fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kiki: ‘Mijn schoonmoeder geeft mijn kinderen alleen maar goedkope prullaria’

goedkope prullaria cadeau

Een gegeven paard mag je natuurlijk nooit in z’n bek kijken, maar Kiki wordt wanhopig van het schenkgedrag van haar schoonmoeder. “Ze geeft mijn kinderen alleen maar goedkope prullaria dat binnen een dag stuk is. Waarom?’

Kiki baalt als een stekker. Sinds een aantal jaar houdt ze zich bezig met duurzaamheid, scheiden van afval en minder spullen kopen. “Voorheen kon het Sander en mij niet zoveel schelen en leefden we erop los. Maar toen we kinderen kregen werden we ons steeds meer bewust van onze foodprint op deze aarde. Sindsdien doen we er alles aan om zuinig en met respect voor de aarde te leven.” Dat ging gefaseerd. Eerst scheidde Kiki het afval iets dat ze eerder niet deed. “Ik was zo iemand die alles in een grijze vuilniszak propte; voedselresten, lege wijnflessen en papier kon prima bij elkaar vond ik. Inmiddels vind ik het met terugwerkende kracht afschuwelijk dat ik zo leefde.”

Zuinig zijn op onze aarde

Na het scheiden van afval keken Kiki en Sander kritisch naar hun o-zo leuke woning uit de jaren vijftig waarin nog behoorlijke slagen vielen te behalen. Het enkel glas lieten ze vervangen voor dubbel en ze spaarden voor zonnepanelen voor op het dak. Ook werden regentonnen neergezet en werd de tuin gesproeid met het water dat erin zat. “Het is allemaal zo simpel en het kost nauwelijks moeite. Ik vind het belangrijk onze kinderen te laten zien dat we zuinig moeten zijn op onze aarde en dat we zelf veel kunnen doen om te voorkomen dat het een zootje wordt.”

Venijnige opmerkingen

De cursus zelf kleding naaien die Kiki volgde heeft zijn vruchten afgeworpen: ze koopt nauwelijks meer kleding maar maakt veel zelf. Wat ze niet kan maken, koopt ze maar dan tweedehands. “Ik kijk graag op Marktplaats voor leuke kledingstukken en loop regelmatig kringloopwinkels binnen. Daar breng ik ook spullen naar toe die wij niet meer gebruiken.” Ook cadeautjes voor de kinderen koopt ze tweedehands en daarmee heeft ze totaal geen moeite. De kinderen ook niet. Wie het vreselijk vindt, is Ria de schoonmoeder van Kiki. Ria vindt dat het gezin van haar zoon doorslaat in hun manier van leven. Elke keer als ze op bezoek komt, maakt ze daar venijnige opmerkingen over.

Moederskindje

“Op een verjaardag helpt ze vaak met de afwas en houdt ze de boel een beetje bij. Dat vind ik hartstikke fijn natuurlijk maar steevast mikt ze alle afval bij elkaar. Als ik dan met een rood hoofd de prullenbak uit elkaar trek om netjes te scheiden, maakt ze me belachelijk.” Kiki is daar klaar mee maar Sander wil zijn moeder daarop niet aanspreken. “Hij is echt een moederskindje en wil haar niet teleurstellen. Bovendien weet hij dat hij een grote mond gaat krijgen en dat ze zich daarna een tijd niet meer laat zien wat mij eerlijk gezegd prima lijkt.”

Ria vindt het onzin

Toch lijkt het moment dat Sander in gesprek moet gaan met zijn moeder steeds dichterbij te komen. “Ria koopt altijd prullaria voor onze kinderen. Krijgen ze van die goedkope plastic auto’s waarvan na twee dagen al de wieltjes ervan af vliegen. Kan ik de cadeautjes gelijk in de kliko gooien. Ik vind dat dus doodzonde. Dus probeerde ik vorig jaar met Kerst heel voorzichtig haar op een ander idee te brengen. Ik zei haar dat het niet om de hoeveelheid cadeautjes ging, maar om het gebaar. Onzin vond Ria, kinderen willen altijd veel pakjes hebben om uit te pakken. Dat willen kinderen helemaal niet. Ze willen iets leuks krijgen waarmee ze veel plezier hebben en waarmee ze lang kunnen spelen.”

