Op 2 januari 2019 kerngezond geboren, onze mooie dochter Tess, op 3 februari 2019 overleden aan de gevolgen van Kinkhoest. Het overkwam ons ineens. We wisten niet wat we nu weten. En zo zijn er volgens mij heel veel jonge ouders, of zwangere moeders die niet weten hoe gevaarlijk Kinkhoest kan zijn voor je pasgeboren kindje. Onze dochter komt nooit meer thuis, maar door te vertellen welke gevaren er zijn, kunnen we misschien wel andere baby’s redden van deze stille moordenaar.
Kinkhoest
Kinkhoest, wat weten we er eigenlijk van. We weten dat baby’s tussen de 6 en 9 weken ingeënt worden tegen DKTP. De K staat voor Kinkhoest. Maar wat is het eigenlijk? Is het alleen een hoest en waarom moeten we daar dan tegen geënt worden? Waarom? En wat zijn de gevaren?
Ziektebeeld
Kinkhoest is een stille moordenaar. En ik zal uitleggen waarom. Kinkhoest is een bacterie en het begint met een hoest. Je denkt dat je verkouden bent. Later worden het hoestbuien en nog later verstikkende hoestaanvallen. Die waarbij je echt naar adem snakt. Tot hier is er nog weinig aan de hand. Maar, een van de complicaties bij Kinkhoest zijn enorme verhoogde witte bloedcellen. Nou denk je misschien dat het goed is, witte bloedcellen. Het zijn immers de soldaatjes van je lijf en maken de bacteriën en virussen dood om je lichaam te beschermen. Bij Kinkhoest is hier niets van waar. De hoge hoeveelheid witte bloedcellen in je bloed gaan samen klonteren. Het worden clubjes soldaten. Het gaat lijken op dikke, oude olie. Normaal kan je lichaam dit afbreken en genees je. Echter, bij baby’s onder de inentingsgrens is dit fataal. De clubjes witte bloedcellen gaan groeperen in de allerkleinste haarvaten van de longen. Ze verstoppen de uiteindes, waardoor het zuurstof wat je nodig hebt, je longen niet uit kan. Je hart kan nog zo sterk pompen, maar het zuurstof komt er niet meer door. Dit veroorzaakt dat de organen die je nodig hebt om te leven uitgeschakeld worden. Organen zonder zuurstof werken niet meer. Als eerste vallen je nieren uit. Als je nieren niet meer werken, vergiftig je je eigen lichaam. Vervolgens volgt de hersenschade. Je brein zonder zuurstof betekend schade en mogelijk blijvende schade.
Enten?
Baby’s vanaf een week of 6, na de eerste inenting, hebben afweer opgebouwd. En die wordt versterkt omdat DKTP 4x geënt wordt. Oudere baby’s en jonge kinderen kunnen hoesten. Wanneer zij niet geënt zijn, overleven ze Kinkhoest, maar krijgen alsnog de langdurige hoest. De Kinkhoest is een afgezwakte versie. Volwassenen die Kinkhoest krijgen, kunnen goed hoesten en komen hier ook wel uit. Het gevaar zit ‘m in het feit dat baby’s, kinderen en volwassenen die Kinkhoest hebben, misschien niet bewust, de kleine baby’s onder de inentingsgrens besmetten. En daar wordt het gevaarlijk.
Waarom is Kinkhoest gevaarlijk? Waarom zijn er mensen die tegen het vaccinatieprogramma van de RIVM zijn? De entingen worden betaald door het rijk. Ja, je kan last hebben van een inenting. Want je wordt ingeënt met de bacterie of het virus. Maar dit zorgt ervoor dat je eigen lichaam hier een afweer tegen aan gaat maken. Dat kost je lichaam energie, dus kan je je ziek of vermoeid voelen. Maar door de enting ben je beschermd tegen de bacterie of virus die door de lucht overgedragen worden. Je lichaam kent de bacterie of het virus en gaat hier tegen werken. Je wordt niet (dood)ziek.
RIVM, Kinkhoest en wiegendood
25 jaar geleden was doodsoorzaak nummer 1 bij jonge baby’s en kinderen de mazelen. Hier gaat eigenlijk geen kind meer aan dood. Waar komt dat door? Doordat we onze kinderen in laten enten.
Het RIVM geeft aan dat het sterftecijfer naar aanleiding van Kinkhoest onder de 10 baby’s per jaar is. Dit getal durf ik in twijfel te trekken. Wat nou als je kindje, in haar eigen kamertje, in haar eigen bedje, een hoestaanval krijgt in de nacht? Baby’s hoesten niet, niet zo krachtig als wij dat kunnen. Je hebt gebroken nachten en je hoort je baby niet stikken in haar eigen slijm. Je vind je baby de volgende ochtend levenloos in haar bedje. Ze is gestikt door ademnood. En omdat we baby’s niet op hun buikje mogen laten slapen, is het slijm haar longetjes in gelopen. Wordt er dan wel onderzocht wat de doodsoorzaak is? En zou het misschien Kinkhoest kunnen zijn? Want zeg nou zelf, zou je autopsie laten uitvoeren op je 3 weken jonge baby?
De vaccinaties binnen het vaccinatieprogramma van het RIVM werken zo’n 15 jaar. De bacteriën en virussen evalueren, waardoor ze elk jaar anders van samenstelling worden. Maar toch helpt een enting, want je eigen lichaam weet door de enting hoe het moet omgaan met het type bacterie of virus. Even terug naar de looptijd van 15 jaar. Als je gebeten wordt door een hond, ga je naar de huisarts en ga je een tetanus prik halen. De T in de DKTP vaccinatie. Waarom doen we dat niet als je flinke hoestbuien hebt? We weten te weinig over Kinkhoest.
Kinkhoest wordt ook wel de ziekte van 100 dagen genoemd. Dit is omdat je 100 dagen hoest. Niemand houdt bij wanneer het hoesten begint en we zeggen al snel ‘het heerst’ en ‘iedereen is verkouden’. Maar pas op! Kinkhoest ligt op de loer en het neemt onschuldige kindjes van ons af.
Een korte samenvatting vanuit het RIVM
De kinkhoestbacterie kan een infectie van de luchtwegen veroorzaken waardoor hevige hoestbuien ontstaan. Bij hele jonge baby’s kunnen de ademhalingsproblemen zo groot zijn dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en soms zelfs overlijden. Door vrouwen tijdens de zwangerschap te vaccineren tegen kinkhoest zijn baby’s direct vanaf de geboorte beschermd.
Gevolg en de toekomst
Onze dochter is besmet geraakt. Zij is gezond geboren op 2 januari. Op 3 februari hebben wij afscheid van haar moeten nemen, als gevolg van gecompliceerde, bewezen Kinkhoest. Ze heeft een week in het ziekenhuis gelegen, aan de machinale beademing, vele medicijnpompen, bloedwisseltransfusies ondergaan, maar het mocht allemaal niet baten. Ze heeft het niet gered. Ze is bij ons weggenomen aan de gevolgen van Kinkhoest.
Denk goed na voordat je besluit om je kind niet te laten enten. Je beschermt er ook anderen mee. De enting is echt niet erger dan de ziekte!
Dit is een gastblog geschreven door Marjolein. Volg haar via Facebookpagina ‘Somewhere over the rainbow’ en haar blog op Mamaplaats.