fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne leest Een complexe affaire van Amy Grace Loyd

De titel doet vermoeden dat hier relaties worden beschreven die op zijn minst ingewikkeld zijn of tot lastige situaties leiden. Ik vraag me af in welke zin relaties complex kunnen zijn. Welke aspecten maken een relatie complex? Wie ervaart een relatie als ingewikkeld? Geldt het voor alle soorten relaties, zoals liefdes- of zakelijke relaties? Het antwoord hierop probeer ik te vinden in dit boek. De schrijfster Amy Grace Loyd weet met haar treffende beschrijvingen van personen, situaties en locaties de worstelingen van de hoofdpersonen krachtig neer te zetten.

De ik-persoon, Celia, is een jonge weduwe, die in Brooklyn een huis heeft gekocht, opgeknapt en nu in appartementen verhuurd aan verschillende bewoners. Zo is er George, een jonge homo, die een tijdje naar Europa wil en zijn appartement, net boven de woonruimte van Celia, wil onderverhuren aan Hope, een vrouw van middelbare leeftijd, die met spoed woonruimte nodig heeft omdat ze gaat scheiden. De ietwat verwarde, gepensioneerde, tweeëntachtig jarige koopvaardijzeeman meneer Coughlan, woont op de derde verdieping, zodat hij uitzicht heeft op een stuk van de haven van New York. En in het tussenliggende appartement woont een lichtgeraakt jong stel, de Braunsteins, dat de ruimte regelmatig vult met hun onenigheid. De man, Mitchell is een fervent hardloper, de vrouw Angie is een gedreven actievoerster en strooit vaak met pamfletten om allerlei wantoestanden aan de orde te stellen.

een-compleze-affaire-cover-C

Met de komst van de flamboyante Hope wordt de wereld van de schuchtere Celia danig op zijn kop gezet. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat Celia het verlies van haar man op jonge leeftijd nog niet heeft verwerkt en dat ze een groot geheim met zich mee draagt. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen bewondering en afschuw over de leefwijze van de nieuwe tijdelijke bewoonster.

Hope kan het moeilijk verkroppen dat ze is ingeruild voor een jongere vrouw. Haar affaire met de knappe Les is onstuimig en op het randje van gewelddadigheid. Het appartementencomplex is gehorig en daarom is Celia regelmatig getuige van gebeurtenissen, die haar eigenlijk niet aangaan.

Op een dag verdwijnt meneer Coughlan, een zoektocht levert niets op.

Er ontwikkelt zich een relatie tussen Celia en Hope, die zowel intiem als pijnlijk is. Beiden moeten ze hun geheim prijsgeven en buiten hun privédomein treden.

Amy Grace Loyd heeft een rijk taalgebruik, ze weet personages met precisie te omschrijven en gunt de lezer een kijkje in de psyche van de personages. Verder verstaat ze de kunst om locaties nauwkeurig te beschrijven en situaties uit te diepen, die een waardevolle toevoeging zijn voor het verhaal. De echte spanning is niet meteen aanwezig, daarvoor moet je als lezer eerst een paar hoofdstukken door. Al met al is het wel de moeite waard om het boek te lezen en het heeft mijn vragen over wat een complexe relatie kan zijn, zeker beantwoord.

Titel: Een complexe affaire
Auteur: Amy Grace Loyd
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.

Prijs: € 15 en als e-book € 7,99
BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Lees van Lisanne ook: Wat doe je als je binnen afzienbare tijd zult sterven?

Lisanne Teeuwen (53), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Reageer ook