fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat doe je als je weet dat je binnen afzienbare tijd zult sterven?

Elke ouder weet dat er een moment komt waarop je zult overlijden. Je hoopt altijd dat je zolang mogelijk mag genieten van het aardse bestaan en dat je je kinderen in elk geval tot in hun volwassen jaren mag begeleiden. Maar wat doe je als je weet dat je binnen afzienbare tijd zult sterven? Niet wetende wanneer dit zal gebeuren en hoelang je nog van je kinderen mag genieten.

Misschien schrijf je dan wel een boek. En dat is wat de Amerikaan Garth Callaghan doet. Hij laat wel op een heel bijzondere manier een document achter voor zijn dochter Emma. “VOOR MIJN DOCHTER” heet het boek en het bevat tientallen nuttige levenslessen. Behalve de uitermate bruikbare raadgevingen, is het boek ook het verhaal van een vader die op een unieke wijze laat weten hoe bijzonder zijn dochter voor hem is. Hij is altijd in de gezegende omstandigheid geweest om haar lunchbox voor school klaar te maken. Elke dag schrijft hij op een servetje een motiverend citaat of een persoonlijke tekst. In het eerste geval gaat het om een citaat van een schrijver, bekend persoon of inspirerend leider, bijvoorbeeld: “iets lijkt vaak onmogelijk totdat je het gedaan hebt” van Nelson Mandela. Bij de persoonlijke tekst schrijft hij iets aardigs voor of over zijn dochter, zoals “Lieve Emma, het maakt niet uit welke richting je uitgaat in je leven, maar wel wie er met je meeloopt en hoe je het verschil gaat maken. Liefs, papa”.

Voor-mijn-dochter-Garth Callaghan-C

Deze kleine notities (Napkin notes) zouden misschien niet zoveel waarde hebben gekregen en zeker niet hebben geleid tot een boek, als Garth niet geconfronteerd zou zijn met een ongeneeslijke vorm van kanker. Vader Garth schrijft openhartig over het ziekteproces dat zijn leven beheerst. Er spreekt een moedig man, die uiteraard terecht bezorgd is over zijn toekomst, maar vooral over die van zijn enige dochter Emma. Hij raakt bij mij af en toe een gevoelige snaar, omdat hij zijn verdriet, woede en onmacht over de strijd tegen kanker op indringende wijze met ons deelt.

De liefde voor zijn dochter loopt als een rode draad door het boek. Elk hoofdstuk begint met een stukje servet waarop een tekst is geschreven. Daarnaast heeft hij een lijst van 59 levenslessen opgesteld, waarvan er een aantal is uitgeschreven met zijn persoonlijke ervaringen, als reden waarom ze dit advies zou moeten opvolgen. Enkele voorbeelden die op mij indruk hebben gemaakt zijn nummer 11: “volg een basiscursus autotechniek”, nummer 19: “dwaal rond in een land waar je de taal niet spreekt” en nummer 20: “alleen jij bent verantwoordelijk voor je geluk”.

De reden waarom hij met de tekstservetjes is begonnen, is vrij simpel. Hij realiseerde zich dat hij steeds minder tijd met Emma zou kunnen door brengen toen ze eenmaal naar school ging. Toch wilde hij haar laten merken dat hij betrokken bij haar bleef en van elke dag iets speciaals voor haar wil maken. Door de kleine briefjes, die door Emma zeer gewaardeerd worden, hoopte hij haar een leidraad te geven op weg naar haar volwassenheid.

Het boek is prettig leesbaar, geen overbodige medische termen of ingewikkelde zinsconstructies. De uitvoering is handzaam: een vierkant boekje dat je gemakkelijk in je tas stopt om in een verloren moment een paar pagina’s te verslinden. Als ik niet aan het lezen was, hield het boek me toch bezig. Want Garth laat ons als lezer zien hoe eenvoudig het is om je dierbare naasten te laten voelen en merken hoe belangrijk ze voor je zijn. Dagelijks of in elk geval met een zekere regelmaat een klein briefje met een persoonlijke boodschap, zegt meer dan het grootste en duurste cadeau.

Ik zou dit boekje aan elke ouder met opgroeiende kinderen willen aanraden. Neem je kans je invloed op liefdevolle wijze te laten merken, nu het nog kan…

Wil je weten hoe het nu met Garth gaat? Je kunt het lezen op zijn Facebook Napkin Notes.

Titel: Voor mijn dochter, originele titel Napkin Notes
Auteur: Garth Callaghan
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Prijs paperback: € 15
Prijs eBook: € 9,99

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Lisanne Teeuwen (53), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook