fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze 5 producten kun je makkelijk vervangen om in één klap veel duurzamer te leven

Duurzaam leven: ik had er helemaal niks mee vroeger. Sterker nog, ik voelde me op geen enkele manier verantwoordelijk voor de klimaatsveranderingen en alles wat hier aan ten grondslag ligt. En dat terwijl ik hier wel degelijk een aandeel in heb! Voor mij kwam het omslagpunt toen ik zelf een kindje kreeg. Ik stelde mezelf nieuwe vragen. Hoe ziet de wereld er uit als zij later groot is? Met hoeveel mensen moeten haar kinderen later de wereld delen? En hoe worden al die mensen gevoed? 

Waar kan je makkelijk een verschil maken?

Sindsdien probeer ik waar ik kan duurzamer te leven. Andere keuzes maken die een veel minder grote impact op het milieu hebben. Deze andere keuzes kon ik pas maken, toen ik wist waar de meeste winst te behalen valt. Benieuwd waar? Je gelooft het nooit, maar dat is in de keuken. Je leest het goed: de keuken. Ken je de ‘ecologische voetafdruk’? Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van CO2 die we uitstoten, schrijft het WNF. Een enorm deel van deze uitstoot komt voort uit voeding. En dat komt met name door de productie van vlees en zuivel. Helemaal niet duurzaam dus.

Hoe komt dat?

Hoe komt het dat het consumeren van vlees en zuivel en duurzaamheid eigenlijk niet samengaan? Allereerst omdat we 80 procent van ALLE landbouwgrond ter wereld gebruiken om voedsel voor de dierenindustrie te verbouwen of om deze dieren op te laten grazen. Grond die we ook zouden kunnen gebruiken om mensen direct mee te voeden. Ten tweede omdat heel veel voedsel nodig is om vee te laten groeien (voor vlees) en onderhouden (voor melk). Ook dit voedsel zouden we kunnen gebruiken om direct de mens te voeden. Ten derde zijn herkauwers, zoals koeien en schapen niet alleen ‘goed’ voor het vlees en de melk, maar ook voor enorme hoeveelheden methaan. Methaan is een gas dat 21 keer schadelijker is dan CO2! Ten vierde produceert Nederland 78 miljard kilo mest per jaar. Deze mest bevat ammoniak en fosfaat. Niet zo goed voor de grond en het drinkwater dus… Tot slot moet al het vlees ook nog eens per vrachtwagen naar supermarkten vervoerd worden. Ook dit zorgt jaarlijks weer voor enorme hoeveelheden uitstoot.

Verrassend simpel!

Je ziet: enorm veel redenen waarom het eten van vlees en zuivel écht alles behalve duurzaam is. Nou wil ik je absoluut niet dwingen om te stoppen met het consumeren van vlees of zuivel, maar ik zou het wel geweldig vinden als je het voortaan iets bewuster en wellicht wat minder doet. Door te weten welke impact jouw voeding heeft, is het veel makkelijker om andere keuzes te maken. En dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!

Door deze 5 producten te vervangen leef jij in één klap een veel duurzamer leven.

1. Roomboter

food-3179853_960_720

Oh, wat is roomboter toch lekker… Maar wist je dat roomboter (uitstoot van 23,76 CO2 per kg) een enorme belasting voor het milieu is? Het mag dan wel als lekker ‘natuurlijk’ worden beschouwd, maar als je goed voor de planeet wil zorgen kan je het beter niet of met mate eten. Voor je gezondheid is het ook niet goed trouwens! Roomboter barst van de verzadigde vetten die alles behalve goed voor je zijn. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in je bloed, en een verhoogd cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Wat dan wel?

Probeer roomboter zo veel mogelijk te vervangen door een plantaardig product, zoals margarine. Margarine wordt gemaakt met plantaardige oliën en is hierdoor beter voor het milieu. Enne, het is ook nog eens goed voor je gezondheid! Margarine bevat veel onverzadigde vetten, zoals Omega 3 en 6, die het cholesterolgehalte in het bloed op peil houden, en daarmee goed zijn voor hart en bloedvaten. Twee vliegen in één klap dus.

2. Melk

glass-1379822_960_720

Wat is het moment waarop jij graag melk gebruikt? Ik was zelf nooit echt een melkdrinker, maar verwerkte het wel vaak in gerechten en drankjes. Ik wist helemaal niet dat het gebruik van melk zo’n belasting voor de aarde was. Gelukkig zijn er heel veel lekkere manieren om minder (of zelfs geen) melk meer te gebruiken.

Wat dan wel?

Heb je al eens soja-, kokos of amandeldrank geprobeerd? Tegenwoordig vervang ik alle melk door deze producten. Echt super lekker en veel minder slecht voor het milieu. Probeer kokosdrank eens in je koffie en amandeldrank in de havermout. Ik ben heel benieuwd of je dan ooit nog gewone melk zal drinken. Let hierbij wel op dat deze melkvervangers goed zitten met eiwitten, vitamine B2, vitamine B12 en calcium, of dat je deze voedingsstoffen elders vandaan haalt.

3. Gehaktbal

meatballs-1994807_960_720

Oh, wat was mijn vriend gehecht aan zijn stukje vlees. Maar toen ik hem vertelde over alle nadelen die aan zijn stukje vlees kleefden, moest hij toegeven dat het eigenlijk niet meer helemaal van deze tijd is om elke dag vlees te eten. Wist je dat er voor de productie van 1 kilo rundvlees maar liefst 25 kilo veevoer en 15.500 liter water nodig is?

Wat dan wel? 

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet van de één op de andere dag vegetariër wordt. En dat hoeft ook helemaal niet! Maar vervang je biefstuk eens door een vleesvervanger. Zelf vind ik de gehaktbal van de Vegetarische slager écht een aanrader en van diverse mensen hoor ik dat ook de hamburger echt super lekker is. Je proeft het verschil niet en het is ook nog eens beter voor het milieu.

4. Kip

chicken-nuggets-2693456_960_720

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Ja, veelzijdig is het wel, maar duurzaam absoluut niet. Voor de productie van 1 kilo kip is maar liefst 4,5 kilo veevoer en 4.300 liter water nodig. Door ook de kip zo veel mogelijk links te laten liggen, maak je al een enorme impact.

Wat dan wel? 

Ook voor kippenvlees zijn tegenwoordig geweldige vervangers te vinden. In mijn gerechten maak ik regelmatig gebruik van vegetarische kipstuckjes. En wist je dat zelfs de grootste vleeseters het verschil vaak niet eens proeven wanneer het verwerkt is in een maaltijd?

5. Kaas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een boterham met kaas. Vroeger at ik het elke dag! Ik was in de veronderstelling dat er helemaal niks mis mee was, maar als je duurzaamer probeert te eten kan je het beter niet te vaak doen. Eigenlijk om dezelfde reden als de roomboter: vanwege de dierlijke vetten is het niet zo duurzaam en tevens, omdat vooral volle >40+ kaas veel verzadigde vetten bevat is dan niet de eerste keus voor de gezondheid.

Wat dan wel? 

Je brood kan je met heel veel lekkere dingen besmeren! Denk aan hummus, margarine met extra vierge  olijfolie en baslilicumolie (Becel) of tahin. Liever een zoet broodbeleg zonder zuivel? Probeer dan eens de Hazelnootpasta met Koolzaad- en Zonnebloemolie (Blue Band) of de fruit en groente spread (ook van Blue Band). Allemaal lekker en plantaardig!

Wat ga jij vervangen?

Zoals ik al zei: het is absoluut niet mijn bedoeling om je om te toveren tot vegetariër of veganist.Ik ben dat zelf ook niet. Ik geloof in het aanbrengen van een balans die voor jou goed voelt! Maar, lees je wel in en maak op basis van de feiten een keuze. Een keuze die werkt voor jou.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

8 reacties

Mrl -

Hoe en wat iedereen eet en denkt over voedsel gaat niemand aan! Of je vegan bent of vleeseter de zogenaamde positieve praatjes over duurzaamheid over wat wel of niet gezond is. De wereld wordt er niet beter van. Wil je de wereld echt een handje helpen dan is plastic, sigaretten, hennep, chemicaliën etc de meeste boosdoeners. Jij hebt het over kilo waters wat wordt verbruikt voor een rund/kip etc. Weet je wel hoeveel water wordt verbruikt bij een lijk? Wil je de wereld echt helpen en duurzaam leven bespaar dan dit soort gedachtes en leef gewoon gezond vredig. Als iedereen het zelfde moet denken geloof me dan denkt er gewoonweg niemand meer! Zolang alles onbewerkt (biologische) en gezond is eet je en drink je met mate, tenslotte geeft je lichaam aan wat zijn behoeftes zijn, luister eerder naar jezelf.

Juweel -

Bij jouw verhaal sluit ik mij volledig aan. Dit is niet goed, dat is niet goed, daar wordt je dik van, daar krijg je dat van. Leef wat je denkt dat goed is. Eet normaal. Iedereen krijgt stress van al die stomme reclame, adviezen etc. Ik ben 72 jaar en eet gezond, Bak mijn eigen “soda brood” gebruik geen pakjes en/of zakjes. Zelfs als diabetespatiënt (erfenis) snoep ik ook af en toe. Mijn waardes zijn enorm goed. Men moet zich niet laten manipuleren door alles en iedereen.

Rene -

Bij de getallen, die je later feiten noemt, mist een bronvermelding. Ik vind het een goed stuk maar heb zo mijn twijfels over 15500 liter water voor 1kg rund (gaat dat getal niet uit van een heel rund?). Bij het stukje van waar je schrijft dat 23,76 CO2 mist de eenheid (gram, kilo ton?)

Maria -

1x per week biologisch vlees. 3 x per week vis. ( geen kweek) biologische kip. Geen melk. Melk goed voor je botten??? Echt niet. Na ke 30e nemen de botten van ee
Vrouw zowieso geen kalk meer op
Melk Hooguit n keertje op de cappuccino. Biologische groenten. Vegetarisch “VLEES” zit vol met troep en is vaak gepanneerd. Dus zuigt in de pan veel vet op. De soya was ooit gezond maar wordt chemisch gemodificeerd.
Als ik brood eet dan is t hooguit volkoren spelt brood. Likje echte boter erop.
Er zijn in nederland nog veel E nummers die gebruikt mogen worden en in andere landen zelfs verboden zijn.
Hier wordt reclame gemaakt voor cholesterolverlagende boter….
Je weet wel. Nou die is in Canada zelfs verboden.
Opgroeien doe je samen met blue band.
Deze reclames zouden verboden moeten worden

Josien Klein -

Er staat dat de chocoladepasta van Bleu Band zonder zuivel is maar waar wordt magere melkpoeder dan van gemaakt? En er zit palmolie is, ook niet echt een aanrader!

Tineke -

Enig idee hoe slecht margarine en soja zijn? Ik ga dat hier niet uitleggen. Internet staat er vol van. Roomboter,indien niet gebruikt om te bakken is een stuk beter dan margarine maar ik gebruik hoofdzakelijk koudgeperste biologisch kokosvet.
Ook de vegetarische kant en klaar producten kan je beter vermijden. Deze worden meestal met soja gemaakt. En dan heb ik het nog niet eens over bepaalde toevoegingen als sommige e nummers en suiker. Alleen tempe is wat dat aangaat een goede vervanger.
Zelf ben ik vegetariër en er zijn zoveel producten die je wel kan gebruiken om je lichaam gezond te houden. Denk aan zeewier, noten, zaden, peulvruchten, veel groenten en fruit endan kom je al een heel
eind. Succes!

Lummie -

Boter slecht? Echt niet! Die stelling is achterhaald. Verzadigde vetten hebben we nodig. Cholesterol hebben we nodig; daarom maakt ons lichaam het zelf aan. Alleen de ldl cholesterol kan gevaarlijk worden en dan alleen wanneer het oxideert. Ldl cholesterol maken we ook meer aan door hoge suikerconsumptie. Margarine bevat transvetzuren. Díe zijn pas slecht voor je bloedvaten. Dichtgeslibte vaten kunnen overigens ook komen door te laag vitamine C inname, wat kleine scheurtje aan de binnenwand veroorzaakt (scheurbuik), waardoor er cholesterol nodig is om dit te repareren.

Loekie -

Dag Lummie,
Door toeval kom ik vandaag op “Damespraatjes” terecht bij dit artikel, wat ook “roomboter eten” als slecht voor het milieu én slecht voor hard en bloedvaten benoemten margarine zou goed. Jij beweert echter het tegendeel.
Zou je misschien de bron van jouw kennis hierover willen vermelden.
Bij voorbaat veel dank.
Loekie.

Reageer ook