevraagd. Dan scheelt dat weer. En wat dacht je van beginnen met je statiegeld in apart potje doen? Elke maand een merkproduct inruilen voor eigen merk? Proef je verschil? Ook jullie hebben buffer nodig. En even heel eerlijk, vind het bij jullie wel een luxe probleem. Succes met sparen.

Syl -

1500€ p/m aan boodschappen dat is nogal. Dure wijnen.
En omdat jullie vrienden allemaal een dure levensstijl hebben (waarschijnlijk ook met geld smijten maar er wat beter mee om kunnen gaan) hebben jullie je ook zo’n leven aangewend?
Wij verdienen samen ongeveer net zoveel als jullie p/m, leven riant maar houden elke maand aardig wat over en sparen nog eens 2500 p/m en doen tussen de 400 en 450€ boodschappen p/m.
Mss jullie gat in jullie handen dichten dat scheelt een hoop.
Want het kan luxe leven, geld uitgeven en toch (be)sparen en geld overhouden.
Succes

Lydia -

Ik kan mij moeilijk verplaatsen in uw situatie. Ik hoop alleen dat u ook rekening houdt met tegenvallers, terugvordering van de belastingdienst of bijbetalen van de energie rekening of onverwachte zorgkosten. Iedereen moet keuzes maken, maar uw keuzes zijn niet de mijne.

Boukje -

Je mag je wel bij mij melden, ben budgetcoach. Dan leer ik je in no time hoe je leert waar je geld heen is gegaan en ook dat je geld overhoudt! Zelfs met behoud van je luxe levensstijl…..

Cindy -

Hallo! Ik zou dolgraag ook een keer mijn huishoudboekje willen delen. Mag dat?

Groetjes Cindy
Alleenstaande moeder

Debbie -

-onze vrienden hebben allemaal een goede baan en zijn een bepaald niveau gewend.
-Daarnaast zijn we ook ongeveer 2.000 tot 2.500 euro per maand kwijt
-Heel vaak vragen Thijs en ik ons af waar ons geld nou eigenlijk allemaal naartoe gaat, maar het zijn geen gekke dingen.
-Binnen onze vriendengroep is deze levensstijl heel gebruikelijk en we zien hierdoor dan ook niet altijd hoe het anders kan.

Dyanne -

Oh my God, ernstig dit..

Koen Tesselaar -

Ik mocht het nimmer meemaken, een vriendin of echtgenote en leuke kinderen. Ik had een baan als juridisch medewerker Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting bij de lagere overheid. Maandsalaris behorende bij bezoldigingsschaal 8 van de VNG lag op een op een modaal salaris, dat in 20 jaar tijd stapsgewijs uitgroeide naar anderhalf modaal. Kocht mijn appartement uit 1954 nog in de guldentijd (de euro stond in de steigers), en was aan totale woonlasten excl. rioolrechten, afvalstoffenheffing en OZB circa 500 Euro kwijt. Ik huurde altijd een kleine middenklasser voor de vakanties, voor het overige bezit ik slechts een zeer oude oldtimer waar ik pertinent weiger gebruik van te maken voor alledaagse verplaatsingen! Dan is hij in drie jaar tijd definitief op. Ik geef zo min mogelijk geld uit aan duur gemak en dure luxe, er gaat wel relatief een groot bedrag op aan vintage audioapparatuur die ik verzamel. Maar dat gaat op maandbasis niet om grote bedragen, die repareer ik zelf en die behouden verder hun waarde. Mijn jaarlijkse loonstijging ging echter voor 80% op aan de inflatie in het jaar dat erop volgde, en ondanks dat ik in 26 jaar tijd nimmer in het rood kwam, waren er ook geen mogelijkheden enige buffer op te bouwen. Ik ben van een wat oudere generatie dan u mevrouw, ben 56 jaar oud, en in MIJN vriendenkring is het HELEMAAL niet gebruikelijk in grote luxe penthouses te wonen, een dure leasebak aan een eigen bijdrage van 600 Euro per maand te rijden, dure sportscholen te bezoeken en 1500 Euro met vier personen in de maand aan eten er doorheen jagen spoelt u de kaviaar weg met speciaal bestelde vintage champagne uit 1929 of zo?

Joris -

Véél geld verdienen en toch zoveel armoede. Benieuwd wat voor woning er hoort bij een netto-Hypothek van 3700. Besparen op boodschappen kan echt. Met 500 moet je het met vieren echt ook kunnen redden.

Reageer ook