fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je of je last hebt van een verzakking?

Dat een verzakking alleen bij oudere vrouwen voorkomt is een fabeltje. Een verzakking bij jongere vrouwen kan ontstaan na zeer zware arbeid, een bevalling, chronisch hoesten of een moeilijke stoelgang. Het is een typisch vrouwenkwaaltje, maar gelukkig kun je er wel wat aan doen.

Wat is verzakking?

Soms zijn de banden en bekkenbodemspieren die de blaas, het onderste veel van de darmen (de endeldarm) en de baarmoeder op hun plaats houden niet meer sterk genoeg. Daardoor kunnen deze organen naar beneden zakken en soms zelfs (gedeeltelijk) naar buiten komen. Meestal is dat laatste gelukkig niet het geval en heb je last van een verzakking zonder dat je het echt weet. Bepaalde organen werken wat minder en dat kan bijvoorbeeld problemen geven bij het vrijen of bij het plassen en poepen.

Dit zijn de symptomen van een verzakking

Vaak is er een combinatie van meerdere symptomen, zeker als meerdere organen zijn verzakt.

1. Verzakking van de blaas

  • Er kan een uitstulping ontstaan aan de buitenkant van de vagina.
  • Het kan moeilijk zijn om je urine op te houden of je kunt problemen hebben met het leegplassen van je blaas.

2. Verzakking van de endeldarm

  • Klachten bij het poepen. Wel aandrang, maar het lukt niet. Of het komt als je denkt dat je aan het plassen bent. Soms kun je het idee hebben dat je er niet alles uit kunt poepen.
  • Het laatste stukje van de endeldarm kan een stukje naar buiten komen.

3. Verzakking van de baarmoeder

  • Je kunt de baarmoedermond soms al voelen aan het begin van de vagina. Dat verzakken kan een zwaar gevoel aan de vagina geven, alsof er iets onder hangt.
  • Eer kan een zeurderig gevoel of pijn in de onderbuik, benen of liezen ontstaan. Dit kan uitstralen naar de rug, soms met enorme moeheid.

Hoe ontstaat een verzakking?

Er zijn meerdere redenen waardoor je bekkenbodemspieren kunnen verzwakken zodat er een verzakking kan ontstaan. Op Thuisarts.nl worden de volgende oorzaken aangegeven:

  • Bij een bevalling kunnen zenuwen die de bekkenbodemspieren aansturen beschadigd raken.
  • Bij een bevalling kan het bindweefsel van de  bekkenbodem uitrekken.
  • Op oudere leeftijd worden de bekkenbodemspieren zwakker.
  • Langdurige overbelasting kan de bekkenbodemspieren verzwakken, bijvoorbeeld door:
    • lichamelijk zwaar werk
    • overgewicht
    • veel hoesten door roken of door een longaandoening.
  • Sommige vrouwen hebben van nature zwak bindweefsel. Dit is aangeboren.

We vonden op Gezondheidsplein een mooi filmpje waarin uitgelegd wordt wat een verzakking precies is en ook hoe je het kunt behandelen.

Wat kun je doen als je een verzakking hebt?

Gelukkig kun je een verzakking goed behandelen. Natuurlijk afhankelijk van hoe erg het is, want komt je baarmoeder bijna naar buiten, dan zal het trainen van je bekkenbodemspieren niet meer afdoende zijn.

1. Train je bekkenbodemspieren. Goed om je even op weg te laten helpen door een fysiotherapeut die je oefeningen kan geven om de bekkenbodemspieren te versterken. Je huisarts kan je ongetwijfeld doorverwijzen naar een fysiotherapeut die hierin is gespecialiseerd.

2. Laat een pessarium plaatsen. Een pessarium is een zachte buigzame ring (ringpessarium) die diep in de vagina ingebracht kan worden. Op deze manier wordt een verzakte blaas of een verzakte baarmoeder weer op de juiste plaats teruggebracht. Als de ring op de juiste plaats wordt ingebracht heb je hier helemaal geen last van, ook niet tijdens het vrijen. Helaas helpt een pessarium niet bij alle vormen van verzakking, overleg dus zeker even met de huisarts. Op Thuisarts.nl kwamen we trouwens een heel goed filmpje tegen over het inbrengen van een pessarium bij een verzakking. Hier wordt ook uitgelegd hoe je ‘m zelf kunt inbrengen.

3. Een operatie. De huisarts zal je dan doorverwijzen naar de gynaecoloog die de operatie zal uitvoeren als dat nodig is.

Niet alleen bij oudere vrouwen

Alhoewel een verzakking ook bij jongere vrouwen voorkomt zijn het vooral de wat oudere vrouwen die er met name last van hebben. Zeven procent van de vrouwen van 65 jaar gaat met klachten van verzakking naar de huisarts. Bij vrouwen van 45 jaar oud ligt dat percentage wat lager: 2%.

Heb jij hier ook last van? Of misschien gehad? Hoe ging je hier toen mee om? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook