fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lukt het jou niet om meer zelfvertrouwen te krijgen? Dit is het geheim!

Zelfvertrouwen. Het lijkt wel het gouden ingrediënt in het recept van een lang en gelukkig leven. Er aantrekkelijker uitzien? Straal zelfvertrouwen uit! Wat zoeken we in een partner? Zelfvertrouwen! Hoe krijg je meer voor elkaar? Zelfvertouwen! Je ziet: we maken het hebben van zelfvertrouwen heel belangrijk.

En dat is ook niet zo gek. Iemand met veel zelfvertrouwen zit beter in zijn vel, kan beter met tegenslagen omgaan en heeft de ruimte om te groeien en floreren. Maar, zelfvertrouwen krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Jouw zelfvertrouwen is afhankelijk van drie factoren: genetische aanleg, hoe mensen met je omgaan en de keuzes die jij maakt. Het is dus vrij complex en je hebt niet overal zelf de controle over. Maar, dat betekent niet dat je helemaal geen controle hebt, en dat is stap één: besef je dat ook JIJ de controle over je zelfvertrouwen hebt en dat het niet alleen afhankelijk is van je genen en je omgeving.

Hoe kan je zelf werken aan meer zelfvertrouwen? Wij hebben hier drie goede tips voor je!

1. Snel meer zelfvertrouwen krijgen

Er zijn een aantal manieren waarop je heel snel meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Eén methode is door het visualiseren van succes wanneer je aan een nieuw project of een lastige taak begint. Stel je voor dat je straks klaar bent en hoe je je zal voelen wanneer je je doel hebt bereikt. Ook kan je jezelf een snelle zelfvertrouwen boost geven door het beluisteren van opzwepende muziek of door jezelf een flinke peptalk te geven.

2. Geloof in jouw kracht om jezelf te ontwikkelen 

Wanneer je iets gaat doen wat je nog nooit gedaan hebt of je wil iets moeilijks leren wat je nog nooit gedaan hebt, dan heb je twee manieren om het ‘probleem’ te benaderen: je kunt denken dat al jouw vaardigheden en talenten aanwezig waren vanaf de geboorte óf je kunt denken dat je alles kunt leren en trainen. Door voor de tweede benadering te kiezen is het een stuk minder erg als iets niet meteen lukt, maar geef je jezelf de ruimte om je te ontwikkelen. Niemand kan meteen alles en geloof in jouw kracht om jezelf te ontwikkelen.

3. Oefen het falen

Iedereen faalt weleens en jij dus ook. Door je falen niet als falen te zien, maar als een kans om het beter te doen, ontwikkel je jezelf in een enorm tempo. Blijf je hangen in de teleurstelling van het falen? Dan ontwikkel je niks en voel je je alleen maar rotter. Hoe vaker je jezelf weet op te peppen na het falen, hoe beter je hierin wordt en hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.  Wees niet bang om een bestaand probleem anders te benaderen, vraag om hulp en laat je zeker niet uit het veld slaan.

Hopelijk lukt het jou met deze tips en inzichten om meer zelfvertrouwen te krijgen. Heb jij nog andere manieren om je beter over jezelf te voelen? Laat het ons weten in de comments? Eerder schreven we ook al een artikel waarin we praten over hoe je je dochter meer zelfvertrouwen kunt geven. Ook zeker een aanrader!

Reageer ook