fb
Damespraatjes Damespraatjes

Last van verstopping? Dit kan je er tegen doen!

Buikpijn, een opgeblazen gevoel en niet naar de w.c. kunnen gaan… Allemaal vervelende symptomen van obstipatie (verstopping). Wanneer je last hebt van verstopping, is je stoelgang verstoord en kan je minder tot niet meer naar de w.c. voor de grote boodschap. En dat is heel vervelend. Gelukkig kan je er een aantal dingen tegen doen om het te voorkomen en/of genezen!

1. Eet meer vezels

Voor een gezonde stoelgang is het essentieel om genoeg vezels te eten. Vezels nemen water op en zorgen ervoor dat de ontlasting soepel door de darmen beweegt.

2. Drink meer water

Vezels kunnen water opnemen, maar dan moet er wel water zijn om op te nemen. Drink daarom in ieder geval 2 liter water per dag om de ontlasting vochtig te houden. Natuurlijk is veel water drinken voor veel meer dingen goed dan alleen een gezonde stoelgang!

3. Beweeg meer

Wanneer je beweegt stimuleer je de dikke darm om actief te worden. Net als water drinken is bewegen iets wat natuurlijk voor meer dan alleen je stoelgang goed is. Vind je het lastig om genoeg water te drinken? Wij verzamelden handige tips!

4. Houd de ontlasting niet op wanneer je wel moet

Moet je naar de w.c. voor een nummer twee? Ga dan! Door de ontlasting in je darmen te houden, wordt er weer vocht uit onttrokken. Dit maakt het op een later moment alleen maar moeilijker om te gaan. Vind je het lastig om op een openbaar toilet te gaan? Wij verzamelden handige tips!

5. Verminder stress

Stress kan voor heel wat kwaaltjes zorgen. Verstopping of juist diaree zijn hier ook voorbeelden van. Probeer je te ontspannen om je stoelgang weer op gang te krijgen. Vind je het lastig om te ont-stressen? Misschien zijn deze meditatieoefeningen voor beginners wel wat voor jou!

6. Bekijk je geneesmiddelengebruik

Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook voor verstoppingen zorgen. Neem eens een kritisch kijkje naar wat je voorschreven gekregen hebt en onderzoek of het hier misschien vandaan kan komen. Kijk samen met je huisarts of behandelend arts naar een oplossing.

Het is helemaal niet gek of erg om soms last te hebben van verstopping. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen wanneer je op reis bent of wanneer je ziek bent. Meestal gaat het met behulp van deze tips vanzelf over. Heb je na een paar dagen nog steeds geen ontlasting of kost het erg veel moeite? Neem dan contact op met je huisarts!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook