fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ledlampen zijn er ook voor spotjes

led spotjes

Ledverlichting is uitermate geschikt voor spots in het plafond. Ze zijn verkrijgbaar voor elk soort fitting die in spots zitten. Spotjes kennen echter veel soorten fittingen waarin specifieke lampen horen. De meest gebruikte lamp heeft een GU10 fitting met de twee voetjes die een kwart slag gedraaid moeten worden.

Kies de juiste fitting

Ook verlichting die werkt met 12 volt en met een trafo zijn er passende ledlampen zoals de GU5.3 of MR16. De keuze van laagspanning was bij halogeen vooral de langere levensduur van de lamp. In feite is dit voordeel achterhaald door ledverlichting. Ledverlichting heeft als kenmerk sowieso een lange levensduur ongeacht of dit 230 of 12 volt is.

Energie en dimmen

Het energieverbruik is eveneens laag omdat de wattage bij ledspots ongeveer tien procent is van de halogeenlamp. De meeste halogeenlampen zijn 20, 35 of 50 watt. De besparing door ledverlichting is dan ook aanzienlijk. Heeft u bijvoorbeeld tien spotjes dagelijks branden dan is het verbruik gereduceerd naar één led spot. Halogeenverlichting heeft een Kelvin of kleurtemperatuur van 3000K. Wordt de verlichting gedimd dan zal er een vervanging van de dimmer noodzakelijk zijn. U heeft bij ledverlichting namelijk een dimmer met fase afsnijding nodig.

Opbouw spots

Voor bestaande plafonds is een inbouwspot niet altijd mogelijk. Als niet gekozen wordt voor een verlaagd plafond zijn opbouwspots een mogelijkheid. Er zijn ronde, vierkante en cilindervormige opbouwspots met verschillende afmetingen en kleuren zoals zilver, zwart en wit. Het is een mooi alternatief voor de traditionele plafonniere.

Inbouwspots zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Ze zijn geschikt voor elke ruimte zelfs in natte ruimten als ze waterdicht zijn. In feite is er voor elke situatie een passende armatuur omdat ze in verschillende dieptes verkrijgbaar zijn van 15 mm. tot en met 35 mm.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook