fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest ‘Van achter het behang tot over je oren’

Ik had nooit bedacht dat opvoeden soms best een toestand is. Toen ik geen kinderen had, moest ik mezelf in het gareel krijgen en rechtop zien te houden en dat ging me meestal prima af. Omdat ik mezelf snap. Maar toen er ineens twee van die mannen in het leven van De Man en mij kwamen, was niets meer vanzelfsprekend. Aten ze vandaag nog worteltjes, morgen smeerden ze die in hun haar terwijl ze een vies gezicht trokken.

Toen de oudste peuter was, woonde ik, samen met andere wanhopige ouders een informatiebijeenkomst over het opvoeden van een peuter bij. Feit dat daar een bijeenkomst voor in het leven werd geroepen, geeft wel aan dat het niet zo makkelijk is.

Daar leerde ik dat ik vooral niet moest schreeuwen tegen mijn peuter. Ik slikte. Ik schreeuwde niet vaak, maar soms, heel soms, vond ik me zelf tierend terug. Omdat ik moe was, omdat mijn bloedsuikerspiegel veel te laag was, niets meer in de hand had en die peuter maar bleef dreinen. Waardeloos. Maar wel herkenbaar, want ik ken geen enkele moeder die soms, heel soms ineens enorm uit haar dak gaat.

Handboek

Speciaal voor mij, en al die andere moeders, is ‘Van achter het behang tot over je oren‘ verschenen. Dit handboek voor relaxed opvoeden is geschreven door ‘de Ontploetermoeders’ Roos Schlikker, Miloe van Beek, Elsbeth Teeling en Eva Bronsveld. Elke avond voor het slapen gaan, las ik een hoofdstuk zodat ik met een grijns op mijn hoofd naar mijn eerste REM-slaap kon vertrekken. En vooral opgelucht. Want de schrijfsters zijn openhartig en delen wat ook zij anders hadden kunnen aanpakken. .

In dit boek geen opgeheven vingertje, maar een nuchtere kijk op het opvoeden van die schatjes. Niet alleen maar roze wolk en keurig opgevoede kindertjes, maar tips hoe je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf kunt maken.

Tips

Hoe het makkelijker kan? Een kleine greep uit de vele adviezen:

  1. Zeg niet ‘niet’: Niet voetballen in de kamer, niet met volle mond praten. Ja hoor, we roepen het dagelijks. Effectiever is om te zeggen wat je wel wil. “Ik kan je beter verstaan als je mond leeg is” klinkt al een stuk vriendelijker.
  2. Doorbreek negatieve patronen. Kijk welke situaties stress veroorzaken. Zijn de ochtenden een drama? Doorbreek routine en bereid ’s avonds al zaken voor. Leg kleding klaar, zet rugzakken voor de grijp.
  3. Strijd over wat je kind aantrekt? Laat het los. Scheelt een hoop frustratie en je kind wordt er gelukkig van. Win-win situatie dus.
  4. Maak je huis peuterproof. Vrijheid betekent ontdekken. En als de peuter geen kwaad kan doen, is dat een stuk relaxter voor jou.
  5. Maak van alle ‘moeten’ ‘willen’. Let op wat er dan met je gebeurt.

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

LEES OOK

10 eerste keren van je kind die je zo snel mogelijk wilt vergeten
11 dingen die je niet moet zeggen tegen een pas bevallen vrouw

 Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.
Koop bij bol.com

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook