fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lelijke vlekken na een lekkage? Dit kun je er zelf aan doen!

Een paar weekjes geleden stond bijna heel Nederland blank als gevolg van enorme hoosbuien. Op veel plekken liep het water de huizen binnen en veroorzaakte heel wat waterschade. Inmiddels zal alles wel weer zijn opgedroogd, maar wat achterblijft zijn vochtvlekken op de muur en hoe krijg je die nou weg?

1. Neem de oorzaak van het vocht weg. Belangrijk om eerst het lek boven water te krijgen en daarna pas verdere actie te ondernemen. Anders kun je bij de volgende flinke regenbui alle hierna beschreven stappen opnieuw nemen. Zijn de putten rond je huis allemaal schoon, werken eventuele pompen naar behoren, zijn je dakgoten schoon en alle gaten in je huis goed gedicht?

2. Laat de plek eerst goed drogen. Mogelijk zit er nog wel wat vocht in je muren. Geef het een paar weekjes de tijd om het er goed uit te laten trekken. Ventileer regelmatig!

3. Maak de plek schoon. Een eenvoudige oplossing is het gebruiken van bleek in een wateroplossing. Mix een emmertje water met tien procent bleekmiddel en spuit of smeer dat op de plek van de vlek. Na één of twee dagen moet de vlek verdwijnen. We gebruiken niet graag chloor bij het schoonmaken, maar voor dit werkje is het wel heel fijn. Zorg er wel voor dat je handen en je ogen goed beschermt bij het gebruiken van chloor en ventileer goed.

Lees ook: wordt waterschade vergoed door je verzekeraar?

Is de plek al wat ouder? Gebruik dan een schimmelverwijderaar. Bijvoorbeeld XG2 heeft hier een uitstekend middeltje voor, Aanslag reiniger. Ook erg heftig spul, dus bescherm jezelf ook hierbij goed.

4. Ventileren en laten drogen. Je hebt kans dat als alles is opgedroogd dat de vlekken weg zijn. Dan ben je klaar!

5. Opnieuw verven. Zijn de vlekken niet voldoende verdwenen na het schoonmaken dan zit er niets anders op dan te gaan schilderen. Dat kan met vochtplek-bedekkers. Die heb je in allerlei soorten en prijsklassen. De duurste is niet altijd de beste. Laat je goed informeren in de winkel. Er zijn ook mensen die 2 lagen grondverf erover heen doen (wel goed laten drogen tussendoor) en dan is het probleem verholpen. Heb je een heftigere schade dan adviseren je wel om te investeren in een goede, vlekisolerende verf. Vraag hiervoor advies bij je bouwmarkt of verfwinkel.

Lees ook: 3 tips voor het hele gezin om zomers lekkerder te slapen

Bron: o.a. Lifehacking.nl

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Edwin -

Bedankt voor tip 3. Het werkt echt!
We hadden lekkage onder de CV-ketel omdat de “Boiler-inlaatcombinatiekraan” gewoon sprong en aan het spuiten was.

Op 2 plekken gele kringen op het witte spuitwerk op de verdieping eronder.
3 weken laten drogen en daarna met een 10% dikke bleek oplossing ingesmeerd met een oude afwasborstel en een bakje eronder. Dit gaf al resultaat, maar er was nog een beetje te zien.
Dit na 3 dagen nog eens herhaald, en nu tevreden over het resultaat!

Reageer ook