fb
Damespraatjes Damespraatjes

Club van relaxte moeders helpt elkaar het leven makkelijker te maken

Als je net moeder bent geworden, stap je in een wondere wereld. De gierende hormonen kunnen ervoor zorgen dat je van een sterke, zelfbewuste vrouw verandert in een twijfelende, ploeterende moeder. Onnodig! Om al die kersverse mama’s een hart onder de riem te steken, schreef Elsbeth Teeling in 2012 het boekje Relax Mama! Ze startte de Facebookpagina Club van relaxte moeders zodat het bestaan van haar boek bij de juiste doelgroep bekend zou worden. Dat is gelukt. Drie jaar later heeft deze pagina ruim 88.000 volgers.

“Geweldig he?”, vindt Elsbeth zelf ook, “ik hield een persoonlijk blog bij waarop ik schreef over dagelijkse dingen. Dus ook over mijn kinderen en wat het moederschap met me deed. Ik werd door uitgeverij Snor benaderd met de vraag of ik een boek wilde schrijven voor moeders.” Ze aarzelde geen moment en ging aan de slag. Toen het boek Relax Mama! af was, wilde ze ermee doorgaan. “Ik was immers nog steeds moeder en had nog steeds verhalen te vertellen en te delen. Om mijn boek te promoten, maar ook om te kunnen blijven schrijven, startte ik de Facebookpagina.” Dat de pagina zo succesvol is, komt volgens Elsbeth doordat ze uit zichzelf schrijft. “Er zit geen geolied bedrijf achter de pagina. Het komt persoonlijk uit mij. Ik schrijf in het moment ik schrijf over onderwerpen die ik ervaar.” En nee, het zijn geen wereldschokkende zaken die zij met haar volgers deelt, maar voor jonge moeders is het een verademing.

Elsbeth-Teeling-portret-C1

Niet zelden worstelen zij ergens mee, durven dat niet te bespreken en blijven dus ploeteren. Terwijl er legio moeders hen zijn voorgegaan in die worsteling en kunnen helpen. ‘Die andere moeders doen ook maar wat’ is een quote op de Facebookpagina. “En zo is het. Moeders denken vaak dat anderen het allemaal veel beter voor elkaar hebben. Dat is helemaal niet zo. Die doen ook maar wat. Dat delen, geeft zoveel lucht.” Wie op zoek is naar opvoedkundige adviezen, is op de pagina van De club van relaxte moeders niet aan het juiste adres. Het gaat volgens Elsbeth om de kleine geluksmomentjes en ervaringen.

Met vallen en opstaan is Elsbeth zelf een relaxte moeder geworden van Keet (10 jaar) en Teun (4 jaar). Een belangrijke les die zij geleerd heeft is niet bang te zijn om hulp te vragen. “Wij zijn tegenwoordig allemaal zelfstandige vrouwen, die hun eigen boontjes wel kunnen doppen. We zijn niet gewend om hulp te vragen. Maar als je dat niet doet, dan loop je jezelf voorbij. Dat is bij mij ook gebeurd. Een harde les, maar een volgende keer weet je wat je te doen staat.” Een andere belangrijk punt is, dat je het moederschap zo moet oppakken zoals dat goed voor jou voelt. En niet zoals je denkt dat je het zou moeten doen. “Vertrouw op je eigen gevoel”, adviseert Elsbeth.

Elsbeth-Teeling-met-kinderen-C

De plannen voor de komende tijd? Elsbeth lacht. Genoeg te doen. Zo is ze momenteel, samen Eva Bronsveld en Miloe van Beek en Roos Schlikker, bezig met een nieuw boek over het moederschap. Ook zijn er plannen voor een boek voor zwangere vrouwen en komt er een Relax Mama!-kwartetspel op de markt. “En dan zijn wel al weer voorzichtig bezig met de voorbereidingen voor het tweede Snor-festival dat 20 september wordt gehouden. Het festival was vorig jaar voor het eerst en was een succes. We hebben die dag gebombardeerd tot Dag van de Oppas. We houden dan de Oppas van het Jaar-verkiezing. Ik schreef daarvoor het boek Lieve Oppas, een boekje dat ouders hun oppas cadeau kunnen doen.”

Meer weten? Kijk dan op de Facebookpagina Club van relaxte moeders of  www.elsbethteeling.nl of www.dewereldvansnor.nl

Interview

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook