fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hanna: ‘Ik eet maar 1.500 calorieën per dag en kom nog steeds aan’

Moedeloos wordt Hanna ervan, ze doet zo haar best, maar ze valt maar niet af. Sinds een half jaar krijgt ze niet meer dan 1.500 calorieën per dag binnen, maar ze valt geen gram af. “Ik snap er helemaal niks van, ik lees overal dat de kilo’s eraf moeten vliegen als je veel minder eet, waarom gebeurt dat dan niet bij mij?”

Het laatste jaar kwam Hanna tien kilo aan. “Dat was niet zo heel gek, want ik heb het er ook echt lekker van genomen als ik er op terugkijk. Mijn relatie met Dirk, met wie ik vijf jaar omging, eindigde en ik had daarvan veel verdriet. Ik at dat niet weg, maar hongerde mezelf uit. Ik kreeg gewoon geen hap door mijn keel, ging stuk van ellende. Het was dan ook niet mijn keuze om met onze relatie te stoppen. Maar Dirk was verliefd geworden op een ander en woont nu met haar samen.”

Het zit op mijn heupen

Na het ergste verdriet staat Hanna weer open voor een nieuwe man. “Ik ben gewoon niet gemaakt om alleen te zijn. Ik vind het saai in mijn eentje. Ik vind het veel gezelliger om samen op de bank te zitten, lekker samen wakker te worden, te seksen maar ook houd ik van lekker eten en een goed glas wijn.” Dat trof want Ivar, haar nieuwe liefde, is ook een echte Bourgondiër. Bovendien houdt hij van koken dus Hanna wordt op haar wenken bediend. Maar al dat lekkere eten gaat inmiddels op haar heupen en buik zitten en dat wil Hanna niet. “Ik dacht: ik moet even pas op de plaats maken. Ik moet op de rem voordat ik helemaal dichtgroei. Ik ben van nature al niet echt een heel slanke den, maar het werd nu een beetje te gek.”

Wortels knagen

Geen probleem, dacht Hanna, die gelijk op het internet op zoek naar tips en tricks ging. Ze vond prima weekmenu’s en was supergemotiveerd. Ivar moest er even aan wennen dat zijn vriendin vaker op een wortel zat te knagen in plaats dat ze genoot van zijn smakelijke toastjes, “Sterker: hij doet met me mee. Hartstikke leuk hoor, maar hij valt wel af en ik dus niet.”

Ik wil niet sporten

Een bevriende diëtiste raadt Hanna aan om te gaan sporten, maar daar moet ze niet aan denken. “Ik haat sporten. Ik heb dat nooit leuk gevonden en het idee dat ik naar een sportschool moet en ik sta te ploeteren tussen die zweterige en protserige sportschooltypes vind ik weinig aantrekkelijk. Nee, ik wil niet bewegen, ik wil gewoon minder wegen door minder te eten. Het frustreert me zo dat het niet lukt. Misschien smokkel ik heel soms, maar niet vaak. En dan heb ik gelijk het volgende probleem: ik ben als de dood dat ik een ziekte heb. Dat mijn schildklier bijvoorbeeld te traag werkt. Ivar vindt dat ik moet stoppen met dat doemdenken en dat ik niet zo bezig moet zijn het verliezen van gewicht.”

Gezellige Hanna

Ivar zegt dat hij Hanna prachtig vindt, ook met die extra kilootjes. Ze vindt dat maar moeilijk te geloven en vermoedt dat hij dat zegt om haar rustig te houden. “Ik word strontchagrijnig van het niet afvallen en ja, dat reageer ik soms af op hem. Hij zegt dat hij me mooi vindt zoals ik ben, ook als ik wat zwaarder ben. Ik geloof hem niet, ik heb het idee dat hij dat alleen maar zegt in de hoop dat ik stop met dat diëten en weer de oude gezellige Hanna wordt. Dat snap ik heel goed. Misschien moet ik dat ook maar gewoon doen, maar dan ben ik zo bang dat ik nog veel dikker word. En of hij me dan nog steeds zo mooi vindt, vraag ik me af.”

Ken jij het 1.500 calorieën dieet?

Herken je het verhaal van Hanna? Heb jij het 1.500 calorieën dieet ook wel eens gevolgd? Wat raad je Hanna aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door RODNAE Productions via Pexels

21 reacties

Vicky -

Tja, het gemiddeld BMR ( de kcal die je nodig hebt om te functioneren zonder extra beweging) is normaal verdeeld rond de 1500 kcal. Dus aan die 1500 kcal eet je gewoon wat je ook verbruikt met de werking van je lichaam. Het lijkt me dat dat 1500 kcal dieet bedoeld is om te combineren met beweging….

Rieneke -

Theoretisch verhaal laat ik even achterwege maar het komt op neer dat je lichaam is gewend aan ongeveer1500 calorieën. Je moet je lichaam laten werken en foppen en de motor niet in de slaapstand laten draaien. Elke dag niet dezelfde hoeveelheid caloriën nemen. Intermitten en 1x in de week eerst 1 dag uit je bol gaan. Dan na paar weken gewoon als er een feestje is lekker gebak nemen of als er een barbecue is er lekker van genieten.Echter 1 dag in de week en 1 moment. Verder luisteren naar je lichaam en er wel op letten maar niet strikt calorien tellen en tussen bepaalde tijden eten (intermitted fasting).

Iris -

Ik herken je worsteling!
Ik bleek uiteindelijk wel een trage schildklier te hebben en dat is met medicatie goed te managen!
Je kan er altijd op laten testen!
Hoewel je sporten niet leuk vindt, is krachttraining wel een aanrader. Hoe meer spieren, hoe hoger je verbranding. Is het misschien leuk om samen je vriend of een vriendin iets te ondernemen?
Dat zit ‘m ook in “stiekem sterk”. Neem bijvoorbeeld de trap i.p.v. de lift en loop misschien iets sneller dan je normaliter doet.
Ik zou absoluut aanraden om met de huisarts in gesprek te gaan en een diëtiste te raadplegen, dat kan je ook heel veel inzicht geven en heeft mij geholpen!
Wees verder vooral lief voor jezelf, er is al genoeg ellende in de wereld. Heel veel sterkte!

An -

Oef, al deze reacties over tips met diëten. Ik ben zelf ook 20 kg kwijtgeraakt door eigenlijk simpelweg te luisteren naar mijn lijf. Ik ben gaan eten wanneer ik echt honger had en dat lijkt uiteindelijk op intermittent fasting, ik ‘ontbijt’ pas rond 11:00u en mijn laatste eetmoment is vaak rond 19:30u. Maar ik weet dat dit niet werkt voor iedereen. Luister naar jouw lijf, zorg dat je genoeg voeding binnen krijgt, dus lef op de nodige bouwstoffen. Calorieën zijn daarin een bijzaak, je vezels zijn belangrijk, proteïne, vitamines, calcium etc. Ook koolhydraten zijn echt belangrijk voor je hersenen en schildklier. Dus ban vooral niets uit en luister naar je lijf, waar voel jij je goed bij? Het moet namelijk een levensstijl worden. Bij mij duurde het ook 14 maanden voor die 20 kg eraf was, maar het blijft er ook af want ik voel me helemaal goed bij mijn ‘nieuwe’ manier van omgaan met eten. En ik laat letterlijk niets liggen! Succes <3

Bep -

Hoi, ik heb al een paar keer Project Gezond voorbij zien komen, doe ik zelf ook, ik heb 1500 kc omdat ik één keer in de week sport. Dat programma berekent precies wat jij met jouw huidige gewicht, lengte en activiteiten mag hebben. Als ik niet zou sporten zou dat maar 1250 zijn. De moeite waard om eens op hun site te kijken, krijg je ook nog een gratis weekmenu. De resultaten zijn heel goed en het eten lekker en niet te moeilijk. Succes.

Ineke -

Kijk eens op :The New Food.
Lees daar eens in.
En bestel daar het beginners boekje.
Het werkt heel goed.
Ze hebben veel meer boekjes met menu’s.
Niet lastig om te bereiden.
Erg lekker.
Je hoeft ook niet meer af te wegen. En calorieën te tellen.
En sporten mag je doen, maar hoeft niet.

Julie -

Hey probeer is 1op1 dieet daar zelf 30kilo , deed ook niks van bewegen nu waddelen ik en fiets naar het werk mischien is het proberen waard he niks te verliezen

Sanne -

Hier ook ook begonnen na kooldraten te beperken…toen na kooldraatarm…en doe nu keto..langzaam begonnen…bevalt prima 22 kilo kwijt..^^,

Petra -

Geen idee moet natuurlijk zijn niet het idee/gevoel

Petra -

Ik ben in september 2020 een keto dieet gaan volgen. Je eet heerlijk en hebt totaal geen idee dat je aan het dieten bent.
Nu inmiddels -40 kg!

Natas -

Bij ons op het dorp is er een vrouw die een heel eigen afval programma samen gesteld heeft met ontzettend veel succes. Je hebt totaal niet het gevoel en idee dat je uberhaupt een dieet aan het volgen bent. En heel het gezin kan ook nog eens meedoen ook! De recepten zijn echt zo ontzettend lekker. Elke week nieuwe recepten voor de hele week krijg je door gestuurd en ook ( vrije keus en als je in de omgeving woont ) een weeg moment zowel apart als in groepsverband ( eigen keus ). Ook wordt je ontzettend goed begeleid en krijg je echt veren in je reet gestopt waardoor je tijdens de mindere weken van afvallen toch gemotiveerd bent om door te gaan. Afvallen doe je gegarandeerd en nog op een gezonde manier en snel. Omdat het op een gezonde manier gebeurd is het daarna ook veel makkelijker het vol te houden om mooi op gewicht te blijven. Ik volg het zelf al een poos niet meer, maar enkele recepten zijn we erin blijven houden omdat iedereen het hier thuis incl de 3 kinderen het zo lekker vinden. Een win win situatie dus. Het afval programma heet: Parinati en zit gevestigd in St. Willebrord. Maar waar je ook woont in Nederland of daarbuiten is dit dieet te volgen.

Janneke -

Project gezond. En toch ook een vorm van bewegen zoeken die bij je past. Ik val ook niet af als ik alleen op mijn voeding let. Daarvoor moet ik echt sporten. Zwemmen, wandelen of Misschien toch een personal trainer. En samen sporten is leuker dan alleen

Claudia -

Probeer intermittent fasting!
Daarnaast uiteraard suiker volledig uit je dieet schrappen en misschien koolhydraat arm/ketogeen dieet volgen. Gegarandeerd dat je afvalt zelfs zonder sporten.

Tijmpje -

Ik weet niet wat je weegt, maar bereken je BMR en AMR eens. Je zal zien dat je veel te weinig eet. Je lijf zit op slot. Vraag hulp van een dietist. Ga gezonder eten.

Kim -

Ik heb zelfs tot 1000 kcal per dag gegeten en niks werkte, pas toen ik meer ging bewegen was al dat lijnen en op de caloriën letten het waard, er vlogen zo kilo’s per week af!

Mevrouw -

Probeer is project gezond. Hele fijne weekmenu’s en heerlijke recepten. Normaal eten maar alles afgewogen en hier en daar plek om wat te snoepen!

Sam -

Hi! Ik herken je probleem als geen ander. Dit zijn de stappen die ik heb gezet en jij misschien kan overwegen:
– een ziekte hebben is niet eng en een trage schildklier al helemaal niet. Daar zijn gewoon pilletjes voor! Hup naar de dokter! Laat je bloed prikken! Het is juist fijn om te weten wat er aan de had is ipv daarover piekeren!
– de eerste 3 uur diëtiek wordt vergoed door de zorgverzekering. Probeer eens met een professional naar je eten te kijken. Veel mensen eten veel te weinig eiwitten. Eiwitten zorgen voor spier opbouw en meer spieren zorgt er weer voor dat je door de dag heen meer caloriën verbrand! (Dus: een extra bakje kwark kan zorgen dat je spieren opbouwt en dat zonder te sporten!)
– tja sporten, ik houd er ook niet van. Ik heb na jaren eindelijk iets gevonden wat ik leuk vond: Xcore. Maar voordat ik Xcore had uitgevonden, ben ik 5 kg afgevallen met slechts 30 min actief wandelen. Even de hartslag omhoog en vitamine D op je toet. Wanneer het regende deed is een “walking workout op YouTube of ging ik naar de sportschool op de loopband en zette ik een serie op.
– beloon jezelf niet met eten maar bijv met een nieuw boek of een lekkere dag niksen op de bank
– leg jezelf geen restricties op. Geniet van het leven en dingen die je lekker vind. Wanneer je gaat shoppen kan je best een taartje eten, maar daarmee is de dag niet “verpest” en eet dan gewoon lekker een gezonde avond maaltijd
– fuck dieet cultuur. Leer labels lezen (bijv met de cursus van foodlies of de lazyfitgirlacademie) en laat je niet meer verleiden door “gezonde dingen.” Eet voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten. Dan zal je merker dat je gewicht langzaam en blijvend daalt
– laatste ding: blijf niet in dieetvorm denken. Maak van het gezonde eten je levensstijl. De 1500 kcal is prima (misschien zelfs aan de weinige kant), maar als je straks weer meer gaat eten, moet je meer gezonde dingen gaan eten om op gewicht te blijven!

Hoop je zo geholpen te hebben ❤️

Saskia -

Heb je al eens nagedacht over koolhydraatarm/beperkt eten? Dat zou de oplossing kunnen zijn. Ik herken veel van jouw verhaal. Succes!

Puck -

Het antwoord wordt in het artikel al gegeven, ga meer bewegen! Minder binnen krijgen dan je verbrand, en blijkbaar verbrand je in rust dus niet meer 1500 kcal dus kom van die bank af en ga lekker wandelen of fietsen als je niet wil sporten. Mensen zijn echt lui geworden!

Josje -

De theorie dat je (blijvend) afvalt door minder te eten is achterhaald. Verdiep je eens in intermitten fasting. De enige manier om gezond af te vallen zonder jezelf uit te hongeren. Zonder sporten als je daar niet van houdt!

Pauline -

Hanna,
Ik weet niet of je hier blij van wordt, maar bij mij vlogen de kilo’s eraf toen ik koud ging douchen en wekelijks een ijsbad ging nemen. Eerder lukte het me ook niet om af te vallen, maar de reset van je lijf door de kou geeft energie en stimuleert kennelijk je verbranding. Oh en ik slaap ook nog lekkerder!

Reageer ook