fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kinderombudsman vindt dat Zwarte Piet in strijd is met de kinderrechten

Volgens Margit Kalverboer die onlangs Marc Dullaert opvolgde als Kinderombudsman is Zwarte Piet in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. Zij deed onderzoek naar het oer Hollandse kinderfeest en concludeerde dat de figuur Zwarte Piet uitsluiting, pesten en discriminatie uitlokt.

Na de eerste echt herfstachtige dag gisteren is natuurlijk ook de tijd weer aangebroken om de discussie over het kinderfeest aan te zwengelen. Tenslotte liggen de chocoladeletters en pepernoten ook al weer in de winkel, de dagen worden korter en we zijn meer binnen.  Tijd voor een stevige discussie. En daar is zeker niets mis mee.

Lees ook: Mara maakte een heerlijke smoothie in IJslandse stijl

Met elkaar bepalen hoe we het feestje vieren

Een maatschappij is geen statisch geheel en is voortdurend aan verandering onderhevig. Dat is een gegeven. Gelukkig maar, want anders zouden onze kinderen misschien nog in fabrieken werken in plaats van naar school te gaan en vrouwen zouden allemaal huisvrouw zijn en niet buitenshuis mogen werken. Met elkaar bepalen we waar we als maatschappij naar toe gaan. Daarbinnen heb je altijd voortrekkers en mensen die de kar proberen terug te trekken. Zo speelt nu de Zwarte Pieten discussie zich af.

Niet ten koste van alles aan oude normen en waarden vasthouden

De maatschappij schreeuwt er om dat er wat gaat veranderen in het Sinterklaasfeest, dat blijkt wel uit de discussies die iedere keer  oplaaien zodra de herfstblaadjes naar beneden vallen. Tegenstanders van de huidige zwarte piet willen het feest veelal niet afschaffen, maar er een iets andere invulling aan geven, door bijvoorbeeld de kleur van de pietjes aan te passen. Voor de kinderen zelf is dit geen probleem, die hebben geen moeite met een paarse of een witte piet. Het zijn meer de volwassen mensen die vast willen houden aan oude normen en waarden en bang zijn voor wat de nieuwe situatie (lees paarse piet) gaat opleveren.

We dagen je uit!

Wij dagen iedereen uit om zich voor verandering open te stellen en te ervaren hoe fijn het voelt om je “mind” open te houden! Wij hechten heel veel waarde aan de bevindingen van de Kinderombudsman en haar oproep om echt wat te veranderen aan het Sinterklaasfeest!

Kalverboer op Nu.nl: “Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond sinterklaastijd erger wordt. Ze wijten dat aan een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet.”

Volwassenen moeten zorgen dat een kind plezier beleeft aan het sinterklaasfeest en zich veilig voelt, maar in de discussie voeren ze op een onprettige manier de boventoon, blijkt uit het onderzoek.

Doe je mee?

Wij roepen alle volwassen mensen in Nederland op om de Zwarte Pieten discussie te voeren, maar dit op een waardige en volwassen manier te doen. Vooral door naar de ander te luisteren en je open te stellen voor de ervaringen van je medemens. Zet je vooroordelen opzij en durf van gedachten te veranderen. Als dit bijdraagt aan het welzijn van heel veel kinderen.

Zijn de bevindingen van de Kinderombudsman voor jou ook een reden om nu op een andere manier tegen het Sinterklaasfeest aan te kijken? We zijn heel benieuwd wat jij hier als lezeres van Damespraatjes van  vindt?

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Fan van damespraatjes. -

Belachelijk die steeds maar weer terug kerende discussies over een traditie in Nederland, waar geen discriminatie aan ten grondslag ligt.
Dat ritueel afslachten van dieren door bepaalde bevolkingsgroepen, komt dat binnenkort ook ter discussie. Ik doe graag mee, om dat hier in Nederland ook te verbieden. Ach, die arme dieren, net zoals bij het Sinterklaasfeest: Ach die arme kinderen.
Deze ombudsman , vrouw toch? moet onderzoeken waar de kinderen werkelijk last van hebben. Armoede, naar de voedselbank enz.??????? En afblijven van ons Sinterklaasfeest

R -

Wauw, jij hebt ook de hele boodschap van dit bericht gemist. Kinderen zeggen letterlijk dat ze door zwarte piet meer worden gepest en gediscrimineerd. Hoe harteloos moet je zijn om dan niet even een klein detail van een feest te veranderen. En dat is het maar, een klein detail; de kleur van de schmink.
Dat je het ritueel slachten van dieren hiermee vergelijkt… kom op nou. Je snapt toch zelf ook wel dat dat totaal anders is.

Reageer ook