fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara bij de Master Chef Clinic: Grapefruit greatness

Ik zat laatst op mijn vrije middag weer eens even lekker naar Tellsell te kijken. Doe ik niet vaak, maar soms is het zo heerlijk. Welk middeltje verwijdert het snelst al je neushaar, welke machine laat je 80.000 calorieën per dag verbranden en hoe krijg je door middel van een raar apparaat een babyzacht huidje? Ik vind het wel fascinerend.

Tijdens al die reclames kwam ook iets voorbij over een wonderbaarlijke grapefruitpil. Afvallen door een pil met grapefruit erin? Not my cup of tea… Na wat Google investigation kwam ik erachter dat grapefruits het toch wel erg lekker doen voor lijf en leden, dus trok ik een sprintje naar de groenteman op de hoek. Geruite trui, praktische schoenen, warrig haar en een ongelofelijke hoeveelheid passie voor zijn werk. Zo hoort een groenteman te zijn. Na dik een kwartier babbelen over de voordelen van het eten van grapefruit kwam hij met een zak vol ruwe oranje ballen aanlopen. “Uw Florida grapefruits mevrouw”. De Florida grapefruit schijnt niet zomaar een grapefruit te zijn, in tegendeel zelfs. De Florida grapefruit is zoeter van smaak en daardoor een stuk toegankelijker. Top!

Koken met grapefruit
Na de grapefruits een week lang onaangetast te hebben laten liggen, zie ik een uitnodiging binnenkomen. “Koken met de Floria grapefruit onder leiding van top chef Niven Kunz”. Dit is mijn kans! Niet alleen heerlijk koken en leuke blogsters en journalisten ontmoeten, maar ook nog eens leren omgaan met grapefruits. Hoppa, dat noemen we drie vliegen in één klap slaan.

De recepten
Tijdens de workshop bereiden we drie gerechten met grapefruit; eerst een pizza met coquilles, pompoen, artechoke en Florida grapefruit, daarna langoustines met spaghetti van snijbonen, gepocheerde kwarteleitjes, aardpeer en salsa van Florida grapefruit en last but not least: een picknickmandje met allemaal kleine, plastic bakjes erin. De bakjes waren gevuld met heerlijke kleine traktaties, zoals mini marshmallows, chocolademousse, Florida grapefruit, amandeltjes en een soort fris grapefruit sorbetijs. Alles bij elkaar gegooid en smullen maar!

Florida Pizza à la Niven

Ingrediënten

Pizza-florida-niven-dp-2
2 vellen filodeeg
Parmezaanse kaas
Boter Flespompoen
100g water
200g suiker
300g azijn
2 stuks kardemom
2 stuks steranijs
2g roze peper
20g Grapefruit coulis
80g Hangop
Florida Grapefruit
Pompoenpitten
Artisjok
Citroen
Tijm
Rozemarijn
Knoflook
Olijfolie
Coquilles
Haringkuit

Bereiding

Pizzabodem

Verwarm de oven voor op 190°C. Smeer 1 vel filodeeg in met boter, smeer het andere vel filodeeg in met boter en Parmezaanse kaas. Leg de 2 vellen filodeeg op elkaar met de kaas in het midden. Steek hier rondjes uit en bak dit in de oven gedurende 5 minuten af.

Zoetzure pompoen

Maak een marinade van 100g water, 200g suiker, 300g azijn, 2 stuks kardemom, 2 stuks steranijs en 2g roze peper. Snijd van de hals van de pompoen dunne plakjes. Leg deze plakjes 1 minuut in de zoet-zure marinade. Haal ze uit de marinade en maak er rolletjes van.

Grapefruitcrème

Meng 20g grapefruit coulis (ingekookt sap) en 80g hangop tot een homogene crème.

Florida grapefruit

Ontvlies een Florida Grapefruit.

Gepofte pompoenpitten

Rooster de pitten op gematigd vuur in een droge koekenpan, tot ze poffen.

Artisjok
Maak een marinade van citroen, tijm, rozemarijn, knoflook, olijfolie en water. Maak de artisjokken schoon en kook ze in de marinade (aangevuld met water) op lage temperatuur tot ze gaar zijn.

Coquille

Maak de coquilles schoon en halveer ze. Grill elk plakje aan een kant.

Haringkuit

Gebruik de haringkuit en wat kruiden ter garnering van de pizza evenals de cress.

Florida Grapefruit à la Niven

IngrediëntenVoor 4 personen
400 g snijbonen
Kleine paddestoeltjes/witte beukzwam
1 sjalot gesnipperd
1 g kerriepoeder
0,4 dl azijn
1,5 dl olijfolie
120 g zwammetjes
120 g aardperen
0.5 dl room
12 kwarteleieren gepocheerd (3 per persoon)
80 g spekjes uitbakken
2 Florida Grapefruits
20 Langoustines (5 per persoon)

Bereiding

Snijboon-spaghetti
Maak met een dunschiller over de lengte van de snijboon ‘spaghetti’-slierten. Blancheer de snijbonen in een pan met ruim water en wat zout en spoel ze af met koud water.

Langoustines
Bak de langoustines (Noorse kreeft / Scampo) 2 min. in een koekenpan tot ze omkrullen en bijna gaar zijn.

Florida Grapefruit-dressing
Snijd de kop en de kont van de Florida Grapefruit. Verwijder de schil incl. het witte vlies. Maak met een klein scherp mesje partjes. Leg dit in een kommetje met wat olijfolie en een scheutje azijn. Zet apart en gebruik als dressing over het gerecht.

Crème Topinamboer (aardpeer)
Schil de aardperen met een dunschiller, snijd in stukken en leg ze in een pan met water en melk. Kook de aardperen, met een snufje zout, hierin gaar, giet ze af en pureer tot een gladde massa. Tip: voeg een scheutje room toe. Druk de puree door een fijne puntzeef met een pollepel en voeg naar smaak zout en peper toe.

Witte beukenzwam
Snijd de klos van witte beukenzwam 2 cm achter de kop door. Snipper een sjalot en fruit deze in een pan met olie. Strooi er een beetje kerrie over. Voeg de paddenstoelen toe en roer gedurende 3 min. voeg 1 eetlepel azijn toe en bewaar het geheel in een klein bakje bijna geheel onder olie zodat het goed kan marineren.

Gepocheerde kwartelei
Zet een pan met ruim water en wat zout op tot deze kookt. Tik de kwarteleieren voorzichtig open in een kommetje met azijn (hele dooier). Nadat het water kookt, zet het vuur uit en draai zachtjes een klein kolkje in het gekookte water. Laat de eieren in het midden van het kolkje zakken en haal deze na 1 à 1,5 min. uit de pan en leg ze in een bakje met ijswater.

Aanpappen met de groenteman
Nu iedereen weet hoe lekker je kunt koken met grapefruit, gaan we natuurlijk massaal naar de lokale groenteman. Op de hoogte blijven van juicy news? Like de Florida Grapefruit pagina!

Mara Blikslager (20 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook