Vrouwenkwaaltjes… We zien er heel wat langskomen hier op Damespraatjes. Aan de ene kant is het natuurlijk niet fijn om te zien waar een mens allemaal last van kan hebben, aan de andere kant vinden we het prettig om een verstrekker van informatie te zijn. Wij kwamen in contact met de 49-jarige Lena, die al jaren last heeft van zo’n typische vrouwenkwaal. Lena heeft last van een verzakking.
Baarmoeder naar buiten
Na de geboorte van Lena’s vierde zoon, kreeg ze voor het eerst te maken met iets waar ze daarvoor nog nooit had gehoord. “Na al mijn bevallingen voelde het natuurlijk niet echt lekker daar beneden, maar het kwam altijd wel weer goed. Na de geboorte van Joost, onze vierde zoon, was dat echter anders. Ik bleef lang last houden van een drukkend gevoel in mijn vagina, lage rugpijn en pijn bij het vrijen.”
In het begin besteedde Lena er geen aandacht aan. Het uitpersen van een kind is natuurlijk niet niks. “Ik dacht dat het normaal was, dat ongemakkelijke en drukkende gevoel op mijn vagina. Totdat ik tijdens het hardlopen ineens een hoestbui kreeg, waarbij mijn baarmoeder letterlijk een stukje naar buiten kwam. Ik schrok me dood en heb in paniek mijn man gebeld.”
Pessarium
Lena’s man stuurt haar naar de huisarts. “Ik dacht nog steeds dat het normaal was na vier bevallingen, maar mijn man vond het toch een goed idee als er even iemand naar zou kijken.” De huisarts heeft diezelfde dag nog plek en ziet direct wat het probleem is. Lena heeft een flinke verzakking. “Mijn huisarts zei dat het goed is dat ik ben gekomen omdat er goede behandelmethoden zijn, zoals fysiotherapie, een pessarium of een operatie. Hij raadde mij gezien de ernst van de verzakking aan om het niet eerst met fysiotherapie te proberen, maar direct voor het pessarium te kiezen.”
Een pessarium is een ring die diep in de vagina wordt ingebracht. Hierdoor wordt onder andere de baarmoeder op zijn plek gehouden. Dit pessarium wordt in ieder geval de eerste keer door de huisarts ingebracht en moet elke 3 tot 6 maanden worden schoongemaakt. “De eerste paar keer bracht mijn huisarts hem in. Hij legde mij ondertussen steeds uit wat hij aan het doen was. Zo heeft hij het mij ook zelf leren doen. Nu kan ik hem zelf verwijderen, schoonmaken en weer terugplaatsen.”
Neem klachten serieus
Lena vond het in het begin vervelend om van het pessarium gebruik te moeten maken. “Ik wilde mij daar helemaal niet druk om moeten maken. Maar toen hij er eenmaal inzat en ik merkte dat ik geen last meer had van klachten, was ik blij dat ik naar de huisarts ben gegaan.” Lena wil graag al onze lezeressen op het hart drukken verzakkingsklachten serieus te nemen. “Ga gewoon naar de huisarts en doe er wat mee. Het is zo fijn als je je geen zorgen meer hoeft te maken over pijn en uitpuilende organen.”
Heb jij ooit last van een verzakking gehad? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.