Kind, bemoei je er niet mee

Kiki stelde voor dat Ria haar kinderen een cadeautje zou geven en voor de rest geld aan Kiki en Sander zodat ze met geld van Ria echt iets moois kunnen kopen. “We zijn dol op houten speelgoed maar dat is best prijzig. Dat geeft niet, we vinden het geen probleem er voor te sparen. Maar Ria vindt dat we er ons niet mee moeten bemoeien en dat ze zelf uitmaakt wat ze geeft. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar het gaat wel om onze kinderen. Wij willen ze leren blij te zijn met mooi, duurzaam speelgoed. De goedkope prullaria van Ria belanden na een uurtje spelen in de hoek als ze al niet eerder stuk gaan. En de afvalberg groeit en groeit maar. Het liefst zou ik die goedkope prullaria bij de voordeur al uit haar handen trekken, maar dat zou natuurlijk heel gênant zijn. Hoe leg ik dat uit aan de kinderen?

Een sport om zuinig te zijn

Sander is het volkomen eens met Kiki maar zit in een spagaat. Zijn moeder aanspreken op haar gedrag vindt hij lastig maar hij kan het ook niet meer aanzien. “Het is zo frustrerend als je zelf zo je best doet om duurzaam te leven maar dat je dat onmogelijk wordt gemaakt door je schoonmoeder. Wij vinden het een sport om zuinig te zijn, afval goed te scheiden en bij alles wat we doen na te denken. Zo hebben we de auto de deur uitgedaan en in noodgevallen kunnen we een auto van vrienden lenen. Dat komt eigenlijk nooit voor omdat we veel met de fiets en openbaar vervoer doen. Dat vindt Ria ook belachelijk. Zielig vindt ze het als haar kleinkinderen in de regen naar school moeten. Nou, ik kan je zeggen: kinderen hebben helemaal geen last van die regen.”

O god het is bijna december

Kiki wordt moe van het gevecht dat ze steeds moet leveren met haar schoonmoeder. De signalen zijn gewoon niet goed en de kinderen snappen er ook niks meer van. “Ze merken ook dat er iets speelt en vragen dan of ik oma Ria niet meer lief vind. Dat is het niet, maar ik baal ervan dat ze onze regels niet respecteert. Met angst en beven kijk ik uit naar december als Ria weer massaal goedkope prullaria inslaat voor Sinterklaas en Kerst. Dat is toch niet normaal?”

Wat vind jij ervan? Vind je dat Kiki haar schoonmoeder best wat harder mag aanpakken? Of denk je dat Sander dat beter kan doen? Begrijp je dat Kiki en Sander de goedkope prullaria die Ria steeds maar aan de kinderen geeft zat zijn? Hoe zou jij dat oplossen?

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Nora: ‘Ik ben die kwijlende honden van mijn schoonvader zo zat’

kwijlende hond schoonvader
Wat moet je doen als je schoonvader twee boxers heeft en die overal mee naar toe wil nemen en jij niet van honden houdt? Nora is de wanhoop nabij. Ze snapt dat mensen dol op hun viervoeter zijn, maar zij wil die kwijlende honden niet in huis. Maar hoe ga je dat brengen?

Ze geeft toe: een echte hondenliefhebster is ze niet. “Ik ben twee keer gegrepen door een hond. De eerste keer was ik een jaar of zes. Ik speelde met mijn vriendinnetje buiten en opeens werd ik omver gelopen door een dalmatiër die me vervolgens in mijn arm beet. Ik stond doodsangsten uit. Gelukkig viel het mee, maar de angst zat er goed in.” De tweede keer dat een hond haar beet was op vakantie in Frankrijk. “Een of andere valse boerderijhond denderde het erf af en liep regelrecht op mij af. Mijn vakantievriendin greep mijn arm, maar het was te laat: de hond had zijn tanden in mijn billen gezet.”

Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

15 reacties

Joris -

Truus, je valt over mijn woordkeuze (‘gedrocht’). Je weet dat de betekenis daarvan (onder andere) ‘iets dat belachelijk’ is? Zie https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/gedrocht. Het is belachelijk als iemand zich niet in kan leven in de voorkeuren van een ander en kinderen opzadelt met troep (ja, spullen die bij normaal gebruik binnen een dag stuk zijn, noem ik troep).

Chantal -

Sorry maar je kunt niet bepalen wat een ander cadeau geeft. En zij niet haar man niet in een spagaat dwingen.

Natasja -

Wat een controle freak, kinderen groeien op met een wereld vol verschil, veranderingen ook dat is onderdeel van opgroeien oma doet t zo en tante Trudy doet t zo….thuis jouw schoonmoeder Dr eigen manier. Ik vraag me daarbij af hoe het zit met het plastic spul dat binnen 1 dag kapot is….mijn kinderen hebben t goed maar krijgen ook weleens kermis troep……dit blijft jaren goed dus wie weet ligt de leer kurve bij je kinderen leren zuinig te zijn met hun spullen ! Voorzichtig ook dit is duurzaam….verder Hitler wilde ook graag dat iedereen net als hij dacht….had ook van die groene ideeën….pakte niet zo goed uit…..
Last but niet least onze (groot)ouders groeide gedwongen op met 2e handsjes van familie en vrienden dit was een teken van armoede….andere ideeën nu misschien maar dit is zoals zij opgroeide respecteer hun achtergrond opvoeding en levens ervaring…

Petrus -

Misschien is het een idee om te vragen wat schoonmoeders wil. Ze wil kennelijk veel geven, maar plastic fantastic van kwaliteit likmevestje is goedkoper dan hout. Dus misschien bijlappen om er gewenste cadeautjes van te maken zodat zij de leuke oma kan uithangen. Als man ben ik vrij simpel. Mijn huis, mijn regels & als je je niet houd aan mn regels ben je niet welkom. Maar je moet als stel wel een blok zijn, ook tegenover naasten.

Frieda -

Ik lees uit de reacties dat vele anderen bijna alleen uitgaan van het respect van schoondochter die zij voor schoonmoeder moet hebben. (Kan hier ook om vrienden, andere familieleden gaan). Het gaat om de levenstijl van de ander (vegatarier zet je ook geen stuk vlees voor). De levenswijze die deze mevr.+ man heeft gekozen lijkt zij ook te willen doorgeven aan kinderen. Dat lukt zo niet. Daarnaast…als schoondochter nu over de grenzen van schoonmoeder heen gaat ( draai het plaatje gewoon om, bijv. In het huis van schoonmoeder ’n wil door schoondochter opleggen, bijv.scheiden van afval). We vergeten hier dat respect wederzijds moet zijn. En niet ach…laat het toch, zo blijft het ongemakkelijk en voelen deze mensen zich niet happy. Communiceer, leg uit wat het voor jullie betekent, steun schoonmoeder in haar goede bedoeling, zoek ’n compromis met elkaar en complimenteer de schoonmoeder voor haar zorgzaamheid. Maar zoek naar iets waar iedereen blij door wordt.

Rieneke -

Het is duidelijk dat jij en je schoonmoeder duidelijk niet op 1 lijn zitten. Dit geeft irritaties voor beiden waar het niet gezelliger op wordt.
Enige oplossing is een gesprek aan te gaan en proberen geen verwijten of je denkwijze bij de andere door te drukken maar dat beiden allebei een beetje water bij de wijn doet en goede afspraken maakt. Zie je dat niet zitten nodig je schoonmoeder dan apart uit voor gelegenheden.Je kan dan na afloop zelf de afwas doen. Komt ze aan met goedkope prutspul dan kan je dat in een aparte bak gooien. Dit kunnen kinderen weer weggeven als verjaardagscadeau.
Je kan dan overleggen en zeggen als spulletjes van oma komen doen we in een aparte bak en uitleggen waarom en uitleggen waarom ze dat niet tegen oma moeten zeggen en waarom wel “dankjewel” Leg uit dat ze vaker mensen tegen komen die anders tegen dingen zullen aankijken.

Ada -

Je hebt je schoonmoeder al eens gevraagd om andere kadoos te geven of geld. Ze negeert dat want zij heeft niet jouw idee over duurzaamheid. Dat is een bewustwording en je schoonmoeder heeft dat helaas niet. Als je kinderen groter worden zal het voor haar steeds lastiger worden om kleine prullaria te kopen voor ze. En wat betreft dat geen afval scheiden door haar op een verjaardag, dan geen gebruik meer maken van haar hulp bij het afwassen en opruimen.

Juud -

Voor die paar keer per jaar.. Tja.
Je kunt 2 dingen doen, je schoonmoeder met haar cadeautjes respecteren en accepteren.
Of je gaat op een nette manier in gesprek maar dan gaat je schoonmoeder zich onprettig voelen en aanpassen aan iets wat niet haar ding is.

Dus hoe dan ook is er 1 iemand nooit blij met de situatie.

En let erop.. Jij mag doorslaan in je levenstijl maar laat andere mensen daar hun eigen keus in hebben.

Succes

Jimmy -

Zo hey wat een vijandigheid hier, jullie weten dat je ook normaal kan reageren toch. Tja Kiki, het enige wat je in deze situatie kan doen is zeggen hoe je erover denkt en dat heb je gedaan. Maar je kunt je schoonmoeder helaas niet dwingen om te kopen wat jij wilt. Maar ik snap je frustratie. Het enige wat ik me kan bedenken is je kinderen rechtstreeks aan oma laten vertellen wat ze zouden willen hebben en kijken of oma daar naar luistert, en anders zul je dit naast je neer moeten leggen ben ik bang.

Edwin -

Kiki is van het type gestopte roker. Haar hele leven rookte ze een pakje per dag, soms twee. Nu ze is gestopt met roken vindt ze rokers maar heel vervelende mensen, ongedierte. Hoe halen die rokers het in hun hoofd, stelletje smeerpijpen.

Kiki is woke geworden. Haar schoonmoeder geeft de kinderen cadeautjes. Goedkope cadeautjes. Kiki vindt haar schoonmoeder daarom een klapmongool.

Kiki: je bent een zeikerd. En als je zo graag alles scheidt, scheid dan van je man. Dan is je schoonmoeder ook je schoonmoeder niet meer en kun je echt scheit aan haar hebben.

Truus -

Een beetje meer respect voor je schoonmoeder zeg. Ze is géén gedrocht. Zij is de moeder van je man , jouw geliefde. En de oma van je kleinkinderen. Zonder haar had jij niets……….

monieka -

Laat oma toch haar kadootjes kopen, dat moet toch kunnen. wat in jouw ogen prullaria is ,omdat het niet duur genoeg is, en natuurlijk niet uit die onbetaalbare houten speelgoed winkel komt, is misschien iets wat de kinderen juist erg leuk vinden.
Volgens mij vindt jij het niet leuk en past het niet in jullie bakfiets leventje.
Wat is er mis met kadootjes waar heel veel andere kinderen juist dankbaar voor zijn.

Miranda -

Ik vroeg mijn schoonmoeder, voor de verjaardag van mijn zoon, een spidermanpop te kopen want daar was hij gek op. Ze kwam met een pyjama (en nee geen spiderman erop) en 2 tshirts want ze vond het onzin om zoveel geld aan een spidermanpop uit te geven. Ik bedankte haar hartelijk en vroeg het bonnetje voor als het niet paste. Bracht het de volgende dag terug en kocht jawel de spidermanpop, zo kan het ook zonder gezeik😉

Ria -

Je schoonmoeder beslist wat ze geeft en jij beslist wat je ermee doet. Niet over gaan zeuren. Heeft geen zin en het brengt spanning met zich mee!

Joris -

Breng de gekregen spullen naar de kringloop vóór ze kapot gaan en wees er eerlijk over tegen je schoonmoeder en tegen je kinderen. Laat ze iets nieuws uitzoeken, bij de winkel of de kringloop. Korte metten maken met die schoonmoeder. Zet dat gedrocht je huis uit als ze zich niet aan jouw regels houden.

Reageer ook