fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 manieren om jouw dochter meer zelfvertrouwen te geven

Geen moeder heeft een grotere wens dan het opvoeden van een gelukkig en gezond kind. Het meegeven van zelfvertrouwen is dan ook heel erg belangrijk voor kinderen! Vandaag kijken we naar 5 manieren hoe je jouw dochter meer zelfvertrouwen kan geven. Hebben zoons dan geen zelfvertrouwen nodig? Natuurlijk wel! Hier schrijven we later een artikel over, dit gaat namelijk net een beetje anders.

1. Vertel haar wat je mooi en leuk aan haar vindt

Meiden zijn snel onzeker over hun uiterlijk en persoonlijkheid. Hoewel je dochter waarschijnlijk wel weet dat jij haar mooi en leuk vindt, kan het helemaal geen kwaad om regelmatig te herhalen wat je precies mooi en leuk vindt. Geef haar complimentjes als ze een leuke outfit heeft uitgekozen en steek je duim op als je ziet dat ze uit zichzelf de tafel afruimt. Het hoeft niet meteen een hele awardshow te worden, kleine en concrete gebaren pakt ze heus wel op.

Lees ook: Waarom is het leuk om jouw oude speelgoed door te geven aan je kind?

2. Accepteer jullie verschillen

Hoeveel je ook van jezelf terug ziet in je dochter, besef je dat ze geen  mini-me is. Ze hoeft niet dezelfde keuzes te maken als jij en laat haar dat weten! Opmerkingen als: “Toen ik jouw leeftijd had, deed ik dat…” zijn in dit kader dus niet altijd handig. Je kan best vertellen hoe jij dingen aanpakt, maar doe dit om haar te inspireren, niet omdat je wil dat ze hetzelfde doet.

3. Accepteer haar complimentjes

Geeft je dochter jou een compliment? Bedankt haar! Zeg absoluut niet: “Oh, dat oude ding? Dat heb ik maar gewoon uit de kast getrokken?”. Op deze manier leer je haar niet hoe je complimentjes kan accepteren, dit is voor veel meiden heel erg moeilijk! Een goed voorbeeld doet volgen. Zo leert ze dat ze blij mag zijn als ze een compliment krijgt en hoe ze hier op de meest zelfverzekerde manier op kan reageren.

4. Let op je zelfkritiek

Ben jij jezelf constant aan het afkraken? Dan kan je erop wachten dat jouw dochter dit ook over zichzelf gaat doen. Zelfreflectie is geen probleem, maar let op je toon. Door elke dag te zeggen dat je jezelf dik en lelijk vindt gaat zij ook anders tegen dat soort dingen aankijken. Vind je jezelf te dik? Zeg dan: “Ik ga weer lekker beginnen met sporten en gezond eten! Ik heb zin om weer goed in mijn vel te zitten.” Dit geeft een heel ander signaal.

5. Stimuleer haar tot het maken van eigen keuzes

Blijf je dochter constant stimuleren en begeleiden bij het maken van haar eigen keuzes. In alles! Door haar al van jongs af aan bij beslissingen te betrekken leert ze haar eigen keuzes te maken. Wanneer ze later in een lastigere situatie een keuze moet maken, weet ze welke afwegingen ze moet maken en dat ze op jouw steun kan rekenen.

Reageer ook