fb
Damespraatjes Damespraatjes

Last van trillende handen? Mogelijk zijn dit de oorzaken

Je hoeft echt niet meteen te denken dat je de ziekte van Parkinson hebt als je regelmatig trillende handen hebt. Best een geruststellende gedachte, want dat is echt een rotziekte. Maar toch kan het knap lastig zijn als je een glas cola wilt inschenken met trillende handen. En met trillende handen je lenzen inbrengen is ook erg onhandig. Wel fijn om dan te weten waar die trillende handen vandaan komen, zodat je er wat aan kunt doen, want het kan je flink hinderen bij je dagelijkse bezigheden.

Trillende handen (ook wel tremor handen genomen) kunnen  veroorzaakt worden door meerdere factoren. Hieronder zullen we er een aantal noemen.

1. Stress. Net zoals veel andere klachten die vanuit stress ontstaan zoals bijvoorbeeld rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, verhoogde hartslag, kunnen trillende handen ook een gevolg van stress zijn. Neem wat vaker rust of boek een lekkere vakantie naar Oostenrijk of een ander heerlijk vakantieland

2. Een essentiële tremor. Dit is de meest voorkomende oorzaak voor trillende handen en kan erfelijk zijn. Bij een tremor is er sprake van automatische bewegingen die tot stand komen als de spieren zich telkens samentrekken en ontspannen. Mogelijk komt het doordat de signalen die nodig zijn om te bewegen, niet goed worden overgedragen in bepaalde delen van de hersenen. Maar dat is (nog) niet wetenschappelijk bewezen

3. Vitamine B12-tekort. Vitamine B12 is essentieel voor de bloedaanmaak en het zenuwstelstel. Heb je een tekort dan kan dat trillende handen tot gevolg hebben. Vitamine B12 vind je o.a. in melkproducten, eieren, vis en vlees.

4. Alcohol en caffeine. Alcohol kan invloed hebben op het zenuwstelsel waardoor trillingen kunnen ontstaan. Ook cafeïne kan het trillen triggeren.

5. Zenuwachtig. Ik denk dat iedereen dat wel herkend. Het overkomt me niet vaak, maar een paar keer per jaar heb ik trillende handen als ik iets heel spannends moet doen.

6. Overactieve schildklier. Een te snelle stofwisseling kan door een overactieve schildklier ontstaan. Hierdoor kunnen problemen rond slapen ontstaan en hartkloppingen en trillende handen.

Kun je iets doen tegen trillende handen?

Veel van de oorzaken van trillende handen zijn weg te nemen. Bijvoorbeeld door geen of minder alcohol en koffie te drinken, je minder druk te maken, zorgen dat je vitamine B12 binnenkrijgt, stress te vermijden en je te ontspannen met bijvoorbeeld wandelen of yoga. Blijf je toch klachten houden? Raadpleeg dan een huisarts. Afhankelijk van de oorzaken van je klachten kunnen er medicijnen worden voorgeschreven.

Bron: dokterdokter.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook